Η Μαρία είναι 30 ετών, ζει στη Νέα Υόρκη και μόλις έκανε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού
Η Μαρία Αϊβαλιώτη έφυγε από την Ελλάδα και την πόλη της, την Πάτρα, το 2015 για να ακολουθήσει το όνειρό της: Να κάνει το διδακτορικό της στη βιολογία, στις μακρινές ΗΠΑ.
Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και ζει πλέον εκεί και συγκεκριμένα στο Μπρονξ. Είναι μοριακή και κυτταρική βιολόγος, με εξειδίκευση στην αιματολογία-ογκολογία στο Albert Einstein College of Medicine.
Μια Ελληνίδα στις ΗΠΑ
Ξεκίνησε παθιασμένη και ενθουσιασμένη, όπως καθένας που φεύγει για το εξωτερικό, αλλά δεν περίμενε ότι θα ήταν τόσο δύσκολο και κουραστικό.
«Δουλεύω σχεδόν 12 ώρες την ημέρα, αλλά υπενθυμίζω κάθε μέρα στον εαυτό μου γιατί ήρθα εδώ, Προσπαθώ να μείνω motivated», αναφέρει η ίδια στη BOVARY. Έχει λίγο ελεύθερο χρόνο για ξεκούραση και διασκέδαση, κυρίως το Σαββατοκύριακο.
Η Μαρία δεν πήγε εκεί μόνη, αλλά με τον σύντροφό της, τον Αλέξανδρο, που μένει –όχι πολύ κοντά- στο Λονγκ Άιλαντ. Βλέπονται τα Σαββατοκύριακα αλλά πέρασαν μαζί τις γιορτές.
«Μου αρέσει η βόλτα στο Μανχάταν. Όσα και να δεις, πάντα θα υπάρχουν περισσότερα. Όπερες, θέατρα, μουσεία, μουσική. Μου αρέσει να εξερευνώ την πόλη. Έχει πολλά να κάνεις, γνωρίζεις ανθρώπους από όλο τον κόσμο, διαφορετικές κουλτούρες, είναι ένας εντελώς διαφορετικός τρόπος ζωής από αυτόν της Ευρώπης», αναφέρει.
Ωστόσο δεν της αρέσουν όλα εκεί. «Δεν μπορούμε να βρούμε μια ωραία καφετέρια να κάτσουμε και να απολαύσουμε τον καφέ μας, όπως στην Ελλάδα. Θα ήθελα να γυρίσω κάποια στιγμή, αλλά είναι δύσκολο λόγω δουλειάς».
Στόχος της είναι να μείνει 2-3 χρόνια ακόμη στην Αμερική και στη συνέχεια θα ήθελε να ταξιδέψει και να ζήσει στην Ευρώπη. «Στην αρχή ήθελα να γίνω καθηγήτρια με δικό μου εργαστήριο, ωστόσο, θα αλλάξω τον τρόπο που κάνω έρευνα προσφέροντας άμεσα στην κοινωνία με την ανάπτυξη θεραπειών, δουλεύοντας σε κάποια φαρμακευτική εταιρία».
Και ύστερα ήρθε ο κορωνοϊός...
«Ακούγαμε -όπως όλοι- για έναν ιό στην Κίνα αλλά οκ, δεν δίναμε σημασία. Θα πήγαινα στην Ισπανία τον περασμένο Μάρτιο να δω τον αδελφό μου, όμως όταν ''έσκασε'' ο κορωνοϊός στην Ευρώπη, ακυρώθηκαν όλα τα σχέδιά μου».
«Ο ιός έφτασε και στις ΗΠΑ και έκλεισαν τα πάντα, όπως και το Πανεπιστήμιο και το εργαστήριο. Δουλεύαμε από το σπίτι, κάνοντας σεμινάρια, meetings κα αναλύοντας δεδομένα, κάτι που ήταν πολύ κουραστικό».
«Φοβόμουν να βγω ακόμη και έξω από την πόρτα και να μπω στο ασανσέρ γιατί στο κτήριο υπάρχουν πολλά διαμερίσματα όπου μένουν πάρα πολλά άτομα, φοιτητές από όλο τον κόσμο».
Στις ΗΠΑ υπήρχε απαγόρευση μετακίνησης από πολιτεία σε πολιτεία. Τώρα, μπορείς να πας στις «πράσινες» πολιτείες ενώ για να ταξιδέψεις στις άλλες πρέπει να μπεις υποχρεωτικά σε καραντίνα.
«Η διαφορά με την Ελλάδα, είναι ότι εδώ δεν βγάλαμε ποτέ την μάσκα. Την φορούσαμε μέσα και έξω, από το πρώτο lockdown έως και τώρα». Τώρα μπορούν να βγουν έξω και πάνε κανονικά στην εργασία τους ή και βόλτα.
Στην ουσία, δεύτερο lockdown δεν υπήρξε εκεί. Τα καταστήματα είναι ανοιχτά όπως και τα εστιατόρια, μόνο όμως στους εξωτερικούς χώρους. Τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και τα κλαμπ, όμως, όπως και οι εσωτερικοί χώροι, δεν άνοιξαν ποτέ από την αρχή της πανδημίας.
«Η χαλάρωση και το κρύο έφερε αύξηση των κρουσμάτων. Η Νέα Υόρκη έχει πολλά κρούσματα, αλλά ευτυχώς όχι πολλούς νεκρούς τώρα. Πλέον το σύστημα Υγείας δεν πιέζεται, όπως στην αρχή», αναφέρει.
Για να πάει στο εργαστήριο, η Μαρία έχει κατεβασμένο ένα ειδικό app στο κινητό της, το οποίο χρησιμοποιεί καθημερινά απαντώντας σε ερωτήσεις για τυχόν συμπτώματα και επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα. Τους πρώτους μήνες τους θερμομετρούσαν, ενώ το τεστ για τον Covid-19 δεν ήταν υποχρεωτικό.
Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού
Η Μαρία είναι από τα άτομα του Πανεπιστημίου της που μπόρεσε να κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Δεν ήταν υποχρεωτικό, ωστόσο εκείνη ήθελε να το κάνει.
«Δεν μπορώ να ακούω τις θεωρίες συνωμοσίας. Είναι 95% ασφαλές και αποτελεσματικό, με βάση τις κλινικές μελέτες». Η ίδια ήθελε να κάνει το εμβόλιο της Pfizer, καθώς είναι πιο στοχευμένο από τα άλλα, όπως αναφέρει.
«Είχα ήπιες παρενέργειες όπως πονοκέφαλο, πονόλαιμο, χαμηλό πυρετό της τάξης των 37C. Ακόμη ένιωθα κόπωση ενώ πονούσε το χέρι μου στο σημείο του εμβολιασμού, συμπτώματα που είναι φυσιολογικά ». Τις πέρασαν όμως μέσα σε λίγες ώρες. Η δεύτερη δόση γίνεται μέσα σε 21 ημέρες από την πρώτη.
«Δυστυχώς πολύς κόσμος δεν θέλει να το κάνει και θα πάρει καιρό αυτή η κατάσταση», εξομολογείται. «Πρέπει να προσέχουμε, να φοράμε μάσκες, να τηρούμε τις αποστάσεις και τα μέτρα. Ελπίζω να μην κλείσουν ξανά τα πάντα».
Η ίδια ως επιστήμονας πιστεύει ότι όλη αυτή η κατάσταση με τον κορωνοϊό θα κρατήσει ακόμη 1,5-2 χρόνια.«Θα πάρει χρόνο να μας φύγει το ψυχολογικό και να μην φοβόμαστε. Πρέπει όλα να γίνουν με προσοχή. Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι η υγεία».
Η Μαρία θέλει πολύ το καλοκαίρι να έρθει στην Ελλάδα, καθώς δεν έχει έρθει για δύο χρόνια. Της λείπουν τα πάντα, αλλά πιο πολύ ο ανιψιός της...