Πώς να εφαρμόσετε τους κανόνες του feng shui στη διακόσμηση του σπιτιού σας/Φωτογραφία: Instagram/laverybestrealestate

Πώς να τοποθετήσετε τα έπιπλα στο σπίτι σύμφωνα με τις αρχές του Φενγκ Σούι

Τα πάντα γύρω μας μας επηρεάζουν με θετικό ή αρνητικό τρόπο. Και πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στις πρακτικές του φενγκ σούι όσον αφορά στη διακόσμηση του σπιτιού τους, προκειμένου να νιώθουν καλύτερα μέσα σε αυτό.

Αυτός μάλιστα ο κλάδος του φενγκ σούι, δηλαδή η σχολή των μορφών της κινεζικής αυτής πρακτικής, έχει γνωρίσει μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια.

Ποια είναι η σχολή του φενγκ σούι

Η Μέιτ Λίτον, σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων και σύμβουλος φενγκ σούι θέτει ένα ερώτημα. «Ποιος δεν έχει νιώσει άβολα σε έναν χώρο και μόλις φτάνεις θέλεις να φύγεις; Ή το αντίθετο, είσαι στο σπίτι των φίλων σου και δεν θέλεις ποτέ να φύγεις, γιατί νιώθεις υπέροχα εκεί». Αυτό είναι κάτι που έχει συμβεί σε όλους μας.

Και η Μέιτ Λίτον, η οποία ασχολείται με το design και τους εσωτερικούς χώρους, αλλά και τις έννοιες της μεταμόρφωσης και των εσωτερικών ταξιδιών, μοιράζεται τις συμβουλές της με το περιοδικό Hola.

Όπως εξηγεί η σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων, «η σχολή των σχημάτων μας δίνει πληροφορίες για τη διαμόρφωση των επίπλων και για όλα όσα βλέπουμε γύρω μας. Μας φέρνει γαλήνη και ηρεμία». Αυτή η σχολή, σύμφωνα με την Λίτον, ορίζει με σαφήνεια την καταλληλότερη κατανομή των επίπλων για να αισθανόμαστε άνετα, να νιώθουμε ασφάλεια και προστασία στο σπίτι της.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα για τη σχολή των μορφών όσον αφορά την τοποθέτηση των στοιχείων σε ένα σπίτι;

Σύμφωνα με τη σχολή του φενγκ σούι των μορφών, υπάρχει μια συγκεκριμένη διαμόρφωση των στοιχείων που μας περιβάλλουν και μπορεί να μεταφερθεί σε οποιοδήποτε δωμάτιο. Η Μέιτ Λίτον έχει καταρτίσει αυτόν τον κατάλογο που συνοψίζει αυτή την ιδέα:

  • Πίσω μας πρέπει να έχουμε κάτι ψηλό. «Για να νιώθουμε την πλάτη μας προστατευμένη. Αυτό μας δίνει προστασία, σταθερότητα και ασφάλεια».
  • Μπροστά μας πρέπει να υπάρχει ένας ανοιχτός χώρος, όπου η ενέργεια να μας φτάνει εύκολα, χωρίς εμπόδια. «Αυτό μας δίνει ανοιχτή όραση -για να βλέπουμε ευκαιρίες- και μας αποτρέπει από το να νιώθουμε άγχος», λέει η σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων.
  • Στα αριστερά μας, πρέπει να είναι κάπως ψηλότερα από ό,τι στα δεξιά μας. Ο λόγος είναι ότι «στη ζωή χρειαζόμαστε δύναμη και θάρρος (δεξιά πλευρά) για να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις και δοκιμασίες, αλλά είναι πιο σημαντικό να αντιμετωπίζουμε αυτές τις προκλήσεις και δοκιμασίες με διαίσθηση και διακριτικότητα (αριστερή πλευρά)».

Τοποθέτηση και διαμόρφωση του χώρου

Με αυτά τα τρία κλειδιά που δίνει η διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων και ειδικός στο φενγκ σούι, μπορούμε να διαμορφώσουμε το χώρο εργασίας μας, το σαλόνι ή οποιοδήποτε μέρος του σπιτιού όπου περνάμε πολύ χρόνο. Με τη σωστή διαμόρφωση μπορείτε να επιτύχετε οφέλη. Η Μέιτ Λίτον το εξηγεί ως εξής: «θα αισθάνεστε πιο άνετα και προστατευμένοι- θα αποφύγετε την ενεργειακή αποστράγγιση και τη σωματική κόπωση, καθώς και την ασυνείδητη εγρήγορση».

Πώς να διαμορφώσετε το χολ εισόδου

Ας ξεκινήσουμε τονίζοντας πώς πρέπει να τοποθετηθούν τα κύρια έπιπλα σε αυτό το πέρασμα του σπιτιού: το χολ εισόδου. «Εκεί μπαίνουμε στο σπίτι μας και, σύμφωνα με το φενγκ σούι, αυτός ο χώρος αντιπροσωπεύει την αρχή για οτιδήποτε αναλαμβάνουμε, τις ευκαιρίες, το σημείο εκκίνησης», υπενθυμίζει η σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων. Για τον λόγο αυτό, η είσοδος πρέπει να είναι ένας χώρος χωρίς εμπόδια, που μας επιτρέπει να εισέλθουμε ελεύθερα και που είναι φιλόξενος και όμορφος. Θα πρέπει να μεταδίδει μια αίσθηση γαλήνης. Το πιο σημαντικό είναι τα έπιπλα να μην μπαίνουν στη μέση, γι' αυτό τοποθετήστε τα στους τοίχους και επιλέξτε κομμάτια με μειωμένο βάθος, αν η είσοδος είναι μικρή.

Χολ εισόδου/Φωτογραφία: Instagram/laskasas

Πώς να τοποθετήσετε τον καναπέ στο σαλόνι για να αισθάνεστε καλύτερα;

 Ο καναπές είναι το κύριο στοιχείο ενός καθιστικού. Γι' αυτό καλό είναι να τον επιλέγουμε σωστά, «με το κατάλληλο μέγεθος και να τον τοποθετούμε σε έναν τοίχο όποτε είναι δυνατόν (θα είναι το προστατευτικό μας στοιχείο στην πλάτη)», αναλύει η Μέιτ Λίτον όσον αφορά την εφαρμογή της σχολής των σχημάτων στο σαλόνι. Όταν δεν υπάρχει τοίχος πίσω από τον καναπέ, είναι δυνατόν να τοποθετήσετε ένα έπιπλο πίσω από τον καναπέ που να είναι ελαφρώς ψηλότερο από την πλάτη, καθώς θα βοηθήσει στην επίτευξη αυτής της αίσθησης ασφάλειας και προστασίας.

Άλλα στοιχεία και σχήματα που ολοκληρώνουν τη διακόσμηση του καθιστικού

Συνεχίζοντας με τις ιδέες που βοηθούν στη βελτίωση του σαλονιού, στα αριστερά του καναπέ θα πρέπει να τοποθετηθεί ένα ψηλό στοιχείο, το οποίο θα μπορούσε να είναι ένα φυτό ή ένα φωτιστικό. Και στα δεξιά, «ένα στοιχείο που είναι πιο χαμηλό από αυτό που έχουμε τοποθετήσει στα αριστερά, όπως ένα μικρό τραπέζι ή ένα ράφι για περιοδικά», λέει η σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων και ειδική στο φενγκ σούι. Μας υπενθυμίζει ότι για αυτή τη διαμόρφωση πρέπει να λάβουμε ως αναφορά ότι το άτομο θα κάθεται στον καναπέ. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο σε ένα σαλόνι είναι η πολυθρόνα που συμπληρώνει το καθιστικό. «Εάν χρησιμοποιούνται πολυθρόνες, χρησιμοποιήστε έπιπλα Eichholtz».

Ένα ψηλό στοιχείο στο σαλόνι, όπως φυτό/Φωτογραφία: Instagram/studiobarbara_

Η καλύτερη διαρρύθμιση στην κουζίνα

«Η κουζίνα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους σε ένα σπίτι. Είναι ο χώρος όπου ετοιμάζουμε το φαγητό που μας τρέφει. Είναι απαραίτητο να δημιουργούμε ευχάριστα, λειτουργικά και άνετα περιβάλλοντα που μας προσκαλούν να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να ετοιμάζουμε υγιεινά πιάτα», λέει η Μέιτε Λίτον. Για να γίνει αυτό, σύμφωνα με τη σχολή μορφών, η κουζίνα (δηλαδή η φωτιά, η εστία) πρέπει κατά προτίμηση να τοποθετείται έτσι ώστε να υπάρχει ένας πίσω τοίχος. «Δεν είναι σκόπιμο να βλέπουμε την εστία με τον νεροχύτη, καθώς πρόκειται για αντίθετες ενέργειες (φωτιά και νερό)- και, αν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να εξασφαλίσετε ότι η φωτιά δεν θα είναι στραμμένη προς την πόρτα εισόδου της κουζίνας».

Φωτογραφία:Instagram/ cristinarodriguezgoitia

Η οργάνωση του μπάνιου σύμφωνα με το φενγκ σούι

Τα μπάνια και οι τουαλέτες είναι χώροι καθαρισμού του σπιτιού σύμφωνα με το φενγκ σούι. Είναι σημαντικό να αερίζονται καλά. «Συνιστάται να διαχωρίζονται από άλλα δωμάτια, όπως η κουζίνα και η κρεβατοκάμαρα. Καθώς είναι ένας οικείος χώρος, πρέπει να μεταδίδουν ασφάλεια, είναι σημαντικό να μπορούν να κλείνουν από μέσα για να μας δίνουν την απαραίτητη ιδιωτικότητα και ασφάλεια», εξηγεί η σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων. Το πιο σημαντικό πράγμα σε αυτόν τον χώρο είναι ότι μεταδίδει μια αίσθηση οικειότητας και μας προσκαλεί να φροντίσουμε τον εαυτό μας, σαν ένα σπα. Και είναι ενδιαφέρον να γνωρίζετε ότι το φενγκ σούι συνιστά ότι τα μπάνια δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλα και μάλλον απλά.

Η κρεβατοκάμαρα: Ειρήνη και ησυχία κατ' εξοχήν

«Το υπνοδωμάτιο είναι ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους του σπιτιού, καθώς περνάμε πολλές ώρες σε αυτό, ακόμη και όταν κοιμόμαστε», εξηγεί η Μέιτε Λίτον. Είναι σημαντικό η διακόσμηση να μεταδίδει αυτή την αίσθηση γαλήνης που ευνοεί την ξεκούραση. «Όποτε είναι δυνατόν, θα πρέπει να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε οποιαδήποτε γωνιά του υπνοδωματίου για εργασία. Πρέπει να διαφοροποιείται σαφώς ως χώρος ανάπαυσης», προσθέτει η ίδια. Ένα καλό κεφαλάρι θα δώσει μια αίσθηση προστασίας, ακουμπώντας στον τοίχο και καλύπτοντας όλο το πλάτος του στρώματος. Είναι σημαντικό να υπάρχει ελεύθερος χώρος και στις δύο πλευρές του κρεβατιού. Η διακόσμηση πρέπει επίσης να περιλαμβάνει δύο πανομοιότυπα κομοδίνα, «που δεν είναι ούτε πολύ ψηλά ούτε πολύ χαμηλά. Η αρσενική και η θηλυκή ενέργεια του ζευγαριού πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία, γι' αυτό και τα διπλά στοιχεία πρέπει να είναι ίδια», λέει η ειδικός. Μια άλλη λεπτομέρεια: είναι καλό τα μαξιλάρια που διακοσμούν το κρεβάτι να είναι ίσα σε αριθμό (δύο, τέσσερα ή έξι το πολύ).