χοιρινό με δαμάσκηνα

Χοιρινό με δαμάσκηνα: Μελωμένο και ζουμερό, ό,τι πρέπει για το γιορτινό τραπέζι

Οι ετοιμασίες για το φετινό, γιορτινό τραπέζι είναι πυρετώδεις. Ήδη φτιάχνουμε το εορταστικό μενού και ψάχνουμε τις λαχταριστές συνταγές που θα δημιουργήσουμε.

Ένα κυρίως πιάτο με κρέας είναι πάντα η πρώτη μας επιλογή. Ψάχνοντας για κάτι διαφορετικό, με ιδιαίτερη γεύση και μοναδικό άρωμα πέσαμε πάνω σε μια απίθανη συνταγή για χοιρινό με δαμάσκηνα.

Η συνταγή του Γιώργου Τσούλη είναι λαχταριστή, με το μελωμένο χοιρινό να λιώνει κυριολεκτικά στο στόμα.

Ο συνδυασμός του κρασιού, των μπαχαρικών και των δαμάσκηνων δίνει ένα ζουμερό αποτέλεσμα και θεϊκή γεύση που θα κάνει τους καλεσμένους σου να ξετρελαθούν.

Σημείωσε τι θα χρειαστείς για να το φτιάξεις:

ΥΛΙΚΑ

  • 2 κιλά χοιρινό μπούτι, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 350 γρ. δαμάσκηνα
  • 300 ml κρασί μαυροδάφνη
  • 200 ml ζωμό λαχανικών
  • 100 ml κονιάκ
  • 6 κόκκους μπαχάρι
  • 3 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 ξύλα κανέλας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 σκ. σκόρδο, κομμένες σε φέτες
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο, ολόκληρο
  • 1 κιλό κρεμμύδια, κομμένα σε χοντρές φέτες
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το χοιρινό σε δόσεις και το θωρακίζουμε καλά από όλες τις πλευρές.
  • Μόλις πάρει σκούρο χρώμα, το τοποθετούμε σε ένα μπολ ή σε ένα πιάτο και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο ξανά, τα κρεμμύδια και τα καραμελώνουμε για 5 λεπτά.
  • Στη συνέχεια, αδειάζουμε σε μία γάστρα το χοιρινό, τα κρεμμύδια που καραμελώσαμε και τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ελαφρώς, σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 2 ώρες και 30 λεπτά.
  • Τέλος, μόλις είναι έτοιμο, σερβίρουμε το χοιρινό ζεστό.

Η συνταγή είναι από το giorgostsoulis.com