51χρονη γιαγιά εξηγεί πώς έχτισε αυτοκρατορία 137 εκατομμυρίων ευρώ από ένα λαχανικό
Μια γιαγιά που αυτοαποκαλείται "βασίλισσα του μπιζελιού" έχει δημιουργήσει μια επιχείρηση τροφίμων αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, χάρη σε ένα λαχανικό: το ταπεινό μπιζέλι.
Η Christine Lewington έχει επενδύσει κάθε δεκάρα που της περισσεύει για να λανσάρει μια νέα τεχνολογία που, όπως λέει, θα φέρει επανάσταση στη βιομηχανία τροφίμων - με μια πρωτεΐνη, που δεν μοιάζει με καμία άλλη.
Αλλά παρά το γεγονός ότι έχει τον πλήρη έλεγχο μιας εταιρείας αξίας 119 εκατομμυρίων λιρών (137 εκατ. ευρώ), η 51χρονη ζει μια λιτή ζωή στη μικρή πόλη Lethbridge της Αλμπέρτα του Καναδά με την οικογένειά της.
Οδηγώντας το αυτοκίνητο ενός φίλου της και χρησιμοποιώντας σούπερ κόλλα για να φτιάξει τα παπούτσια της, έχει απορρίψει προτάσεις ύψους 50 εκατ. δολαρίων σε μετρητά για να μοιραστεί τα μυστικά της μάρκας της, επειδή λέει ότι τα χρήματα δεν την παρακινούν.
"Μεγαλώνοντας είχα ένα ζευγάρι παπούτσια κάθε σχολική χρονιά και η μαμά μου έφτιαχνε όλα μου τα ρούχα - δεν είχα φόρεμα από κατάστημα μέχρι τα 14 μου χρόνια", δήλωσε στο Independent η διευθύνουσα σύμβουλος της PIP International στο Jam Prime.
"Δεν είχαμε πολλά χρήματα, αλλά δεν αισθανόμασταν φτωχοί, ήμασταν αυτόνομοι και είχαμε πολλούς φίλους και συγγενείς γύρω μας.
"Οι γονείς μου πάντα με δίδασκαν να κοιτάζω προς τα έξω για να δω τι βοήθεια θα μπορούσα να προσφέρω στους άλλους.
"Μεγάλωσα γνωρίζοντας ότι η πραγματική ευχαρίστηση της ζωής είναι να βοηθάς την κοινότητά σου".
Πώς ξεκίνησε την επιχείρηση η 51χρονη γυναίκα
Η Christine, η οποία ξεκίνησε την εταιρεία της το 2019, είχε πάντα επιχειρηματικό πνεύμα. Ξεκίνησε μάλιστα να δουλεύει κάνοντας babysitting σε ηλικία μόλις 12 ετών.
Στη συνέχεια, εργάστηκε σε εκδηλώσεις πριν πάει στο κολέγιο με υποτροφία βόλεϊ για να σπουδάσει μηχανική, γεγονός που της έδωσε μια θέση εργασίας ως υπεύθυνη έργου μηχανικού συμβολαίου στη βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων.
Αφού αποφοίτησε από το κολέγιο το 1993 και δημιούργησε οικογένεια, εργάστηκε έκτοτε για κολοσσούς τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών που παρασκευάζουν την Pepsi και τα Doritos.
Ήξερε όμως ότι ήθελε κάτι δικό της και έτσι γεννήθηκε η επιχείρηση με την πρωτεΐνη του μπιζελιού.
Η ίδια είπε: "Η εταιρεία είναι η πρώτη που θα μπορούσε να δημιουργήσει το προϊόν μπιζελιού: "Έτσι αποφάσισα να επενδύσω με τρεις επιχειρηματικές επαφές.
"Πληρώσαμε ο καθένας από εμάς 165.000 δολάρια για να εξασφαλίσουμε μια νέα μυστική τεχνολογία από ένα εργαστήριο στη Γαλλία.
"Και μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, ήμουν έτοιμη να επενδύσω πάνω από 5 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσω ένα πρώην ζυθοποιείο μπύρας και να το μετατρέψω σε ένα μεγάλο εργοστάσιο επεξεργασίας μπιζελιού για να δοκιμάσω και να αποδείξω τη νέα τεχνολογία.
"Πέρασαν δύο χρόνια και το μπιζέλι έχει κατακτήσει τη ζωή μου. Ονειρεύομαι το μπιζέλι, ξέρω τα πάντα για το μπιζέλι. Ο κόσμος με αποκαλεί βασίλισσα του μπιζελιού".
"Και μέχρι σήμερα είμαστε μόνο τέσσερις που γνωρίζουμε το μυστικό της συνταγής μας".
Η Christine και οι συνάδελφοί της επέλεξαν το κίτρινο μπιζέλι, καθώς καλλιεργείται τοπικά και είναι φθηνό στην αγορά λόγω της πικρής του γεύσης.
Ιστορικά έχει χρησιμοποιηθεί για ζωοτροφές. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2024, η Christine ελπίζει να δημιουργήσει 45 τοπικές θέσεις εργασίας στο εργοστάσιό της.
Η επιχείρηση έχει επίσης γίνει κατά κάποιο τρόπο οικογενειακή υπόθεση, καθώς η κόρη της Christine, Shelby, 23 ετών, εργάζεται στο τμήμα μάρκετινγκ και ο γιος της, Justin, 29 ετών, απασχολείται σε ένα συνεργαζόμενο ηλιακό αγρόκτημα κοντά.
Η Christine είναι γιαγιά ενός εξάχρονου κοριτσιού, της Adria Rose, και καλωσόρισε άλλο ένα εγγόνι στις 16 Δεκεμβρίου 2023.
Είπε: "Δουλεύουμε σκληρά, αλλά ακόμη και με τους μεγάλους στόχους μου στην επιχείρηση είμαστε μια κανονική οικογένεια.
"Τα πάμε καλά και ανυπομονούμε για τις βραδιές οικογενειακών παιχνιδιών και τα μεγάλα γεύματα μαζί το Σαββατοκύριακο".
Η Christine παραδέχεται ότι δουλεύει πολλές ώρες μέρες και δεν παίρνει ποτέ πραγματικά ρεπό.
Λέει ότι η πρωτεΐνη της χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της θρεπτικής αξίας, της γεύσης και της υφής του εναλλακτικού γάλακτος, των γιαουρτιών και των παγωτών χωρίς την ανάγκη για συστατικά που καλύπτουν τη γεύση, όπως γλυκαντικά.
Η ίδια δήλωσε: "Η πρωτεΐνη που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της είναι η ίδια η πρωτεΐνη, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την πρωτεΐνη: "Πολλές άλλες πρωτεΐνες μπιζελιού στην αγορά είναι κοκκώδεις με πικρή γεύση.
"Η δική μας είναι άγευστη και απαλή, καθώς εξάγουμε την πρωτεΐνη χωρίς να την καταστρέφουμε και διατηρώντας τη θρεπτική της αξία.
"Με το ενδιαφέρον που έχουμε, το προϊόν μας έχει εξαντληθεί επτά φορές, δεν μπορούμε να το φτιάξουμε αρκετά γρήγορα.
"Με περισσότερες επενδύσεις, ήδη επεκτεινόμαστε.
"Ψάχνω ενεργά για έναν εταίρο με τη σωστή καρδιά και όραμα για να επενδύσει στην αποστολή μας να βοηθήσουμε να αλλάξει ο κόσμος".
Η Christine λέει ότι η μυστική της μέθοδος εξαγωγής πρωτεϊνών από κίτρινα μπιζέλια έχει επίσης ξεκλειδώσει νέες τεχνολογίες που θα βοηθήσουν στην παγκόσμια αποχέτευση του νερού.
Στόχος της είναι να επιτύχει ένα επίπεδο οικονομικής επιτυχίας που θα της επιτρέψει να στραφεί σε έργα φιλανθρωπίας και να δωρίσει εγκαταστάσεις καθαρού νερού σε πόλεις και χωριά του τρίτου κόσμου που το έχουν ανάγκη.
Η ίδια πρόσθεσε: "Είμαι γιαγιά και σε αυτό το σημείο της ζωής μου το "γιατί" μου στις επιχειρήσεις είναι να αφήσω τα πράγματα σε αυτόν τον κόσμο καλύτερα από ό,τι ήταν.
"Αν μπορώ να αφήσω τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος, έστω και με έναν μικρό τρόπο, αυτό με παρακινεί περισσότερο από ό,τι θα μπορούσαν ποτέ να κάνουν τα χρήματα. Αντί να στοχεύω στο να έχω εκατομμύρια, θέλω να αναστατώσω τη βιομηχανία τροφίμων. Θέλω να γίνω παράδειγμα για τους άλλους για το πώς να επενδύουν έξυπνα στην καθαρή τεχνολογία", καταλήγει η ίδια.