Ασθενής παίζει σαξόφωνο την ώρα που του αφαιρούν τον όγκο στον εγκέφαλο
Ένα βίντεο κάνει τον γύρο του κόσμου με έναν σαξοφωνίστα να δίνει τη μουσική παράσταση της ζωής του, σε μια από τις κομβικότερες στιγμές του.
O C.Z, ο ασθενής του οποίου το όνομα δεν έχει δημοσιευθεί, χειρουργήθηκε στο Διεθνές Νοσοκομείο Paideia της Ρώμης και καθώς η χειρουργική επέμβαση ήταν εν εξελίξει εκείνος έπαιζε μουσική, ατάραχος και συγκεντρωμένος.
Ο άνδρας κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης έπαιξε με το σαξόφωνό του το soundtrack του «Love Story» του 1970 αλλά και τον ιταλικό εθνικό ύμνο. Εκείνο φυσικά που αξίζει να αναφέρουμε είναι πως όλη η ιατρική ομάδα μελέτησε με προσοχή τα τραγούδια πριν από την επέμβαση διότι οποιαδήποτε λανθασμένη νότα, αλλαγή στον ρυθμό ή οποιαδήποτε απότομη παύση θα μπορούσε να σημαίνει ότι προσεγγίζουν σημεία του εγκεφάλου που δεν θα έπρεπε.
Βέβαια, αυτό δεν είναι κάτι που συναντάμε πρώτη φορά. Τέτοιες επεμβάσεις πραγματοποιούνται συχνά και αφού οι ασθενείς παραμένουν ξύπνιοι, μια από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται είναι, είτε να απαντούν σε ερωτήσεις, είτε να παίζουν κάποιο μουσικό όργανο που αγαπούν. Μάλιστα, το 2015 ένας ακόμη άνδρας έπαιξε σαξόφωνο πάνω στο χειρουργικό τραπέζι. Αυτό είναι χρήσιμο για τους γιατρούς ώστε να χαρτογραφήσουν τον εγκέφαλό και να εργαστούν με ασφάλεια γύρω από περιοχές που είναι υπεύθυνες για την ομιλία, τη μνήμη και σημαντικές λειτουργίες.
Όπως δήλωσε ο νευροχειρουργός, Christian Brogna, η επέμβαση κράτησε εννέα ολόκληρες ώρες και ο 35χρονος παρέμεινε ξύπνιος. Όπως ο γιατρός δήλωσε στην The Washington Post, ήταν αναγκαίο ο ασθενής να παίζει μουσική, ώστε η ιατρική ομάδα να κάνει την επέμβαση του εγκεφάλου χωρίς να προκαλέσει κάποια βλάβη.
Ο 35χρονος C.Z, χειρουργήθηκε στις αρχές του Οκτωβρίου στη Ρώμη από τον Dr. Brogna και την ομάδα του είχε έναν όγκο ακριβώς στις περιοχές που είναι υπεύθυνες για τη σωματική κίνηση, αυτό που έκανε όμως τη χειρουργική επέμβαση ιδιαίτερα δύσκολη ήταν ότι ήταν αριστερόχειρας, κάτι που σημαίνει πως, η δομή του εγκεφάλου του ήταν διαφορετική από αυτή ενός δεξιόχειρα και κατ’ επέκταση πιο δύσκολο να χαρτογραφηθεί.
Παρά τις δυσκολίες η εγχείρηση έληξε με επιτυχία, ενώ οι εξετάσεις του ασθενή έδειξαν ότι ο όγκος είχε αφαιρεθεί. Όλες οι λειτουργίες του ήταν φυσιολογικές και έτσι έπειτα από τρεις ημέρες επέστρεψε στην οικογένειά του.