«Τα πάντα έχουν ερημώσει. Μπαίνει ένας-ένας πλέον στο σούπερ μάρκετ»: Ελληνίδα περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία
Η Άννα Σταθούλια έφυγε από την Πάτρα για να μετακομίσει στο Καμερίνο το 2012.
Το Καμερίνο είναι μια μικρή, ορεινή κωμόπολη της κεντρικής Ιταλίας, με 6.000 μόνιμους κατοίκους. Είναι γνωστή για το Πανεπιστήμιό της, το οποίο επιλέγουν πολλοί φοιτητές από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και πολλοί Έλληνες. Ανήκει στην επαρχία της Ματσεράτα, στην περιοχή Μάρτσε. Η πιο κοντινή μεγάλη πόλη είναι η Ανκόνα, 64 χιλιόμετρα μακριά.
Η Άννα ξεκίνησε τις σπουδές της στη Φαρμακευτική, τις οποίες γρήγορα παράτησε για τη Νομική. Πλέον είναι ασκούμενη σε δικηγορικό γραφείο. Εδώ και λίγο καιρό ζει και η ίδια την απίστευτη κατάσταση που έχει προκαλέσει το ξέσπασμα του κορωνοϊού στη γειτονική χώρα.
Με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 631 και τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα 10.000, μέχρι αυτή την ώρα, ολόκληρη η Ιταλία μπήκε σε καραντίνα, με τη χώρα να λαμβάνει υποχρεωτικά και αυστηρά μέτρα προστασίας των πολιτών.
Η ίδια η Άννα αφηγήθηκε στη BOVARY πώς έχει η κατάσταση εκεί:
«Το κράτος είχε κάνει διακανονισμό με τα εστιατόρια ώστε όλα να έχουν αντισηπτικά και τα τραπέζια να είναι σε 1,5 -2 μέτρα απόσταση. Μπορούσες να φας μόνο με κράτηση. Ωστόσο, από την Κυριακή, που βγήκε το Διάταγμα, έκλεισαν όλα».
Η Άννα αναφέρεται φυσικά στο Διάταγμα που εξέδωσε η ιταλική κυβέρνηση, το οποίο έθεσε ολόκληρη τη χώρα σε καραντίνα και έχει ισχύ από την περασμένη Δευτέρα 9/3 έως και τις 3/4.
«Τα καφέ, τα εστιατόρια, οι πλατείες, έχουν ερημώσει. Υπάρχουν καφετέριες που έχουν άδεια να πουλάνε τσιγάρα και να πληρώνεις εκεί λογαριασμούς. Αυτές είναι ανοιχτές από τις έξι το πρωί έως τις έξι το απόγευμα. Οι υπηρεσίες, όμως έχουν κλείσει, όπως και πολλά μαγαζιά και γραφεία».
«Στα σούπερ μάρκετ και στα ταχυδρομεία σχηματίζονται ουρές έξω από την πόρτα και μπαίνεις μέσα ένας-ένας. Πλέον δεν βρίσκεις ούτε αντισηπτικά ούτε μάσκες».
«Οι εξετάσεις στις πανεπιστημιακές σχολές έχουν μεταφερθεί για ένα μήνα μετά. Οι ξένοι φοιτητές, όπως και οι Έλληνες, ήταν οι πρώτοι που έφυγαν τρέχοντας».
«Δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις καθόλου έξω, ειδικά σε γκρουπ από 2-3 άτομα και πάνω. Πλέον, μόνο μόνος σου μπορείς να περπατήσεις στον δρόμο», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Στο δρόμο σε σταματούν οι «καραμπινιέροι» και ρωτούν τα στοιχεία σου αλλά και πού πας. Ακόμη και για το σούπερ μάρκετ ή τα τσιγάρα. Υπάρχουν και στρατιωτικοί, οι οποίοι μπορούν να σου κάνουν παρατήρηση αν κάτι αντιβαίνει στη δημόσια υγεία. Όποιος δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες μπορεί να αντιμετωπίσει φυλάκιση έως και 3 μήνες και χρηματικό πρόστιμο άνω των 200 ευρώ. Μπορείς να κυκλοφορήσεις μέχρι τις 6 το απόγευμα, μετά όλα νεκρώνουν».
«Για να μετακινηθείς προς άλλη πόλη ή περιοχή πρέπει να υπογράψεις χαρτί και να πάρεις βεβαίωση, αναφέροντας τους λόγους που πρέπει να ταξιδέψεις, είτε είναι επαγγελματικοί είτε λόγοι υγείας».
«Οι Ιταλοί δεν βγαίνουν από το σπίτι, υπάρχει πανικός και φόβος. Μάλιστα, έχουν δημιουργήσει και hashtag στο Twitter: #iorestoacasa, δηλαδή «μένω στο σπίτι». Ακόμη και μέσα στα αυτοκίνητα φορούν μάσκα».
«Μοιάζει με δικτατορία, το καθεστώς που επικρατεί», προσθέτει.
«Μπορείς μόνο μέσα σε σπίτι να συναντιέσαι με τους φίλους ή τους δικούς σου ανθρώπους, να μιλάς στο τηλέφωνο ή στα social media».
Στο νοσοκομείο του Καμερίνο έχουν μεταφερθεί 8 κρούσματα κορωνοϊού. Η Ιταλική πόλη, μάλιστα, είχε πληγεί από τον μεγάλο σεισμό του 2016, όπου ολόκληρο το κέντρο της πόλης είχε καταστραφεί.
«Παρακαλούνται οι ευγενικοί πελάτες, η πόρτα να παραμένει κλειστή για να αποφευχθεί συνωστισμός ατόμων, επομένως, παρακαλείστε να έχετε λίγη υπομονή και να αναμένετε τη σειρά σας (ένας μπαίνει, ένας βγαίνει), προσπαθώντας να σεβαστείτε και έξω τους κανόνες απαραίτητης αποστάσεως. Ευχαριστούμε για τη συνεργασία, η διεύθυνση», αναφέρει η πινακίδα σε σούπερ μάρκετ με χαρτικά, οικιακά είδη και καλλυντικά.