Γενετιστής κατάφερε με 4 τρόπους να μειώσει την βιολογική ηλικία του κατά 4 χρόνια -Δείτε πώς
Ο Steve Horvath είναι ένας πρώην καθηγητής γενετικής και κύριος ερευνητής της startup εταιρίας που ασχολείται με την μακροζωία Altos Labs.
Άρθρο του Insider αναφέρει τα 4 πράγματα που έκανε για να μειώσει την βιολογική ηλικία του κατά 4 χρόνια. Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η βιολογική ηλικία που μπορεί να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη από τη χρονολογική ηλικία μπορεί να βοηθήσει να καθορίσουμε την ποιότητα ζωής μας καθώς γερνάμε.
Η βιολογική ηλικία είναι ο καλύτερος τρόπος να εκτιμήσουμε τον ρυθμό γήρανσης του σώματός μας ώστε να υπολογίσουμε την κατάσταση της υγείας μας καθώς και την λειτουργική ικανότητα των κυττάρων του οργανισμού. Ο ρυθμός γήρανσης καθορίζεται από γενετικούς παράγοντες επηρεάζεται όμως σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό από τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες του καθενός, όπως ύπνος, άσκηση και διατροφή.
Γενετιστής κατάφερε με 4 τρόπους να μειώσει την βιολογική ηλικία του κατά 4 χρόνια
Η βιολογική ηλικία είναι μία μονάδα μέτρησης της εσωτερικής υγείας, δηλαδή της κατάστασης της κυτταρικής υγείας. Ουσιαστικά, απεικονίζει το πόσο καλά φροντίζουμε ή όχι το σώμα μας και επηρεάζεται από τις γενετικές καταβολές, αλλά και τον τρόπο ζωής που ακολουθούμε.
Ο πρώην καθηγητής γενετικής Steve Horvath εξήγησε στο Insider τα 4 πράγματα που έκανε και μέσα σε 9 μήνες μείωσε την βιολογική του ηλικία κατά 4 χρόνια.
Πρώτον, μείωσε το ψωμί και τα ζυμαρικά και αύξησε την κατανάλωση λαχανικών. Δεύτερον ρύθμισε τα επίπεδα της χοληστερόλης του με κατευθύνσεις γιατρού. Τρίτον, άρχισε να παίρνει τουλάχιστον 5 διαφορετικά συμπληρώματα διατροφής, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης D. Τέταρτον, έκανε ένα γρήγορο, ανηφορικό περίπατο για περίπου 20 λεπτά κάθε βράδυ μετά το δείπνο. Σημειώνουμε ότι οι κάτοικοι που ζούνε στις «Μπλε Ζώνες» συνηθίζουν να περπατούν σε ανηφορικούς δρόμους και αυτό αποτελεί ένα από τα μυστικά της μακροζωίας τους.
Επιστήμονες που μελετούν τη γήρανση σημειώνουν ότι οι άνθρωποι θα είναι σε θέση να μετρήσουν με ακρίβεια τη βιολογική τους ηλικία και ψάχνοντας τους παράγοντες που την επηρεάζουν, να μπορέσουν να προλάβουν χρόνιες ασθένειες και ενδεχομένως να ζήσουν περισσότερο.