Σπάνιο κλικ της Μαίρης Αρώνη: Η μεγάλη κυρία του θεάτρου στα χρόνια της διδασκαλίας της στο Εθνικό
Mία σπάνια φωτογραφία της ηθοποιού Μαίρης Αρώνη κάνει τον γύρο του διαδικτύου.
Ο δημοσιογράφος Άρης Λουπάσης δημοσίευσε μία σπάνια φωτογραφία της Μαίρης Αρώνη στο προφίλ του στο Instagram στα χρόνια της διδασκαλίας της στην Δραματική Σχολή του Εθνικού.
Η σπουδαία πρωταγωνίστρια του θεάτρου και του κινηματογράφου σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή, ερμηνεύοντας πολλούς και διαφορετικούς ρόλους. Αν και εμφανίστηκε σε μόλις πέντε κινηματογραφικές ταινίες, άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της στη μεγάλη οθόνη. Ο ρόλος της «Πάστα Φλώρας» στην ταινία «Μια τρελή, τρελή οικογένεια», είναι μέχρι σήμερα ένας από τους πιο αγαπητούς στο κοινό.
Ο Αρης Λουπάσης έγραψε ένα μακροσκελές κείμενο στο προφίλ του στο Instagram για την Μαίρη Αρώνη:
«Η μεγάλη Κυρία του θεάτρου Μαίρη Αρώνη την δεκαετία του '80 στα χρόνια της διδασκαλίας της στην Δραματική Σχολή του Εθνικού, διατηρώντας την ίδια φίνα και αριστοκρατική παρουσία με εκείνη που την έκανε να ξεχωρίσει μέσα από την χρυσή εποχή του ελληνικού κιν/φου.
Στα πορτραίτα του γραφείου διακρίνεται (δεξιά) η μορφή του Φώτου Πολίτη, του δασκάλου της στο Εθνικό και ενός από τους μεγαλύτερους θεατράνθρωπους της εποχής που υπηρέτησε πίστα και μεγαλούργησε ως σκηνοθέτης, κριτικός και μεταφραστής. Μετά από μια πολύχρονη και επιτυχημένη θεατρική πορεία που ξεκινά από τα μέσα του '30 ερμηνεύοντας τους σπουδαιότερους ρόλους του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, η αγαπημένη ηθοποιός αποφασίζει το 1982 να αποχαιρετήσει το κοινό της με την αξέχαστη κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «Η χαρτροπαίχτρα».
Την τελευταία δεκαετία της ζωής της μέχρι το 1991 (ένα χρόνο πριν φύγει από την ζωή), θα ασχοληθεί με το ραδιόφωνο και κυρίως ως Καθηγήτρια του Εθνικού, μια δραστηριότητα την οποία ξεκινά από τα τέλη του '60 παράλληλα με την θεατρική της πορεία. Υπήρξε μία πολύτιμη, αγαπητή και σημαντική δασκάλα που κατάφερε να προκαλεί δέος στους μαθητές της και να "στοιχειώσει" με την παρουσία της σε όλη την μετέπειτα καλλιτεχνική διαδρομή τους. Η μεγάλη άνεση και ευκολία της ως ηθοποιός να συνδυάζει το κωμικό με το δραματικό στοιχείο και να ερμηνεύει το ίδιο συγκλονιστικά από ελληνική σύγχρονη κωμωδία μέχρι αρχαία τραγωδία και Αριστοφάνη και από γαλλικά μπουλβάρ μέχρι μεγάλους ξένους συγγραφείς υπήρξε κάτι το μοναδικό και το ασύλληπτο.
Στον κιν/φο κατάφερε με συμμετοχή σε μόλις πέντε ταινίες να αγαπηθεί και να ξεχωρίσει με τις ατάκες της, το αστείρευτο ταμπεραμέντο και την αρχοντική της εμφάνιση. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο σημαντικός σκηνοθέτης Σπύρος Ευαγγελάτος "Μια ανεπανάληπτη σκηνική παρουσία, δαιμονική προσωπικότητα, θηριώδης ερμηνευτική ικανότητα και μοναδική μαστοριά που έδινε ιδιαίτερο νόημα και χρώμα σε κάθε συλλαβή της κάθε λέξης". Η σπουδαία αυτή θεατρίνα θα μείνει για πάντα στις καρδιές όλων ως η γλυκιά και υπέροχη "Πάστα Φλώρα" αποτελώντας ένα κομμάτι του παζλ των μεγάλων Ελλήνων ηθοποιών».