Η κυτταρίτιδα και οι ραγάδες βρήκαν τη θέση τους στα social media και είναι ό,τι πιο υπέροχο διαβάσαμε τελευταία
Στη συζήτηση σχετικά με το κίνημα του body positivity, των υγιών προτύπων ομορφιάς και της κατάρριψης κάθε στερεοτύπου των 90s και 00s, που ήθελε τα σώματα των σούπερ μόντελ να αποτελούν πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση, τα social media έρχονται να προσφέρουν κάτι περισσότερο -πέρα από φίλτρα στο Instagram και likes στο Facebook.
Μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, όταν είχε κάνει μόλις την εμφάνισή του το Facebook και συνηθίζαμε σε έννοιες όπως share, like, post (θυμάστε και το poke;), για να ανεβάσουμε μια φωτογραφία στο προφίλ μας το σκεφτόμασταν μισή ώρα τουλάχιστον. Δεν ήταν μια σκέψη απόφαση που παίρναμε ελαφρά τη καρδία και αυθαίρετα, αλλά θέλαμε να δείχνουμε πάντα αψεγάδιαστοι. Ωραία ντυμένοι, χωρίς να φαίνονται σπυράκια ή άλλα σημάδια στο πρόσωπο, ενώ αν ήμασταν στην παραλία, παίρναμε ανάλογες στάσεις που «έκρυβαν» ό,τι θέλαμε να κρύψουμε.
Αυτό (ευτυχώς) φαίνεται ν’ αλλάζει. Οι χρήστες γίνονται πιο αυθόρμητοι, ειδικά με την εμφάνιση των stories, που φωτογραφίες και ενσταντανέ μοιράζονται στο λεπτό. Και κουρασμένοι πια από το εκνευριστικά τέλειο καθεστώς, τα τελευταία χρόνια γυναίκες (και άνδρες) ξεκινούν να «απορρίπτουν» φτιασίδια και καλλωπισμούς, φίλτρα και καμουφλαρίσματα, ποζάροντας αυθόρμητα και χωρίς να αγχώνονται και να αναλώνονται στο να πετύχουν την «τέλεια φωτό». Με αυτόν τον τρόπο προωθείται και μια πιο υγιής εικόνα του ανθρώπινου σώματος -κάτι που λανθασμένα έχει καθιερωθεί ότι απασχολεί μόνο τις γυναίκες.
Μικρό ή μεγάλο στήθος, κοιλίτσα ή κοιλιακοί, ραγάδες ή μύες, πλέον όλα κάνουν όλο και συχνότερη την εμφάνισή τους στο feed μας. Θα μπορούσαμε ίσως (οι πιο αισιόδοξοι) να πούμε ότι, εν έτει 2020, το ανθρώπινο μάτι έχει συνηθίσει την ποικιλομορφία. Μοντέλα plus size, όπως η Άσλεϊ Γκράχαμ, διεμφυλικά, όπως η Lea T, ή με λεύκη, όπως η Γουίνι Χάρλοου, έρχονται να βάλουν τη δική τους σφραγίδα και να προωθήσουν μια ανάλογη εικόνα και στη μόδα.
Με σκοπό να κάνει το κίνημα της μοναδικότητας κάθε σώματος ακόμα πιο ισχυρό, ένα νέο hashtag έχει γίνει viral στο Instagram, τονίζοντας τη σημασία να «κανονικοποιήσουμε τα κανονικά σώματα» και όχι μόνο αυτά που παρουσιάζουν οι καλλίγραμμες influencers και celebrities στα προφίλ τους (που καλά κάνουν και αυτές). Το hashtag #NormalizeNormalBodies είναι τόσο δυνατό στην απλότητά του και ό,τι πιο απολαυστικό ανακαλύψαμε τελευταία!
Εμπνεύστρια του κινήματος είναι η Mik Zazon και απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες -ακόμα και σε αυτές που δεν κατατάσσουν στο σώμα τους σε μια συγκεκριμένα ταμπέλα, είτε στον κλασικό όρο της «αδύνατης» είτε στις plus size. Σύμφωνα με τη Zazon, οι γυναίκες που βρίσκονται κάπου ανάμεσα στα δύο αυτά πρότυπα, φαίνεται να μη διαθέτουν τη δική τους φωνή στα media και οι διάφορες συζητήσεις σχετικά με την αυτοαποδοχή και το body image απευθύνονται περισσότερο είτε στις plus size είτε στις skinny. Μιλώντας στο Shape.com η ίδια είπε «Το κανονικό σώμα σημαίνει κάτι διαφορετικό για τον καθένα. Αλλά θέλω όλοι να ξέρουν όλες οι γυναίκες, ότι, ακόμα και αν δεν ανήκεις σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία σώματος, στις plus size ή σε αυτές με αθλητικό σώμα ή σε αυτές χωρίς καμπύλες, κι εσύ αξίζεις μια θέση στο κίνημα του body-positivity».
Η ίδια προσθέτει ότι στη ζωή της έχει πάρει κι έχει χάσει πολλά κιλά, έχει υπάρχει σούπερ fit ή δεν έχει γυμναστεί καθόλου. «Έχω ζήσει σε τόσα πολλά είδη σώματος κατά τη διάρκεια της ζωής μου. Αυτό το κίνημα είναι ο τρόπος μου για να θυμίσω στις γυναίκες να δείχνουν το σώμα τους όπως κι αν είναι. Δε χρειάζεται να ανήκεις σε κάποιο συγκεκριμένο καλούπι ή συγκεκριμένη κατηγορία για να νιώθεις άνετα με το σώμα σου. Όλα τα σώματα είναι “κανονικά” σώματα».
Ανταποκρινόμενες στο hashtag, γυναίκες από όλον τον κόσμο ποστάρουν στα προσωπικά προφίλ τους στο Instagram φωτογραφίες όπου ποζάρουν χωρίς κόμπλεξ και χωρίς να κρύψουν την κυτταρίτιδα, τις ραγάδες, τη χαλάρωση του δέρματος ύστερα από την απώλεια κιλών ή οτιδήποτε άλλο μπορεί κανείς να θεωρούσε πριν από μερικά χρόνια, ότι χαλούσε το γκλάμουρ εφέ και τη λάμψη των social media. Γυναίκες μετά από γέννα δηλώνουν περήφανες για το σώμα που έφερε στον κόσμο τα παιδιά τους και άλλες, με τοπικό πάχος υπογραμμίζουν ότι οι γλουτοί τους είναι το σήμα-κατατεθέν τους και δε θα το άλλαζαν με τίποτα. Εμπρός λοιπόν στο μονοπάτι που χάραξε (και) η Zazon!