Τατιάνα Μπλάτνικ: Έρχεται να δώσει μια ανάσα–στήριγμα στη σύγχρονη γυναίκα
Η σύγχρονη γυναίκα καλείται να αναλάβει περισσότερους ρόλους από ποτέ, μέσα σε μία κοινωνία που τρέχει με τρελούς ρυθμούς.
Ρυθμούς που δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε και που συνεχώς αυξάνονται. Σύμφωνα με την Ψυχολόγο και Ερευνήτρια Δημόσιας Ψυχικής Υγείας, Δρα. Λίλη Πέππου, ήδη, ακόμη και πριν από την πανδημία, οι γυναίκες για λόγους βιολογικούς, κοινωνικούς και ψυχολογικούς, είχαν βρεθεί να έχουν αυξημένα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους συγκριτικά με τους άνδρες. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η πανδημία δημιούργησε ακόμα πιο challenging συνθήκες για τις γυναίκες, εξαιτίας της ανάγκης για συστηματικότερη φροντίδα των παιδιών και των μεγαλύτερων σε ηλικία μελών της οικογένειας από τον κορωνοϊό. Ενώ, δυστυχώς, αυξήθηκαν και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.
Και όλα αυτά, μέσα στο -ήδη υπάρχον- κλίμα της «εικονικής πραγματικότητας» που επικρατεί, μέσω των social media και των μη ρεαλιστικών γυναικείων προτύπων που προβάλουν, τα οποία ενισχύουν τα αρνητικά συναισθήματα που γεννιούνται στις γυναίκες. Μας κάνει να θέλουμε περισσότερο από ποτέ να αισθανθούμε «αρκετές» σε όλους τους ρόλους που μας έχουν ανατεθεί. Της στοργικής μητέρας, της δοτικής συντρόφου, της φιλόδοξης εργαζόμενης, της αθλητικής, της κοκέτας γυναίκας κλπ. Με λίγα λόγια, της «τέλειας γυναίκας», της αψεγάδιαστης, η οποία, ωστόσο, όσο και αν προβάλλεται ως η «ιδανική», δεν θα γίνει ποτέ αληθινή. Γιατί η σύγχρονη γυναίκα, όσο και αν πασχίζει να τελειοποιήσει όλες τις πτυχές του εαυτού της, είναι απίθανο να μπορέσει να ανταποκριθεί σε προσδοκίες που δεν είναι από τη φύση τους ρεαλιστικές.
Το θετικό ωστόσο είναι ότι δεν χρειάζεται!
Γιατί αυτό που κάνει τη σύγχρονη γυναίκα τέλεια, είναι οι ίδιες της οι ατέλειες. Και αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσει. Πως δεν έχει σημασία να σηκώνεται το πρωί και να αντικρίζει την πιο όμορφη γυναίκα στον καθρέφτη. Το σημαντικό είναι να αντικρίζει την πιο ήρεμη και χαρούμενη πλευρά του εαυτού της, να βλέπει το πλατύ χαμόγελό της, το οποίο αν και δεν θα την απαλλάξει από τα άγχη της καθημερινότητας, θα μπορούσε όμως να τη βοηθήσει να τα διαχειρίζεται καλύτερα, δίνοντας προσοχή σε αυτά που έχουν σημασία και όχι σε αυτά που «φαίνονται» σημαντικά.
Πώς θα το καταφέρει αυτό; Ξεκινώντας το δικό της ταξίδι self-discovery.
Συνειδητοποιώντας τα δικά της λάθη, πάθη, ανάγκες, φόβους, αδυναμίες…Όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν κάθε γυναίκα ξεχωριστή. Να κλείνει τα μάτια της και να διώχνει όλη τη φασαρία της καθημερινότητας, όλα τα άγχη, τα βάρη και τις υποχρεώσεις. Άλλωστε, σύμφωνα με την Ψυχολόγο- Ερευνήτρια Δημόσιας Ψυχικής Υγείας, Δρα. Λίλη Πέππου: «Παρά τις πιέσεις που δέχονται, οι γυναίκες αναζητούν βοήθεια και αξιοποιούν καλύτερα τα κοινωνικά τους δίκτυα για συναισθηματική υποστήριξη».
Πλέον, σε αυτήν την προσπάθεια επικοινωνίας και εξωτερίκευσης των συναισθημάτων, όλες οι γυναίκες έχουν ένα πολύ σημαντικό σύμμαχο. Το BREATHE, την πλατφόρμα ψυχικής υγείας της Τατιάνα Μπλάτνικ.
Σε μία εποχή δύσκολη, στην οποία η συναισθηματική μας ευεξία και ηρεμία δεν θεωρούνται και τόσο δεδομένα, το BREATHE αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο ψυχικής υγείας και καθοδήγησης που μας βοηθά να αναπνεύσουμε ξανά ελεύθερα, δίχως τις πιέσεις της καθημερινότητας.
Πρόκειται για μία πρωτοποριακή, δωρεάν, εκπαιδευτική αλλά και συμβουλευτική πλατφόρμα ψυχικής υγείας για άντρες και γυναίκες, με κύριο σκοπό της να καταρρίψει το στίγμα που την περιβάλλει και να προσφέρει έμπρακτη βοήθεια και στήριξη σε όλους.
Η Τατιάνα Μπλάτνικ, ως δημιουργός και πρέσβειρα του BREATHE, επιδιώκει να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα στήριξης σε όλες τι γυναίκες. Γιατί καμία γυναίκα δεν είναι μόνη στη μάχη διαχείρισης των συναισθημάτων της.
Όραμα της Τατιάνα, είναι η Ελλάδα, να αποτελέσει πρωτοπόρο στη συζήτηση και στην προάσπιση της ψυχικής υγείας, ώστε να μην αποτελεί πλέον ταμπού ούτε να προκαλεί αμηχανία. Αντίθετα, θέλει όλοι να μπορούν να την αναζητούν, καθιστώντας την Ελλάδα ως την 1η mindful country.
Το BREATHE φέρνει την αλλαγή σε συνεργασία με δύο δυναμικούς συνεργάτες:
-Peak state: Το οποίο αποτελεί μία πρωτοβουλία του Πρίγκιπα Harry, Δούκα του Σάσσεξ. Προσφέρει τεχνικές εκπαίδευσης για συναισθηματική ευεξία και πνευματική εκγύμναση, με όλα τα υλικά να είναι διαθέσιμα και στα ελληνικά!
-Μilamou.gr: Η γνωστή διαδικτυακή πλατφόρμα προσφοράς και επικοινωνίας. Οι χρήστες της πλατφόρμας μπορούν να κλείνουν ηλεκτρονικά ραντεβού και να επικοινωνούν ανώνυμα και δωρεάν με έναν εθελοντή επαγγελματία ψυχικής υγείας.
Τον Ιούνιο του 2021, το BREATHE πραγματοποίησε πανελλαδική έρευνα μαζί με το ΕΠΙΨΥ και το Ινστιτούτο Πολιτικών Υγείας, στην οποία ανιχνεύθηκαν σημαντικά ευρήματα για τις ψυχολογικές διαταραχές ανάμεσα στα δύο φύλα. Συγκεκριμένα, βρέθηκε σημαντική διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα (22.6% στους άνδρες και 31.3% στις γυναίκες) στα επίπεδα εκδήλωσης μέτριου προς αρκετά σοβαρού άγχους.
Τέτοια νούμερα μας δείχνουν το δρόμο για να κάνουμε την αλλαγή. Μας χτυπούν το καμπανάκι, πως χρειαζόμαστε υποστήριξη για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε σε όλες τις αλλαγές που συμβαίνουν στην καθημερινότητα μας. Γιατί είναι στο χέρι μας, μέσα από την υποστήριξη και την καθοδήγηση, να πάρουμε την ψυχολογία μας στα χέρια μας. Να καταρρίψουμε τα στεγανά που έχουμε δημιουργήσει εμείς οι ίδιοι για τη δική μας ψυχική υγεία και ηρεμία. Και να πάρουμε επιτέλους μια βαθιά ανάσα. Γιατί από αυτήν ξεκινά το ταξίδι της πραγματικής ευεξίας.