Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η ιστορία και η σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας: Από την Κλάρα Ζέτκιν έως και σήμερα

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ προκειμένου να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας.

Προέκυψε από το εργατικό κίνημα, και μέσα στα χρόνια κατάφερε να γίνει μια αναγνωρισμένη ετήσια εκδήλωση από τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ). Σύμφωνα με το BBC, οι «σπόροι» του κινήματος φυτεύτηκαν το 1908, όταν 15.000 γυναίκες παρέλασαν στη Νέα Υόρκη ζητώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερες αμοιβές και δικαίωμα ψήφου.

Το 1909, το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής κήρυξε την πρώτη Εθνική Ημέρα της Γυναίκας.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η ιδέα ώστε να γίνει η ημέρα διεθνής προήλθε από την Κλάρα Ζέτκιν, ακτιβίστρια και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών. Το 1910, σε ένα Διεθνές Συνέδριο Εργαζόμενων Γυναικών στην Κοπεγχάγη, μπροστά σε 100 γυναίκες, από 17 χώρες, η ίδια πρότεινε να γίνει Παγκόσμια Ημέρα και τότε όλες οι παρούσες γυναίκες συμφώνησαν.

Γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1911, στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία. Επισημοποιήθηκε το 1975 όταν τα Ηνωμένα Έθνη συμπεριέλαβαν την ημέρα στους εορτασμούς. Η εκατονταετηρίδα γιορτάστηκε το 2011.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έχει γίνει ορόσημο όλων όσων έχουν κατακτηθεί από το γυναικείο φύλο σε τομείς όπως η κοινωνία, η πολιτική, η οικονομία, ενώ, δεν παύουν να οργανώνονται κάθε χρόνο πορείες ευαισθητοποίησης για τις ανισότητες.

Η ιδέα της Κλάρα Ζέτκιν, για την Ημέρα της Γυναίκας δεν είχε καθορισμένη ημερομηνία και δεν είχε επισημοποιηθεί μέχρι και την απεργία των γυναικών στη Ρωσία το 1917. Τέσσερις ημέρες μετά την απεργία ο Τσάρος αναγκάστηκε να παραιτηθεί και η προσωρινή κυβέρνηση παραχώρησε στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου. Η ημερομηνία κατά την οποία ξεκίνησε η απεργία των γυναικών στο Ιουλιανό ημερολόγιο, το οποίο τότε χρησιμοποιούταν στη Ρωσία, ήταν η Κυριακή 23 Φεβρουαρίου. Αυτή η ημέρα στο Γρηγοριανό ημερολόγιο ήταν 8 Μαρτίου – και γιορτάζεται από τότε μέχρι και σήμερα.

Τα χρώματα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Το μοβ, το πράσινο και το λευκό αποτελούν τα χρώματα για την συγκεκριμένη Ημέρα. Το μοβ σημαίνει δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Το πράσινο συμβολίζει την ελπίδα. Το λευκό αντιπροσωπεύει την αγνότητα, -αν και πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη έννοια-. Τα χρώματα προήλθαν από την Κοινωνική και Πολιτική Ένωση Γυναικών (WSPU) στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1908.

Φωτογραφία/Shutterstock

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι εθνική εορτή σε πολλές χώρες:

  • Στη Ρωσία, οι πωλήσεις λουλουδιών διπλασιάζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Στην Κίνα, πολλές γυναίκες λαμβάνουν άδεια μισής ημέρας από την εργασία τους στις 8 Μαρτίου.
  • Στην Ιταλία, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ή la Festa della Donna, γιορτάζεται με την προσφορά μιμόζας.
  • Στις ΗΠΑ, ο μήνας Μάρτιος είναι ο μήνας της ιστορίας των γυναικών. Μια προεδρική διακήρυξη που εκδίδεται κάθε χρόνο τιμά τα επιτεύγματα των Αμερικανών γυναικών.

Φράσεις από διάσημες γυναίκες

  • «Η πιο θαρραλέα πράξη είναι να σκέφτεσαι για τον εαυτό σου. Δυνατά» - Coco Chanel
  • «Οι γυναίκες είναι οι πραγματικοί αρχιτέκτονες της κοινωνίας» – Harriet Beecher Stowe
  • «Η δύναμη που έχεις είναι να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου για να δημιουργήσεις έναν καλύτερο κόσμο» - Ashley Rickards
  • «Ο φεμινισμός δεν είναι για να κάνει τις γυναίκες πιο δυνατές. Οι γυναίκες είναι ήδη δυνατές. Ο φεμινισμός υπάρχει για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος αντιλαμβάνεται αυτή τη δύναμη» – G.D. Anderson
  • «Πρέπει να αναδιαμορφώσουμε την αντίληψή μας για το πώς βλέπουμε τους εαυτούς μας. Πρέπει να αναδυθούμε ως γυναίκες και να πρωτοστατήσουμε» – Beyoncé
Φωτογραφία/Shutterstock

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας χρησιμεύει ως υπενθύμιση του συνεχιζόμενου αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων. Γιορτάζει τα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά και πολιτικά επιτεύγματα των γυναικών, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει τις προκλήσεις που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των διακρίσεων, της βίας και των άνισων ευκαιριών.

Η ημέρα είναι μια ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση, την υπεράσπιση της αλλαγής και την προώθηση της ισότητας των φύλων σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας.