Γιατί το αλεξανδρινό χρειάζεται προσοχή -Πώς το φυτό των Χριστουγέννων έχει συνδεθεί με την τριχόπτωση
Τα ζωηρά κόκκινα φύλλα του μπορεί να φωτίζουν το σπίτι τα Χριστούγγενα, αλλά το αλεξανδρινό περιέχει ένα επιβλαβές στοιχείο που μπορεί να σας κάνει να θέλετε να το αποφύγετε.
Το δημοφιλές φυτό, που παραδοσιακά μπαίνει στα σπίτια τα Χριστούγεννα, περιέχει μια ουσία που μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση.
Σε δημοσίευμα της DailyMail ο χειρουργός μεταμόσχευσης μαλλιών Dr Bessam Farjo, από την κλινική Farjo Hair Institute στο Μάντσεστερ, συμβουλεύει τους ανθρώπους να είναι προσεκτικοί όταν έρχονται σε επαφή με το όμορφο κόκκινο φυτό.
«Αν και οι πιθανότητες δεν είναι πολλές, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η στενή επαφή με το αλεξανδρινό θα μπορούσε ενδεχομένως να ενθαρρύνει την τριχόπτωση», δήλωσε στο FEMAIL.
«Οι άνθρωποι πρέπει πάντα να πλένουν τα χέρια τους όταν έρχονται σε επαφή με ένα από αυτά. Ο χυμός που εξάγεται από το φυτό έχει αποτριχωτική δράση. Οπότε εάν ο χυμός έρθει σε επαφή με τρίχες σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής, και στη συνέχεια σκουπιστεί, μπορεί ενδεχομένως να αφαιρέσει τις τρίχες μαζί του», αναφέρει.
Αυτό βέβαια ισχύει εάν ο χυμός έχει παραμείνει στα μαλλιά ή σε μέρος του δέρματος για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Πώς το αλεξανδρινό έχει συνδεθεί με τα Χριστούγεννα
Ο Αλεξανδρινός, που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 4 μέτρα, έχει γίνει σύμβολο των Χριστουγέννων με την πάροδο των χρόνων, βασιζόμενο στη φήμη του ως ιατρικό βότανο που χρησιμοποιούσαν οι Αζτέκοι για τη μείωση του πυρετού.
Το μοτίβο των φύλλων σε σχήμα αστεριού λέγεται ότι συμβολίζει το αστέρι της Βηθλεέμ, ενώ το κόκκινο χρώμα αντιπροσωπεύει την αιματηρή θυσία της σταύρωσης του Ιησού.
Ο Δρ Leonard Perry, πρώην καθηγητής κηπουρικής στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ στο Μπέρλινγκτον, εξήγησε ότι οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν το φυτό που αποκαλούσαν «cuetlaxochitl» όχι μόνο για διακόσμηση, αλλά και για πρακτικές χρήσεις.
«Παρασκεύαζαν μια βαφή από τα χρωματιστά μέρη και τον γαλακτώδη χυμό του για τη θεραπεία του πυρετού», είπε.
«Στη Γουατεμάλα, χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο για τον πονόδοντο και τον εμετό, ενώ τα κατάπλασμα των φύλλων χρησιμοποιήθηκε για πόνους.
«Τόσο στη χώρα αυτή όσο και στο Μεξικό, έχει χρησιμοποιηθεί ως κρέμα για την αποτρίχωση», καταλήγει ο ίδιος.