#NotAWitch: Άτομα με αναπηρία αντιδρούν για τη νέα ταινία της Αν Χάθαγουεϊ -Η απολογία της ηθοποιού
Πολλά άτομα με αναπηρία εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι στην ταινία «The Witches» με την Αν Χάθαγουεϊ, οι κακές μάγισσες έχουν δύο δάχτυλα.
Η Molly Stapelman, ιδρύτρια της οργάνωσης Lucky Fin Project (η οποία στηρίζει παιδιά με εμφανή αναπηρία στα άκρα) και μητέρα ενός 13χρονου αγοριού με αναπηρία μίλησε στο Today.com, λέγοντας ότι δουλεύει πάνω από 10 χρόνια με γονείς που τα παιδιά τους έχουν υποστεί bullying για την αναπηρία τους. Η ίδια τονίζει ότι η ταινία ουσιαστικά πάει τις προσπάθειες που έχουν κάνει όσοι αγωνίζονται για να εξαλειφθούν τέτοιες συμπεριφορές 10 χρόνια πίσω.
«Η επιλογή του να αναπαραστήσουν τον χαρακτήρα της Αν Χάθαγουεϊ στο “The Withces” χωρίς δάχτυλα, σε μια προσπάθεια για να την κάνουν πιο creepy και τρομακτική είναι ανησυχητικό. Αυτό ενισχύει το στίγμα το οποίο ακόμα υπάρχει στην κοινωνία» ανέφερε συγκεκριμένα.
Από τότε, έχει ξεκινήσει μια καμπάνια και στο Instagram, όπου άτομα με αναπηρία δημοσιεύουν φωτογραφίες με το hashtag #NotAWitch, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να στείλουν το μήνυμα ότι, η αναπηρία δεν είναι κάτι τρομακτικό και χαρακτηριστικό των «κακών».
Η απολογία της Αν Χάθαγουεϊ
Η Αν Χάθαγουεϊ, η οποία είναι γνωστή για την ακτιβιστική δράση της, έκανε μια ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό της στο Instagram, μέσα από το οποίο ζήτησε ειλικρινά συγνώμη από τους followers της και όσους ίσως να προσέβαλε η νέα ταινία της. Παραδέχτηκε ότι, όντως, η επιλογή της παραγωγής να αναπαραστήσει τον χαρακτήρα της χωρίς δάχτυλα ήταν όντως ατυχέστατη.
Η ίδια δημοσίευσε ένα βίντεο της οργάνωσης Lucky Fin Project, ενώ αναφέρθηκε και στην καμπάνια #NotAWitch.
«Πρόσφατα έμαθα ότι πολλοί άνθρωποι με κινητική αναπηρία, ειδικά τα παιδιά, στεναχωρήθηκαν για την αναπαράσταση της μάγισσας Grand High Witch στην ταινία “The Witches”.
Ας ξεκινήσω λέγοντας ότι πάντα ευαισθητοποιούμαι αναφορικά με τα συναισθήματα και τις εμπειρίες των άλλων, όχι μόνο γιατί φοβάμαι το καθεστώς του politically correct, αλλά γιατί το να μην πληγώνεις τον άλλον είναι η βασική αρχή ευπρέπειας με βάση την οποία θα έπρεπε να ζούμε όλοι. Ως ένας άνθρωπος που πραγματικά πιστεύει στην ισότητα και στ’ αλήθεια απεχθάνεται τη σκληρότητα, σας χρωστάω μια συγνώμη για τον πόνο που προκάλεσα. Λυπάμαι. Δεν έκανα τη σύνδεση μεταξύ της κινητικής αναπηρίας και του χαρακτήρα που υποδύομαι όταν μου τον παρουσίασαν. Αν την είχα κάνει, σας εγγυώμαι ότι αυτό δε θα είχε συμβεί ποτέ.
Θα ήθελα να απολογηθώ συγκεκριμένα και στα παιδιά με κινητική αναπηρία: τώρα που ξέρω, υπόσχομαι ότι θα πράξω πιο σωστά στο μάλλον. Επίσης, χρωστάω μια ειδική συγνώμη σε όλους όσους σας αγαπάνε όσο δυνατά αγαπάω εγώ τα παιδιά μου: συγνώμη που απογοήτευσα την οικογένειά σας.
Αν δεν τη γνωρίζετε ήδη, παρακαλώ, επισκεφτείτε το @Lucky_Fin_Project και το hashtag #NotAWitch (μετάφραση: δεν είμαι μάγισσα) για να έχετε πιο ξεκάθαρες και απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την κινητική αναπηρία».