Νικόλας Γιατρομανωλάκης: Διαμορφώνουμε κώδικα δεοντολογίας για τον καλλιτεχνικό χώρο
Διαμορφώνεται κώδικας δεοντολογίας στο καλλιτεχνικό χώρο, σημείωσε ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης στην πρωινή εκπομπή του Mega, Πάμε Δανάη, το πρωί της Δευτέρας 15 Φεβρουαρίου.
Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, τόνισε ότι δύο μέρες μετά την καταγγελία της ηθοποιού Ζέτας Δούκα για λεκτική και ψυχολογική βία, το υπουργείο ανακοίνωσε τη διαμόρφωση ενός κώδικα δεοντολογίας.
Δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Δύο ημέρες μετά την εμφάνιση της κας Δούκα στην εκπομπή «Πάμε Δανάη», στις 28 του μηνός, ανακοινώσαμε αυτή την πρωτοβουλία, για την διαμόρφωση κώδικα δεοντολογίας. Ο κώδικας θέτει ένα πλαίσιο. Ένα πλαίσιο αποδεκτών και μη συμπεριφορών. Ούτως ώστε να μην έχει κανείς αν θέλετε την δικαιολογία και το άλλοθι, ότι «Δεν ήξερα», «Δεν καταλάβαινα», «Αυτό που έκανα ήταν σε μια γκρίζα ζώνη».
Ο κώδικας θα πρέπει να συνοδεύεται και από μία διαδικασία, έναν μηχανισμό. Έστω ότι, συμβαίνει ένα περιστατικό, και εγώ είμαι αυτός που το υφίσταμαι αυτό το περιστατικό. Μια πράξη βίας, μια διάκριση εις βάρος μου, μια παρενόχληση. Κάποιος έχει καταχραστεί την εξουσία του. Ποια είναι η ασφαλής οδός, βάση της οποίας εγώ θα κινηθώ, και μέσω αυτής της οδού θα κινηθεί και μια πειθαρχική διαδικασία. Γιατί το θέμα δεν είναι μόνο να έχεις έναν κώδικα, είναι πώς τηρείται, πώς επιβάλλεται, και μετά στις περιπτώσεις που όλοι απευχόμαστε, όπου κάτι συμβαίνει, πώς ο κάθε οργανισμός το διαχειρίζεται.
Ως υπουργείο Πολιτισμού, έχουμε εποπτεύομενους φορείς, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, η Λυρική Σκηνή, οι ορχήστρες μας. Ζητήσαμε από όλους τους φορείς, να συνδιαμορφώσουν με τους εργαζόμενους, όταν έχουν σπουδαστές και με τους σπουδαστές, έναν κώδικα στον οποίο θα συμφωνήσουν όλοι, και που θα δεσμεύει όλους. Και τους συνεργάτες τους. Αυτό το κάνουμε στους εποπτεύομενους φορείς. Και για τις σχολές του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Για οτιδήποτε έχουμε υπό την εποπτεία μας ως Υπουργείο Πολιτισμού. Επειδή έχουμε κάποια εργαλεία βάση των οποίων, πολλοί φορείς πολιτισμού (όχι μόνο θέατρα), παίρνουν επιχορηγήσεις από εμάς, όλοι όσοι παίρνουν επιχορηγήσεις, θα πρέπει κι αυτοί να δεσμεύονται οι φορείς ότι θα τηρείται αυτός ο κώδικας δεοντολογίας.
Είναι ένας τρόπος να βάλουμε κανόνες, σε όσους μπορεί να είναι στο ελεύθερο θέατρο, το οποίο εμείς δεν μπορούμε να ελέγξουμε, αλλά επειδή ζητούν πόρους από εμάς, είναι ένας έμμεσος τρόπος να πιέσουμε προς μία κατεύθυνση. Επίσης, επειδή έχουμε και επιτροπές εξετάσεων του Υπουργείου, και οι δικές επιτροπές, θα πρέπει να διέπονται, από κανόνες που θα διασφαλίζουν, ότι τα πράγματα γίνονται με τον απόλυτα σωστό τρόπο. Όταν λέμε «Κώδικας Δεοντολογίας», δεν μιλάμε μόνο για περιστατικά όπως αυτά που συζητούμε αυτές τις μέρες. Μπορούμε να μιλάμε και για άλλα περιστατικά. Μια δωροδοκία, έναν χρηματισμό, μια υπόθεση διαφθοράς. Πιάνει ένα ευρύτατο πλαίσιο.
Οι συνέπειες σε πρώτο επίπεδο (σσ. αν παραβιαστούν οι κανόνες) θα πρέπει να είναι πειθαρχικές. Μπορεί, δηλαδή, να σημαίνει ότι διακόπτεται η διαδικασία με το συγκεκριμένο άτομο ή με τον φορέα. Δεν τήρησες τους κανόνες; Λυπάμαι η χρηματοδότηση διακόπτεται. Οι άνθρωποι οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με το να διαχειριστούν την διαδικασία, κρίνουν ότι μια περίπτωση μπορεί να έχει και ποινικές διαστάσεις, τα πράγματα θα πρέπει να πάρουν τον δρόμο τους προς την δικαιοσύνη.
Για το ελεύθερο θέατρο:
«Εκεί εμείς λέμε ότι καλό είναι να φτιαχτεί κάτι αντίστοιχο, και στον ιδιωτικό τομέα, έχουμε μιλήσει και με κάποιες συλλογικές εκπροσωπήσεις των παραγωγών, ευχαρίστως να τους βάλουμε όλους στο τραπέζι, αλλά κατά τη γνώμη μου, πρέπει να αυτορρυθμιστεί ο κλάδος. Αυτό που λέμε σε όλους, και με όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους, καλό είναι όλοι να αναλάβουμε ο καθένας από τον ρόλο του και την αρμοδιότητά του, τις υποχρεώσεις του, και όλοι μαζί να δούμε την επόμενη μέρα και να φτιάξουμε ένα ασφαλές καλλιτεχνικό πεδίο».