Η Ξένια Καλογεροπούλου σε παιδική ηλικία τη δεκαετία του '40 -Με φράντζα και ίδιο βλέμμα
Η Ξένια Καλογεροπούλου είναι μια από τις πιο αγαπημένες και καταξιωμένες Ελληνίδες ηθοποιούς.
Έχει πρωταγωνιστήσει σε αναρίθμητες ταινίες του παλιού, καλού ελληνικού κινηματογράφου συνήθως σε ρόλους του γλυκού και αθώου κοριτσιού.
Ο δημοσιογράφος Άρης Λουπάσης μοιράζεται συχνά σπάνιες φωτογραφίες Ελλήνων ηθοποιών και τις ιστορίες τους.
Αυτή τη φορά μοιράστηκε μια σπάνια, ασπρόμαυρη φωτογραφία της Ξένιας Καλογεροπούλου από την παιδική της ηλικία.
Στη ρετρό φωτογραφία βλέπουμε αριστερά την ηθοποιό σε παιδική ηλικία, στις αρχές της δεκαετίας του '40 στο Ψυχικό, όπου γεννήθηκε και έζησε μέχρι τα 12 της. Στη συνέχεια, μετακόμισε με την μητέρα της στο κέντρο της Αθήνας.
Έχει κοντά, μαύρα μαλλιά στο στιλ της εποχής ενώ το πρόσωπο και το μελαγχολικό της βλέμμα είναι ίδιο, όπως την γνωρίσαμε από τις ταινίες της. Δεξιά, την βλέπουμε με μεγαλύτερη ηλικία ως μια πανέμορφη νεαρή γυναίκα.
«Παρά τις δύσκολες συνθήκες της Κατοχής, τα παιδικά της χρόνια είναι ευτυχισμένα σε ένα ζεστό και φιλόξενο σπιτικό γεμάτο βιβλία και την παρουσία μεγάλων μορφών της τέχνης και του πολιτισμού καθώς ο πατέρας της υπήρξε ιδιαίτερα φιλότεχνος και μητέρα της η ζωγράφος Ίρα Οικονομίδου. Στον μεγάλο κήπο του πατρικού της γεμάτο με πολύχρωμα λουλούδια, η μικρή Ξένια χάνεται συχνά διαβάζοντας αμέτρητα βιβλία που βάζει στον κορμό μιας ελιάς ως βιβλιοθήκη και πάνω στο κλαρί ταξιδεύει μέσα από τις ιστορίες δημιουργώντας από τις ζωγραφιές τα δικά της παραμύθια», αναφέρει ο δημοσιογράφος στη λεζάντα της φωτογραφίας.
«Με νοσταλγία θυμάται την εικόνα της μητέρας της να ζωγραφίζει στο σαλόνι και εκείνη δίπλα της να αποτυπώνει στο χαρτί με την φαντασία της αυτά που ονειρεύεται καθώς και την ημέρα της απελευθέρωσης το '44 όπου πλημμυρισμένη από χαρά κρεμιέται στην καμπάνα που είναι δεμένη στο δέντρο της εκκλησίας της γειτονιά της και την χτυπάει ασταμάτητα. Στο σχολείο μαζί με την Μαρίνα την κόρη του γνωστού λογοτέχνη Μ. Καραγάτση, γράφει, παίζει και σκηνοθετεί όλες τις παραστάσεις γεγονός που αποτελεί ουσιαστικά και την αφορμή να ασχοληθεί στην πορεία με την υποκριτική», προσθέτει.
«Η επαφή και η παρότρυνση του Κάρολου Κουν να ακολουθήσει τον δρόμο του θεάτρου θα την οδηγήσει για σπουδές στο Λονδίνο και με την επιστροφή της στην Ελλάδα πραγματοποιεί μια μακρόχρονη και επιτυχημένη καριέρα που γράφει την δική της ιστορία στο ελληνικό θέατρο, τον κιν/φο και μνημειώδεις στιγμές στο παιδικό θέατρο. Η Ελληνίδα "Όντρει Χέμπορν" που μάγεψε το φακό με το υπέροχο μουτράκι της και μια σπουδαία θεατρίνα, συγγραφέας και σκηνοθέτης με σπάνιο μέταλλο ήθους και ταλέντου που υπηρέτησε με σεβασμό και απαράμιλλο επαγγελματισμό όλα τα είδη θεάτρου», καταλήγει.