Ντομάτες γεμιστές με αυγά -Το τέλειο, καλοκαιρινό πρωινό για να ξεκινήσει η μέρα γεμάτη ενέργεια
«Το πρωί φάε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος».
Παίρνοντας σαν αφορμή μια από τις πιο σοφές ρήσεις του λαού βρήκαμε το τέλειο, καλοκαιρινό πρωινό για να ξεκινήσει η μέρα γεμάτη ενέργεια. Η συνταγή της Ντίνας Νικολάου για γεμιστές ντομάτες με αυγό θα σε ενθουσιάσει και μπορείς να την φτιάξεις επίσης για ένα κυριακάτικο brunch που θα σε χορτάσει χωρίς να σε βαρύνει.
Αν είσαι από αυτούς που έχουν πάντα αυγά στο ψυγείο, ήρθε η στιγμή να μαγειρέψεις ντομάτες Αυγουστιάτικες φουρνιστές γεμιστές με αυγά! Θα σου πάρει 10 λεπτά προετοιμασίας και μισή ώρα μαγείρεμα. Η συνταγή δεν είναι περίπλοκη και τα υλικά που χρειάζεται όχι πολλά.
Τα αυγά είναι ιδιαίτερα νόστιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πάρα πολλούς τρόπους στη μαγειρική και σε δεκάδες συνταγές. Αν μια μέρα δεν έχεις μαγειρέψει τίποτα, η λύση είναι μία: να μαζέψεις όσα αυγά έχεις στο ψυγείο και να φτιάξεις κάτι εύκολο, γρήγορο, ελαφρύ και κυρίως πεντανόστιμο.
Ας δούμε την συνταγή για ντομάτες γεμιστές με αυγά:
Υλικά
- 4 μέτρια ντομάτες
- 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
- 100 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
- 50 γρ. αγελαδινό βούτυρο, μαλακωμένο
- 8 φέτες μπέικον
- ½ ματσάκι σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
- 3-4 φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένα
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Βουτυρώνω ελαφρά 4 θηκούλες για μάφινς. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις.
Κόβω 1 λεπτή φέτα από το επάνω μέρος στις ντομάτες, με ένα κουταλάκι αδειάζω την ψίχα τους και την ρίχνω σε ένα σουρωτήρι για να αποβάλλει τα υγρά της.
Σε ένα μπολ ανακατεύω την μοτσαρέλα, το μαλακωμένο βούτυρο, το σχοινόπρασο, τον δυόσμο. Ψιλοκόβω την ψίχα από τις ντομάτες και την ρίχνω στο μίγμα. Αλατοπιπερώνω και ανακατεύω καλά. Γεμίζω τις ντομάτες κατά τα ¾ του ύψους τους. Βάζω το ταψάκι στο φούρνο και ψήνω για 20 λεπτά.
Βγάζω το ταψάκι από το φούρνο, σπάω με προσοχή τα αυγά σε ένα μπολ και με ένα κουτάλι βάζω από 1 κρόκο και λίγο ασπράδι σε κάθε ντομάτα (αν επιλέξετε μεγαλύτερες ντομάτες μπορείτε να βάλετε όλο το ασπράδι). Αλατοπιπερώνω, επαναφέρω στο φούρνο και συνεχίζω το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμη.
Ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι και ψήνω τις φέτες μπέικον. Σερβίρω σε κάθε πιάτο από 2 φέτες τραγανό μπέικον και 1 γεμιστή ντομάτα.
Ετοιμο!