Το κορίτσι από το Βατικανό που εξαφανίστηκε το 1983 και δεν βρέθηκε ποτέ -Η μυστηριώδης υπόθεση
Η σειρά αληθινού εγκλήματος του Netflix, «Vatican Girl: The Disappearance of Emanuela Orlandi» προέρχεται από τους παραγωγούς του Don't F**k With Cats και επιχειρεί να ρίξει φως στην υπόθεση της Emanuela Orlandi, η οποία εξαφανίστηκε το 1983.
Ο μεγαλύτερος αδερφός της, ο Πιέτρο, δήλωσε στον Guardian το 2019: «Οι κήποι του Βατικανού ήταν σαν τον πίσω κήπο του σπιτιού μας. Νιώθαμε ότι βρισκόμασταν στο πιο ασφαλές μέρος στον κόσμο».
Την εποχή της εξαφάνισής της, η 15χρονη Εμμανουέλα πήγαινε σχολείο στη Ρώμη. Εκείνη τη μέρα, στις 22 Ιουνίου 1983, η νεαρή μαθήτρια έφυγε από το σπίτι της για μάθημα φλάουτου στο κέντρο της Ρώμης. Ο Πιέτρo θυμάται πως η αδερφή του είχε αργήσει στο μάθημα και του είχε ζητήσει να τη συνοδεύσει, αλλά το αγόρι αρνήθηκε να το κάνει. Μέχρι σήμερα, μετανιώνει που δεν το έκανε.
Το κορίτσι τηλεφώνησε αργότερα στο σπίτι της για να πει ότι την είχαν προσεγγίσει για να πουλήσει προϊόντα ομορφιάς μετά το μάθημα. Η αδερφή της, που σήκωσε το τηλέφωνο, τη συμβούλεψε να γυρίσει σπίτι και να το συζητήσει με τους γονείς της. Η ίδια όμως δεν επέστρεψε ποτέ.
Δείτε το τρέιλερ του Vatican Girl:
Παρόλο που οι γονείς της ήθελαν να υποβάλουν καταγγελία το ίδιο κιόλας βράδυ, η αστυνομία πίστευε ότι ήταν πολύ νωρίς για να κηρύξει την Εμμανουέλα ως αγνοούμενη. Όταν δεν επέστρεψε ούτε την επόμενη μέρα, τότε υποβλήθηκε καταγγελία για εξαφάνιση. Η οικογένεια έκανε δημοσίευμα σε μια εφημερίδα όπου και πρόσθεσαν τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού τους. Άρχισαν τότε να δέχονται αρκετά τηλεφωνήματα. Τα περισσότερα ήταν φάρσες, αλλά υπήρξαν και δύο κλήσεις που έκαναν λόγο για μια κοπέλα με το όνομα «Barbara» κοντά στο μουσικό σχολείο της Εμμανουέλα που πουλούσε καλλυντικά.
Τους μήνες που ακολούθησαν την εξαφάνισή της, η οικογένεια Ορλάντι έλαβε μια ακόμα σειρά από μυστηριώδη τηλεφωνήματα, μεταξύ των οποίων ένα που ισχυρίζονταν ότι η κόρη τους είχε απαχθεί για λύτρα και θα ελευθερωνόταν μόνο εάν ο Μεχμέτ Αλί Αγτζά, ο άνθρωπος που πυροβόλησε τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' το 1981, αποφυλακιζόταν. Ο ίδιος όμως ο Αγκτσά καταδίκασε την απαγωγή και δήλωσε πως δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση.
Το ντοκιμαντέρ των τεσσάρων επεισοδίων εξετάζει και αναλύει τις επικρατέστερες θεωρίες γύρω από την εξαφάνισή της, καθώς μέσα στα χρόνια υπήρξαν διάφορες εικασίες για το τι συνέβη στο νεαρό κορίτσι. Το άλλο δημοφιλές σενάριο είναι ότι την απήγαγε η ιταλική μαφία για να εκβιάσει το Βατικανό για χρήματα μετά την κατάρρευση της ιταλικής τράπεζας Banco Ambrosiano το 1982, -ένα έτος δηλαδή πριν από την εξαφάνιση της Εμμανουέλα. Ωστόσο, μια από τις μεγαλύτερες θεωρίες που διερευνήθηκαν εκτενώς στο ντοκιμαντέρ είναι ότι το ίδιο το Βατικανό εμπλέκεται στην εξαφάνισή της.
Το Βατικανό φυσικά αρνήθηκε από την πρώτη στιγμή οποιαδήποτε κατηγορία για συγκάλυψη. Το 2019 ανοίχτηκαν δυο τάφοι του νεκροταφείου στου Βατικανού καθώς η οικογένεια είχε την πληροφορία πως ίσως εκεί θα βρισκόταν τα λείψανα του της Εμμανουέλας. Ωστόσο, οι τάφοι ήταν άδειοι. Ο πατέρας της Εμμανουέλα πέθανε το 2004 χωρίς να μάθει ποτέ τι συνέβη στην κόρη του. Η μητέρα της ζει μέχρι και σήμερα στο ίδιο διαμέρισμα στην πόλη του Βατικανού και εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα μάθει τι συνέβη στην Εμμανουέλα.
Η μεγάλη ανατροπή που φέρνει το «Vatican Girl», για όσους έχουν παρακολουθήσει την υπόθεση μυστηρίου που συμπληρώνει σχεδόν 40 χρόνια, είναι μια συνέντευξη που εμφανίζεται στο τελευταίο επεισόδιο της μίνι σειράς: μια γυναίκα που ισχυρίζεται ότι ήταν στενή φίλη της αγνοούμενης κοπέλας, η οποία επιλέγει να παραμείνει ανώνυμη, ισχυρίζεται ότι την εβδομάδα πριν εξαφανιστεί, η Εμμανουέλα της είχε εκμυστηρευτεί ότι «κάποιος κοντά στον πάπα» την «ενοχλούσε» ενώ περπατούσε στους κήπους του Βατικανού. Η φίλη της Εμμανουέλα εξηγεί ότι ερμηνεύει την ομολογία της νεαρής μαθήτριας ως μαρτυρία σεξουαλικής παρενόχλησης, δεν διευκρινίζει όμως τι πιστεύει ότι συνέβη ή αν η φίλη της της είχε αναφέρει και στο παρελθόν κάποια αντίστοιχη συμπεριφορά.
Σε μια άλλη συνέντευξη, ο αδερφός της Εμμανουέλα, Πιέτρο, δηλώνει ότι η αδερφή του δεν θα το έλεγε στους γονείς της εάν «ένας καρδινάλιος» την παρενοχλούσε σεξουαλικά, καθώς θα έθετε σε κίνδυνο τη δουλειά του πατέρα τους στο Βατικανό -και κατ' επέκταση και την παραμονή ολόκληρης της οικογένειας. Δεν είναι βέβαια σαφές εάν ο Πιέτρο μιλά καθαρά υποθετικά, όταν λέει «καρδινάλιος» στη συνέντευξή του ή αν πιστεύει ότι κάποιος καρδινάλιος παρενόχλησε την αδερφή του.
Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ αντιπαραθέτουν αυτά τα σχόλια με φωτογραφίες της Εμμανουέλα από όταν ήταν μικρή, αλλά και με τίτλους για ιερείς που κακοποίησαν παιδιά σεξουαλικά. Αν και είναι ξεκάθαρο στον θεατή ότι η έφηβη θα μπορούσε να είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά, καμία από τις συνεντεύξεις δεν στηρίζει ανοιχτά αυτόν τον ισχυρισμό. Αν πράγματι κάποιος καρδινάλιος κακοποιούσε τη νεαρή Εμμανουέλα, τότε είναι πολύ πιθανό το σενάριο το κορίτσι να απήχθη από ανθρώπους που γνώριζαν αυτήν την πληροφορία και ήθελαν να εκβιάσουν το Βατικανό.
Μέχρι και σήμερα όμως, τα κίνητρα των απαγωγέων και το πού βρίσκεται η Εμμανουέλα παραμένουν άγνωστα. Ένα έγγραφο του 1998, που δημοσιεύθηκε το 2016 ως μέρος του σκανδάλου VatiLeaks, περιέχει οικονομικά αρχεία του Βατικανού σχετικά με τη διαμονή της «δεσποινίδας Ορλάντι» σε έναν ξενώνα για κορίτσια που διευθύνεται από τους Scalabrinian Missionaries, -ένα θρησκευτικό ινστιτούτο στο Λονδίνο.
Το τελευταίο στοιχείο του εγγράφου παραθέτει μια δαπάνη τον Ιούλιο του 1997 για «γενικές δραστηριότητες και μεταφορά στο κράτος της Πόλης του Βατικανού». Η ερμηνεία που δίνει ο δικηγόρος του Πιέτρο στην παραπάνω πρόταση είναι ότι το σώμα της Εμμανουέλα επεστράφη στο Βατικανό, εν αγνοία της οικογένειάς της.
Μένει να αποδειχθεί το κατά πόσο το Vatican Girl: The Disappearance of Emanuela Orlandi θα πιέσει με τον τρόπο του ώστε να δοθούν εκ νέου απαντήσεις –το οφείλουν άλλωστε όσοι γνωρίζουν τι συνέβη, πρώτα από όλα στην ίδια την Εμμανουέλα και κατ’ επέκταση στους δικούς της ανθρώπους, που ακόμα ελπίζουν να μάθουν τι συνέβη στο αγαπημένο τους κορίτσι.