Ένα σπίτι στην Καισαριανή που ενώνει το παλιό με το νέο σε μια φρέσκια και νοσταλγική ισορροπία
Γίνεται σε μια ανακαίνιση να βρεθεί χώρος τόσο για το νέο όσο και για το παλιό; Μπορεί η αισθητική του παρελθόντος να έρθει σε γόνιμη συνομιλία με τις σύγχρονες σχεδιαστικές τάσεις; Σε ένα σπίτι στην Καισαριανή η «χρυσή τομή» φαίνεται πως βρέθηκε και το αποτέλεσμα είναι τόσο φρέσκο όσο και νοσταλγικό.
Σε μια πολυκατοικία του ‘70, στη συμβολή των οδών Φορμίωνος και Φιλολάου, βρίσκουμε αυτό το πραγματικά ιδιόμορφο, για την εποχή του, διαμέρισμα: τα 107 τ.μ. του εκτείνονται σε δύο ορόφους, οι οποίοι επικοινωνούν με εσωτερική σκάλα. Ο Θάνασης Μάνης και η Σοφία Κρεμμύδα, που ανέλαβαν το project με το γραφείο τους Manisoffice, μίλησαν στο Bovary.
Την είσοδο του διαμερίσματος, και πάλι ιδιότυπα, την βρίσκουμε στον πάνω όροφο, όπου έχουν διαμορφωθεί οι χώροι του καθιστικού και της κουζίνας, ενώ τον κάτω όροφο καταλαμβάνουν τα υπνοδωμάτια. Κατά κύριο λόγο ανακαινίστηκαν οι χώροι της κουζίνας και του μπάνιου.
Δείτε την ανακαίνιση της μεζονέτας του '70 στην Καισαριανή
Μια μεγάλη κολόνα και ένα δοκάρι σε σχήμα Τ, που αποκαλύφθηκε κατά την αναδιαμόρφωση, βλέπουμε να δεσπόζουν ακόμα στο σαλόνι- διατηρήθηκαν και βάφτηκαν σε γυαλιστερό ροζ χρώμα, σαν μια γέφυρα που ενώνει το πριν με το τώρα.

Τι άλλο κρατήθηκε από την προηγούμενη κατάσταση του χώρου; «Διατηρήθηκαν και επισκευάστηκαν όσο το δυνατόν περισσότερα υπάρχοντα στοιχεία, όπως οι ντουλάπες, τα συρτάρια, τα μάρμαρα, οι σκάλες και οι πόρτες. Χαρακτηριστικά του υφιστάμενου διαμερίσματος πολλαπλασιάστηκαν ή επαναπροσδιορίστηκαν, όπως η εξώπορτα», λένε.

Το χρώμα παίζει έντονο ρόλο σε όλο το διαμέρισμα -κόκκινο στην πόρτα της εισόδου- που «γνέφει» στην ίδιου χρώματος πόρτα του ασανσέρ- στο δάπεδο της κουζίνας και στις καρέκλες της τραπεζαρίας, πράσινο στην μεταλλική κουπαστή της σκάλας και στη βιβλιοθήκη από το ίδιο υλικό, που κατασκευάστηκε ως αναφορά σε αυτήν.


Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις αυτού του έργου; «Η ιδιόμορφη οργάνωση του διαμερίσματος σε δύο επίπεδα και η ανάγκη ελάχιστων παρεμβάσεων στη διαρρύθμιση αποτέλεσαν τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Η προσαρμογή του σχεδιασμού ώστε να αναδεικνύει την υπάρχουσα αρχιτεκτονική και να ενοποιεί τους χώρους χωρίς να αλλοιώνει τον χαρακτήρα του διαμερίσματος ήταν βασική επιδίωξη«, εξηγούν ο Θανάσης Μάνης και η Σοφία Κρεμμύδα.

Τα υλικά και τα έπιπλα του σπιτιού με τι κριτήριο επιλέχθηκαν; «Τα υλικά επιλέχθηκαν με γνώμονα τη σύνδεση του νέου με το παλιό μέσω της αντιπαραβολής. Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία όπως ξύλο και πλακάκια. Τα έπιπλα και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία σχεδιάστηκαν ως πρόσθετα, αναδεικνύοντας τις χωρικές ποιότητες του διαμερίσματος», εξηγούν οι αρχιτέκτονες.

Πώς χαρακτηρίζουν οι δύο αρχιτέκτονες την αισθητική του έργου τους; «Ίσως έχει την μπανάλ αισθητική της ανακαίνισης ενος αθηναϊκού διαμερίσματος. Είναι μια προσπάθεια να ενσωματωθεί το μπανάλ, χωρίς φόβο, μαζί με κάποια νέα στοιχεία», σημειώνουν.




Ταυτότητα έργου
Αρχιτέκτονες: Θανάσης Μάνης, Σοφία Κρεμμύδα
Συνολική επιφάνεια: 107 τμ
Χρόνος αποπεράτωσης: 2024
Φωτογραφίες: Μαριάνα Μπίστη