Γκρέτα Γκέργουιγκ: «Χαίρομαι που αυξάνεται η παρουσία των γυναικών σκηνοθετών»
Η φετινή πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ Καννών δήλωσε ότι ο ρόλος της είναι «ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα».
Η σκηνοθέτης της ταινίας «Barbie» Γκρέτα Γκέργουιγκ έχει αναλάβει την προεδρία της φετινής κριτικής επιτροπής στο 77ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών και σύμφωνα με τον Guardian, η 40χρονη σκηνοθέτης αποτελεί «πολιτιστικό φαινόμενο», «ηρωίδα για την σύγχρονη εποχή» και μία γυναίκα που ενσαρκώνει το μέλλον του κινηματογράφου.
Τα μέλη της κριτικής επιτροπής αποτελούνται από τον Ιάπωνα σκηνοθέτη
Hirokazu Kore-eda και τις ηθοποιούς Lily Gladstone και Eva Green.
«Αυτό είναι ένα από τα όνειρά μου που έγινε πραγματικότητα, είμαι σοκαρισμένη που είμαι εδώ. Η αγαπημένη μου συνήθεια είναι να παρακολουθώ ταινίες στο σινεμά και τις συζητάω, τώρα αυτό θα το κάνω για 10 συνεχόμενες ημέρες με υπέροχους ανθρώπους», δήλωσε η Γκέργουιγκ.
Ποια είναι η πρόεδρος του Φεστιβάλ Καννών 2024
Οπως αναφέρει ο Guardian, η 40χρονη γράφει ιστορία ως η πρώτη γυναίκα Αμερικανίδα σκηνοθέτης που έγινε πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των Καννών. Ξεκίνησε την καριέρα της ως ηθοποιός στο χαμηλού προϋπολογισμού κίνημα «mumblecore» του αμερικανικού κινηματογράφου πριν σκηνοθετήσει το δράμα «Lady Bird» και το «Little Women» το 2019. Ωστόσο, η μεγάλη της επιτυχία ήταν η ταινία «Barbie» του 2023, που κέρδισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
«Κάνω ταινίες για σχεδόν 20 χρόνια και παρατηρώ κάθε χρόνο ότι υπάρχουν όλο και περισσότερες γυναίκες σκηνοθέτες. Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα αλλά σίγουρα κινούμαστε προς την σωστή κατεύθυνση», δήλωσε η Γκρέτα.
Η απόφαση να προσκληθεί η Γκέργουιγκ για αυτή τη θέση θεωρείται σημαντικό συμβολικό βήμα για ένα φεστιβάλ το οποίο στο παρελθόν είχε δεχθεί έντονη κριτική για την αντιληπτή έλλειψη υποστήριξης προς τις γυναίκες ηθοποιούς. Ωστόσο μετά τον διορισμό της βετεράνου παραγωγού Iris Knobloch, η οποία διανύει το δεύτερο έτος ως γενική πρόεδρος του φεστιβάλ αυτό άλλαξε. «Νιώθω ότι η υπεράσπιση της υπόθεσης των γυναικών είναι μεγάλο μέρος του ρόλου μου», δήλωσε η Knobloch. «Και αν μη τι άλλο, το νιώθω πολύ πιο δυνατό από ό,τι πέρυσι. Μπορούμε να δούμε την πρόοδο που σημειώνεται, με πολλές περισσότερες ταινίες από γυναίκες να κυκλοφορούν. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό να έχουμε την Γκρέτα Γκέργουιγκ ως πρόεδρο της κριτικής επιτροπής. Είναι το μέλλον του κινηματογράφου. Αλλά φυσικά υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα».
Ο Guardian σημειώνει πως αυτό το Φεστιβάλ θα προβάλλει φρέσκα έργα από τους Francis Ford Coppola, David Cronenberg, Γιώργο Λάνθιμο και Andrea Arnold.
Ωστόσο μπορεί να υπάρξουν παρεμβάσεις από το εκπροσώπους του κινήματος #Metoo οι οποίοι θα αναφερθούν σε σεξουαλικές κακοποιήσεις από ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Η Knobloch αναφέρει πως «αυτό είναι κάτι που κυκλοφορεί ως φήμη ότι θα συμβεί, αλλά θα το δούμε».
Από την πλευρά του ο Thierry Frémaux προσπάθησε να υποσχεθεί «ένα φεστιβάλ χωρίς διαμάχες». Μένει να δούμε αν αυτή η φιλοδοξία μπορεί να πραγματοποιηθεί. Ο Guardian σημειώνει πως είτε συνειδητά είτε όχι, οι Κάννες φαίνεται να παρασύρονται σε προβλήματα. Η διαφωνία και το σκάνδαλα είναι σχεδόν μέρος του... DNA της.
«Το φεστιβάλ ήταν πάντα μια σκηνή για συζήτηση και επιχειρήματα και φιλελεύθερη έκφραση», παραδέχτηκε η Knobloch. «Και νομίζω ότι πρέπει να παραμείνει έτσι. Μερικές φορές η διαμάχη μπορεί να είναι καλή. Η υπερβολική συμμόρφωση γίνεται βαρετή. Αλλά το παν είναι η σωστή ισορροπία και η διατήρηση της κύριας εστίασης στον κινηματογράφο. Οι ταινίες είναι μια αντανάκλαση της κοινωνίας. Περιέχουν και μεταφέρουν ό,τι συμβαίνει στον κόσμο. Ιδανικά, είναι οι ταινίες που προκαλούν όλη τη συζήτηση και την πολιτική, δηλαδή σε έναν τέλειο κόσμο, έτσι θα λειτουργούσε».