Παριζιάνικες γεύσεις με λιγότερα από 20 ευρώ -Από τα κλασικά Bouillons στις σύγχρονες γαστρονομικές ανακαλύψεις
Παρίσι: Η πόλη του φωτός, της αγάπης και του bon repas. Η γαστρονομική σκηνή στη γαλλική πρωτεύουσα είναι πολλά πράγματα: δυναμική, δημιουργική και συνήθως, συνώνυμη με έναν εντυπωσιακά υψηλό λογαριασμό – είναι άλλωστε η πατρίδα των αστεριών Michelin.
Το τελευταίο διάστημα όμως, το Παρίσι απολαμβάνει μια αναγέννηση του αυθεντικού εστιατορίου της εργατικής τάξης: του Bouillon. Κι αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να απολαύσει κανείς το Παρίσι με λίγα χρήματα και να γνωρίσει παράλληλα την πιο παραδοσιακή πλευρά της γαλλικής κουζίνας, χωρίς να αδειάσει τον τραπεζικό του λογαριασμό.
Τι είναι το Bouillon
Η αρχική ιδέα του bouillon ήταν απλή: ένα κομψό, χωρίς πολλά-πολλά κατάστημα προσφέροντας ένα μόνο στοιχείο του μενού, ένα ζεστό μπολ με γευστικό ζωμό που συνοδεύεται από ένα κομμάτι τραγανό ψωμί και μια γενναιόδωρη μερίδα κρέατος. Το ζητούμενο ήταν να είναι τα πράγματα γρήγορα και προσιτά για την πολυάσχολη εργατική τάξη του Παρισιού.
Το bouillon αποτελεί βασικό στοιχεία της παρισινής γαστρονομικής κουλτούρας, αν και μέχρι πρόσφατα ήταν out of fashion. Κάποια στιγμή, η πόλη είχε περισσότερα από 200, αλλά το ένα μετά το άλλο άρχισαν να κλείνουν και τώρα έχουν απομείνει ελάχιστα. Μεταξύ αυτών και το Bouillon Chartier, που ιδρύθηκε το 1896 – θα βρείτε τρία στη γαλλική πρωτεύουσα.
Ένα από τα τελευταία προπύργια της παλιομοδίτικης εμπειρίας του bouillon, το Chartier διατηρεί την αρχική γοητεία του art nouveau. Θα βρείτε ψηλά ταβάνια, περίτεχνα γύψινα και ερυθρόλευκα καρό δάπεδα που κοσμούν τα μεγάλα πατώματα.
Σεφ με αστέρια Michelin αναβιώνουν τα bouillons
Αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν ένα πολύ πιο περιεκτικό μενού από ό,τι τον 19ο αιώνα, αλλά με το ίδιο οικονομικό πνεύμα: καλό φαγητό σε καλή τιμή. Τρία πιάτα κάτω από 20 ευρώ; Εφικτό- το πιο ακριβό πιάτο στο μενού κοστίζει 13,90 ευρώ. Τα πιάτα καταφθάνουν γρήγορα και με λίγη τελετή, σκεφτείτε τρυφερό πράσο που κολυμπάει σε μια ξινή βινεγκρέτ, κροκέτες λούτσου με σάλτσα οστρακοειδών και ένα rum baba που μουλιάζει σε αρκετό ρούμι για να ζεστάνει το σώμα σας ακόμα και τις πιο κρύες, υγρές μέρες του χειμώνα - συνοδευόμενο από ένα σύννεφο φρέσκιας σαντιγί.
Η κρίση του κόστους ζωής αλλά και η νοσταλγία οδηγούν στην αναβίωση των bouillons σε όλη την πόλη. Ακόμα και ο διάσημος σεφ Thierry Marx, βραβευμένος με αστέρι Michelin - γνωστός κυρίως για τη μοριακή γαστρονομία - στρέφει το βλέμμα του σε ένα, ανοίγοντας τη δική του εκδοχή στα προάστια του Παρισιού τον Ιούνιο του 2024. Τα bouillons Julien και Racine - το τελευταίο φέρεται να είναι το αγαπημένο της Εντίθ Πιάφ - συνεχίζουν επίσης την παράδοση, ενώ τα bouillons République και Pigalle αποτελούν νεότερες προσθήκες στη σκηνή.
Πώς θα περάσετε το κατώφλι ενός εστιατορίου με αστέρι Michelin χωρίς να δώσετε μια περιουσία
Ενώ τα bouillon και τα σύγχρονα εστιατόρια αξίζουν μια επίσκεψη, μπορεί να είναι δύσκολο να αντισταθείτε στο κάλεσμα των σειρήνων της γαλλικής γαστρονομίας υψηλών προδιαγραφών.
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι να περάσετε το κατώφλι τους χωρίς να σας φύγει μια περιουσία. Το κλειδί είναι να στοχεύσετε στο μεσημεριανό γεύμα. Πολλά εστιατόρια με αστέρια Michelin προσφέρουν μια formule du midi, ή μεσημεριανή σπεσιαλιτέ, που περιλαμβάνει δύο ή τρία πιάτα σε σημαντικά μειωμένη τιμή σε σύγκριση με τις προσφορές à la carte ή το δείπνο. Οι κρατήσεις είναι συχνά απαραίτητες, γι' αυτό προγραμματίστε εκ των προτέρων.
Ομοίως, πολλά εστιατόρια προσφέρουν μενού ειδικά σχεδιασμένα για τους πελάτες που παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις, τα οποία συχνά ονομάζονται μενού prix fixe. Αυτά τα μενού αποτελούνται συνήθως από δύο ή τρία προεπιλεγμένα πιάτα σε μειωμένη τιμή. Εστιάζουν στην ταχύτητα και συχνά αποτελούν ελαφρύτερες επιλογές. Και πάλι, φροντίστε να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων- συνήθως είναι μόνο βραδινές προσφορές και εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.
Τα καλύτερα οικονομικά εστιατόρια στο Παρίσι
Nonette
Το Nonette είναι ένα cult παριζιάνικο κλασικό στέκι. Τα φρεσκογεμισμένα banh mi - παραδοσιακά βιετναμέζικα σάντουιτς - συνοδεύονται από όμορφα beignets σε ποικιλία γεύσεων της νοτιοανατολικής Ασίας. Πιο παραδοσιακό γλάσο λεμονιού ή κανέλας βρίσκεται δίπλα στη σαντιγί και το λάδι τσίλι, τη μαρμελάδα kaya (γάλα καρύδας και κρέμα pandan), γλυκό και αλμυρό χοιρινό νήμα και ένα λουλουδάτο τσάι γιασεμιού και μήλου. Με 14 ευρώ, μπορείτε να πάρετε ένα banh mi της επιλογής σας - το ψητό κοτόπουλο σερβίρεται ακόμη και με έναν γευστικό ζωμό - ένα συνοδευτικό και ένα ποτό.
Bing Sutt
Ένα άλλο νεοφερμένο εστιατόριο, το Bing Sutt, είναι μια γεύση του Χονγκ Κονγκ στο Παρίσι. Με επικεφαλής την Davina Chang, μια Χονγκονγκέζα που τώρα εδρεύει στη γαλλική πρωτεύουσα, το καφέ σερβίρει παραδοσιακές γεύσεις με ένα twist, συμπεριλαμβανομένου ενός ψωμιού ανανά (bo lo bao) γεμιστό με ζαμπόν και τυρί. Απολαύστε ένα ελαφρύ γεύμα με €11 που περιλαμβάνει αυγοτάραχο, ψωμάκι και ποτό.
Malro
Το Malro, ένα νεο-μπιστρό, έγινε πρωτοσέλιδο μόλις άνοιξε για τους κομψούς εσωτερικούς χώρους και το έξυπνο, μεσογειακής έμπνευσης μενού του. Βρίσκεται στην καρδιά του Marais και οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ένα σπέσιαλ μεσημεριανό γεύμα (ορεκτικό + κυρίως πιάτο) με 22€, το οποίο αλλάζει καθημερινά.
Gumbo Yaya
Ο συνδυασμός Παρίσι και τηγανητό κοτόπουλο δεν είναι προφανής επιλογή, αλλά το Gumbo Yaya μπορεί να το αλλάξει αυτό. Η ουρά μπορεί να είναι στη γωνία, αλλά η αναμονή αξίζει τον κόπο για το θρυλικό τηγανητό κοτόπουλο και τις βάφλες του (€11).
Galerna
Για μια γαλλική εκδοχή των βασκικών και βορειοϊσπανικών γεύσεων, σταματήστε στο Galerna. Ένας εντυπωσιακός χώρος σε στιλ ταβέρνας, το μενού προσφέρει απλά, νόστιμα πιάτα: σκεφτείτε ψητό κοτόπουλο με pico de gallo, piquillos και καλαμπόκι ή ψητή μελιτζάνα με φέτα και κίτρινες πιπεριές ψημένες στη φλόγα. Τα δύο πιάτα κοστίζουν 21 ευρώ- είτε ένα ορεκτικό και ένα κυρίως πιάτο, είτε ένα κυρίως πιάτο και ένα επιδόρπιο.
Mandoobar
Το Mandoobar βρίσκεται στο 8ο διαμέρισμα και είναι ένα κορεατικό μπαρ με ντάμπλινγκς. Τα Mandoos μπορούν να είναι στον ατμό, βραστά ή τηγανητά και σερβίρονται με μια ποικιλία γεμισμάτων. Αν και το Mandoobar προσφέρει περισσότερα από ντάμπλινγκς, αυτά είναι ο πρωταγωνιστής της παράστασης: πάρτε ένα πιάτο με 10 ντάμπλινγκς και ένα επιδόρπιο με φρέσκο, σπιτικό παγωτό με λιγότερο από 18 ευρώ.