Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι το Πρόσωπο της Χρονιάς του περιοδικού TIME
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε σαν να μην υπάρχει το αύριο, γιατί το αύριο υπάρχει» λέει η Γκρέτα Τούνμπεργκ στο περιοδικό TIME, το οποίο την ανέδειξε πρόσωπο της χρονιάς για το 2019.
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ μίλησε στο περιοδικό TIME, ενώ βρισκόταν στο ιστιοφόρο μηδενικών εκπομπών που τη μετέφερε από την Αμερική στην Ευρώπη. Ξεκίνησε την πορεία της ως μια από τις πιο ένθερμες οικολογικές ακτιβίστριες στον κόμο τον Αύγουστο του 2018 και μέσα σε 16 μήνες κατάφερε να μεταδώσει το μήνυμά της για την άμεση ανάγκη σωτηρίας του πλανήτη από τη Σουηδία, την πατρίδα της, σε κάθε άκρη της γης.
Η ίδια ήταν φαβορί για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης (το οποίο ωστόσο δεν κέρδισε) και δε δίστασε να τα βάλει με τους πιο ισχυρούς ηγέτες του κόσμου στη Διάσκεψη Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Νέα Υόρκη πριν μερικούς μήνες, κατηγορώντας τους ότι της έκλεψαν τα δικά της όνειρα αλλά και κάθε νέου παιδιού, εκμεταλλευόμενοι και καταστρέφοντας το περιβάλλον. «Πώς τολμάτε; Μου κλέψατε τα όνειρά μου και την παιδική μου ηλικία» έλεγε η 16χρονη Γκρέτα, συγκλονίζοντας την παγκόσμια γνώμη και αφυπνίζοντας με τα λόγια της.
Στο Instagram, το πασίγνωστο περιοδικό γράφει ότι το 2019 ήταν η χρονιά που η σοβαρότητα της κλιματικής κρίσης έγινε επιτέλους αντιληπτή σε όλον τον πλανήτη και η Γκρέτα Τούμπεργκ ήταν ο άνθρωπος που συνέβαλε περισσότερο σε αυτό.
Η Γκρέτα Τούνμπεργκ, την οποία η συγγραφέας και ποιήτρια Μάργκαρετ Ατγουντ χαρακτήρισε ως «Ιωάννα της Λορένης», άφησε το σχολείο και ξεκίνησε να διαδηλώνει για μέρες έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο με ένα πλακάτ που έγραφε «Απεργία από το σχολείο για το κλίμα».
Κάτι παραπάνω από έναν χρόνο αργότερα ενέπνευσε 4 εκατομμύρια ανθρώπους να συμμετάσχουν στην Παγκόσμια Απεργία για το Κλίμα, με χιλιάδες μαθητές να διαδηλώνουν στους δρόμους σε διάφορα σημεία του χάρτη. Όπως αναφέρει το TIME, ήταν η πολυπληθέστερη και μεγαλύτερη διαδήλωση για το κλίμα στην ανθρώπινη ιστορία.
Πλέον, η ανήλικη Γκρέτα Τούνμπεργκ αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για μικρούς και μεγάλους. Μια υπενθύμιση ότι η (πολύ) νέα γενιά δεν επιθυμεί μόνο το «βόλεμα» όπως πολλοί βιάζονται να της προσάψουν, αλλά σηκώνει το ανάστημά και της και αντιτίθεται σε οποιονδήποτε «Γολιάθ» προσπαθεί με άδολα μέσα να της στερήσει το όνειρο μιας καλύτερης ζωής.