Πριν από τη Μέγκαν Μαρκλ υπήρχε η Γουόλις Σίμπσον -Η διαζευγμένη Αμερικανίδα που για χάρη της παραιτήθηκε ο βασιλιάς Εδουάρδος
Εντάξει, πλέον μπορούμε να το πούμε με σιγουριά: το Παλάτι δεν περνά και την καλύτερη φάση στην ιστορία του.
Στον απόηχο του σκανδάλου που αφορούσε την αμφιλεγόμενη σχέση του Πρίγκιπα Ανδρέα με τον τον πολυεκατομμυριούχο Αμερικανό χρηματιστή Τζέφρι Έπσταιν -η οποία κατέληξε στην παραίτησή του πρώτου από τα δημόσια καθήκοντά του- η είδηση της απόφασης των Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ να μοιράσουν πια τη ζωή τους μεταξύ Βρετανίας και Αμερικής, καταφτάνει με τη μορφή νέου πονοκεφάλου για τη Βασίλισσα.
Βέβαια, αν και το νέο έσκασε ως κεραυνός εν αιθρία για τα βρετανικά μέσα, με μια δεύτερη σκέψη, πολλοί ήταν αυτοί που κατέληξαν στο γεγονός ότι ήταν ζήτημα χρόνου.
Τα σημάδια που έδειχναν τους Δούκα και Δούκισσα του Σάσσεξ να θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν από τη βασιλική οικογένεια και να μην παίζουν πια Β’ ρόλο (αφήνοντας χώρο για τους άμεσα διαδόχους του θρόνου, τον πατέρα και τον αδερφό του Χάρι, Κάρολο και Γουίλιαμ) ήταν ουκ ολίγα.
Από την πιο πρόσφατη απόφαση του ζεύγους (συνεχίζουμε να το αποκαλούμε βασιλικό;) να μην περάσει τις γιορτές με τη βασίλισσα Ελισάβετ, μέχρι και το ανεξάρτητο Instagram account και την έντονη φιλανθρωπική δράση τους, χώρια από τους Γούλιαμ και Κέιτ, η κοινή γνώμη είχε καταλήξει λίγο-πολύ στο γεγονός ότι, οι δυο τους φιλοδοξούσαν να σημειώσουν τη δική τους, πρωταγωνιστική πορεία.
Ωστόσο, κανείς δε θα μπορούσε να μαντέψει ότι θα κατέληγαν στο να «αποσυρθούν από τα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας».
Αναμφίβολα, η ιστορία που επανέρχεται στο νου κάθε Βρετανού, είναι εκείνη του έκπτωτου βασιλιά Εδουάρδου και του παράφορου έρωτά του για τη δύο φορές διαζευγμένη Ουόλις Σίμπσον, της Αμερικανίδας που κλόνισε τη μοναρχία, μένοντας στην ιστορία ως «μια από τις πιο μισητές γυναίκες στην ιστορία του βρετανικού θρόνου».
Διαζευγμένες Αμερικανίδες Μέγκαν και Ουόλις -η σύγκριση είναι αναπόφευκτη.
Η περίπτωση του 1938 βέβαια πολύ πιο σοκαριστική. Άλλωστε, μιλούσαμε για έναν βασιλιά (και μάλιστα εν ενεργεία) που παραιτείται από τον θρόνο -ύστερα από κάτι παραπάνω από 300 μέρες βασιλείας. Από την άλλη, ο πρίγκιπας Χάρι κατά πάσα πιθανότητα δε θα μπορούσε να γίνει ποτέ βασιλιάς (αφού είναι έκτος στη σειρά διαδοχής, πίσω τον πατέρα του, τον Γουίλιαμ και τα τρία παιδιά του (Τζορτζ, Σάρλοτ και Λούι).
Όταν στην αρχή του 2019 κυκλοφορούσαν οι φήμες ότι Μέγκαν και Κέιτ βρίσκονται στα μαχαίρια, λόγω της εχθρικής και αυταρχικής συμπεριφοράς της πρώτης -κάτι που, μεταξύ άλλων, οδήγησε το ζεύγος του Σάσσεξ να αφήσει το Παλάτι του Κένσιγκτον και να μετακομίσει στο Frogmore Cottage, όπου είναι θαμμένη η Ουόλις Σίμπσον (τυχαίο;)- πολλοί υπογράμμισαν ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται.
Η φημολογούμενη «ρήξη» μεταξύ των αδερφών Γουίλιαμ και Χάρι, λόγω της δήθεν έχθρας των συζύγων τους, έφερε μαζί τους μνήμες από το παρελθόν -όταν ο Βασιλιάς Γεώργιος έκοψε κάθε επαφή με τον αδερφό του, Εδουάρδο. Μάλιστα, η σύζυγος του πρώτου (και μετέπειτα βασιλομήτωρ), Ελισάβετ, λέγεται ότι ήταν έξω φρενών με τον έκπτωτο βασιλιά και την Ουόλις (την οποία αποκαλούσε «εκείνη η γυναίκα»), στους οποίους μάλιστα χρέωσε και τον πρόωρο θάνατο του συζύγου της από καρκίνου του πνεύμονα σε ηλικία 57 ετών, καθώς και του στρες που φέρνει μαζί του ο θρόνος και το στέμμα.
Είναι όμως η Μέγκαν Μαρκλ η νέα Γουόλις Σίμπσον; Παρά τα αμέτρητα δημοσιεύματα που κάνουν από χθες την αναπόφευκτη σύγκριση, κάνοντας ένα βήμα πίσω κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα ναι.
Ήταν και οι δύο 34 όταν γνώρισαν τους καλούς τους και μετέπειτα συζύγους τους. Επίσης, σίγουρα το διαχρονικό στιλ της Γουόλις Σίμπσον συνεχίζει να εμπνέει μέχρι και σήμερα (η ίδια είχε αδυναμία στους Γάλλους μόδιστρους), ενώ η Μαρκλ αποτελεί ένα από τα επιδραστικότερα πρόσωπα στη σύγχρονη εποχή της μόδας. Το αυτοκίνητο που συνόδευσε τη Μέγκαν στην εκκλησία ήταν το ίδιο που μετέφερε τη Γουόλις στην κηδεία του συζύγου της -όταν πέθανε από καρκίνο το 1972. Είναι και οι δύο Αμερικανίδες και διαζευγμένες και τους έχουν χρεώσει τα «καμώματα» των συζύγων τους.
Ωστόσο, η Μέγκαν -όσο «πανούργα» και αν θέλουν να την παρουσιάσουν πολλά δημοσιεύματα- παραμένει μια γυναίκα που τουλάχιστον παρουσιάζει μια έντονη φιλανθρωπική δράση, στηρίζοντας με τον τρόπο της ευπαθείς ομάδες και μαχόμενοι για τα ανθρώπινα διακαιώματα. Στην τελική, οι ίδιοι δήλωσαν ότι δεν εγκαταλείπουν την Αγγλία (κάτι που λαχταρούσε και ο Πρίγκιπας Εδουάρδος, αλλά δεν του το επέτρεψε το τότε εξαιρετικά αυστηρό σύστημα και εξορίστηκε, καταφεύγοντας με την αγαπημένη του στη Γαλλία). Και ας μην ξεχνάμε ότι, μεγάλο παιδί είναι ο Χάρι, παίρνει τις δικές του αποφάσεις -it takes two to tango!