Κυκλοφορούν τα «Άπαντα» του Τζιμ Μόρισον

Ήταν 3 Ιούλιου του 1971, όταν ο Jim Morrison βρέθηκε νεκρός στην μπανιέρα του, με λίγο αίμα κάτω από τη μύτη του, σε ένα διαμέρισμα στο Παρίσι, από τη σύντροφό του, Πάμελα Κούρσον. Σύμφωνα με εκείνη, ο αγαπημένος της το προηγούμενο βράδυ είχε κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών, όμως ποτέ δεν έγινε καμία ιατροδικαστική αυτοψία.

Οι θαυμαστές του, επειδή δεν είδαν το σώμα του, θεωρούσαν πως το ίνδαλμά τους απλώς σκηνοθέτησε το τέλος του κι εξαφανίστηκε, για να ζήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Φήμες και θεωρίες συνωμοσίας κυκλοφορούσαν για χρόνια, αλλά όπως και να έχει η επίσημη εκδοχή για τον θάνατό του ήταν η ανακοπή, που προήλθε εξαιτίας της εξάρτησής του από την ηρωίνη, βάζοντάς τον κι αυτόν στο καταραμένο κλαμπ όσων «έφυγαν» στα 27 τους.

Η επιγραφή στον τάφο του, που βρίσκεται στη «γωνιά των ποιητών», στο περίφημο νεκροταφείο του Παρισιού «Περ Λασέζ», κοντά στους τάφους των Μπαλζάκ, Μολιέρου και Όσκαρ Γουάιλντ, γράφει στα ελληνικά ««Κατά τον δαίμονα εαυτού».

Φέτος, με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από τον θάνατό του -ή την εξαφάνισή του, ανάλογα με το τι πιστεύει κανείς- ο εκδοτικός οίκος HarperCollins πρόσφατα κυκλοφόρησε μια συλλογή σχεδόν 600 σελίδων με τίτλο «The Collected Works of Jim Morrison: Poetry, Journals, Transcripts and Lyrics», η οποία ήδη έχει γίνει best-seller.

The Collected Works of Jim Morrison: Poetry, Journals, Transcripts and Lyrics/ Εκδ. HaperCollins

Το βιβλίο βασίζεται σε μια λίστα που έγραψε ο ίδιος ο Morrison ιδιοχείρως λίγο πριν πεθάνει, στην οποία έδωσε τον τίτλο «Plan for Book», όπου και ξεδίπλωσε τις σκέψεις του για μια συλλογή ποιημάτων, στίχων και άλλων.

Οι fans θα απολαύσουν ποιήματά του δημοσιεύονται για πρώτη φορά, στίχοι που δεν ηχογραφήθηκαν, ιδιόχειρα αποσπάσματα από 28 σημειωματάρια που ανακαλύφθηκαν προσφάτως, 160 φωτογραφίες και ζωγραφιές (συμπεριλαμβανομένων και οικογενειακών φωτογραφιών που σπάνια έχουν δει το φως της δημοσιότητας), ένα κείμενο που έγραψε ο Morrison με σκοπό να γίνει σενάριο για το «The Hitchhiker»- πρότζεκτ μιας ταινίας στην οποία ο ίδιος θα υποδυόταν έναν περιπλανώμενο δολοφόνο- απομαγνητοφωνήσεις συνεντεύξεών του, καθώς και καινούργιες συνεντεύξεις με γνωστούς μουσικούς, που σχολιάζουν τα γραπτά του και τη δουλειά του με τους Doors.

Φυσικά, δεν λείπει και το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς του τραγουδοποιού και frontman των The Doors, ήδη γνωστή στο κοινό, από στίχους τραγουδιών μέχρι ποιήματα, όπως τα «Horse Latitudes» και «The Celebration of the Lizard, καθώς και το σύνολο των συλλογώνμ που εκδόθηκαν μετά από τον θάνατό του («Wilderness» και «The American Night»), περιλαμβάνονται σε αυτή την επετειακή έκδοση.

AP Images

Ανάμεσα στα αποσπάσματα από τα σημειωματάριά του, υπάρχουν και κάποιες σκέψεις του για τη δίκη του στο Μαϊάμι το 1970, όπου κρίθηκε ένοχος για απρεπή εμφάνιση και βωμολοχία, αλλά και αυτό που θεωρείται το τελευταίο γραπτό του: όσα έγραψε στο Παρίσι λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή.

Το βιβλίο συνοδεύεται κι από ένα audiobook, όπου για πρώτη φορά παρουσιάζεται η τελευταία ηχογράφηση ποίησης από τον Morrison, σε στούντιο του Λος Άντζελες, ανήμερα των 27ων γενεθλίων του τον Δεκέμβριο του 1970, μαζί με την απομαγνητοφώνηση της μαγνητοταινίας.

Την εισαγωγή έχει γράψει ο συγγραφέας και για πολλά χρόνια φανατικός θαυμαστής των Doors, Τομ Ρόμπινς, και η αδελφή του Morrison, η Αν Μόρισον Τσιούνινγκ.

O Jim Morrison ήθελε πάντα να τον αντιμετωπίζουν ως συγγραφέα. Μάλιστα σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 1969 στο «Rolling Stone», όταν τον είχαν ρωτήσει: «Βλέπεις τον εαυτό σου να τείνει πιο πολύ προς τις εκδόσεις;», είχε απαντήσει: «Αυτή είναι η μεγαλύτερη ελπίδα μου. Αυτό ήταν πάντα τ’ όνειρό μου». Οπότε, αυτή η έκδοση είναι με έναν τρόπο ένας φόρος τιμής σε ένα όνειρο, που έμεινε ανεκπλήρωτο όσο εκείνος ζούσε...

Τα «Απάντα» έχουν ήδη έχουν γίνει best-seller, αποδεικνύοντας πως αυτό το παράξενο αγόρι που μπήκε στη μουσική κατά τύχη, όπως λέει η αδελφή του, παραμένει επίκαιρος και επιδραστικός. Και τελικά, αυτή η βαθιά εξομολόγηση, έστω κι αν άργησε μερικά χρόνια, είναι μια πράξη  ελευθερίας. Γιατί όπως ο ίδιος είχε πει: «Εξέθεσε τον εαυτό σου στον βαθύτερο φόβο σου. Μετά από αυτό, ο φόβος δεν έχει καμία δύναμη και ο φόβος απέναντι στην ελευθερία εξαφανίζεται. Είσαι ελεύθερος»...