To περιοδικό Wallpaper* αποθεώνει ένα σπίτι στην Αντίπαρο -Καμπυλόγραμμο, γίνεται ένα με το τοπίο
Ένα νέο άρθρο στο περιοδικό Wallpaper* αποθεώνει ένα σπίτι στην Αντίπαρο.
Ο λόγος για το Ridge House, ένα σπίτι με υπέροχη αρχιτεκτονική στην Αντίπαρο. Το κτίσμα φέρει την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου AREA (Architecture Research Athens) και δημιουργήθηκε από το κατασκευαστικό γραφείο Oliaros Development.
Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, το Ridge House ξεκινά ως μία ανάγνωση του τοπίου. Το κτίσμα είναι ένα οικογενειακό θέρετρο για όλο το χρόνο και αποτελεί το τελευταίο σε μία σειρά από ευαίσθητα κτίσματα αρχιτεκτονικής μορφής με την υπογραφή του κατασκευαστή Oliaros.
Το αρχιτεκτονικό στούντιο AREA υπογράφει το σχεδιασμό του, περιγράφοντάς το ως «ένα μέρος που σου επιτρέπει να κρυφτείς, να γίνεις ένα με το περιβάλλον, να γραπωθείς από της πέτρες». Οι τοίχοι του σπιτιού ακολουθούν στενά το φυσικό σχήμα του τοπίου.
Ενσωματωμένο στην πλαγιά ενός λόφου στην δυτική Αντίπαρο, το Ridge House μοιάζει να γεννήθηκε μέσα σε αυτή την τοποθεσία. Η φιδωτή κάτοψη, η τοπική πέτρα και η αλληλουχία χώρων - αυλές, φωταγωγοί, φυτεμένες στέγες και μεγάλες βεράντες - συμπληρώνουν την μοναδική εμπειρία της κατοίκησης αυτού του σπιτιού.
Η συγκεκριμένη κατοικία δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί ένα ακόμη δείγμα της καινοτομίας που σφραγίζει την ταυτότητα του γραφείου και φυσικά να αποσπάσει σημαντικές αρχιτεκτονικές διακρίσεις. Την άνοιξη του 2022 συμπεριλήφθηκε στις έξι καλύτερες κατοικίες του έτους από το εμβληματικό αμερικάνικο περιοδικό The Architectural Record. Επίσης, στα περσινά Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής του φορέα DOMa, το «Ridge House», τιμήθηκε με έπαινο στην κατηγορία Καλύτερο Υλοποιημένο Έργο.
Το θέρετρο Ridge House στην Αντίπαρο
Το θέρετρο Ridge House έχει χαμηλά, οργανικά σχήματα και ταιριάζει με το τοπίο, συνδυάζοντας εσωτερικές και εξωτερικές περιοχές, ταράτσες, μεγάλα ανοίγματα και κατάφυτες περιοχές ενορχηστρωμένες από τον ειδικό αρχιτέκτονα εξωτερικού χώρου Doxiadis+. Τοπικοί πέτρινοι τοίχοι κουλουριάζονται στο πεδίο ορίζοντας διαφορετικά επίπεδα και φυτά στην οροφή με τοπικά είδη, συμπληρώνοντας την ισορροπημένη αρχιτεκτονική που εξαφανίζεται στο περιβάλλον.
Οι αρχιτέκτονες εμπνεύστηκαν από το τεμπέλικο lifestyle των νησιωτών για να φτιάξουν τους χώρους του κτηρίου. Πήραν έμπνευση συγκεκριμένα από το design λεξιλόγιο της Aντιπάρου για να κατασκευάσουν μία κατοικία που ενσωματώνει τους εξωτερικούς χώρους που την περιτριγυρίζουν στο χώρο της. Ταράτσες, μία τεράστια πισίνα, κήποι και άλλα, συνδυάζονται για να προσφέρουν μία ροή που θολώνει τα όρια ανάμεσα στον εξωτερικό και τον εσωτερικό χώρο. Μία σειρά από δοκάρια δημιουργεί μία πέρκολα που δίνει την αίσθηση οτι αιωρείται, καλύπτοντας τους εξωτερικούς χώρους, ενώ αλλού, ανοίγματα πλαισιώνουν την θέα και οδηγούν το βλέμμα στα διάφορα σημεία του φυσικού περιβάλλοντος.
Οι εξωτερικοί χώροι συνδυάζουν έξυπνα και αποτελεσματικά το κυρίως σπίτι με τα 5 guest rooms, και εκτείνονται στην οροφή, τον απομονωμένο κήπο που είναι μόνο για τους χρήστες του master bedroom, μία αυλή στο υπόγειο, μία εξωτερική κουζίνα, καθώς και τρία ανοιχτά ντουζ.
Οι καμπύλες του σπιτιού δημιουργούν ένα λεξιλόγιο σχημάτων και σωμάτων τα οποία οι αρχιτέκτονες χρησιμοποίησαν στην ανάπτυξη του σχεδιασμού τους, εισάγοντας έτσι σε διάφορες κλίμακες και λειτουργίες, μία παιχνιδιάρικη αλλά προσεκτική design κίνηση στο σπίτι. Υπάρχουν στρογγυλές κολώνες από τσιμέντο, μαρμάρινα στοιχεία και πλίνθινα εσωτερικά, ενώ ταυτόχρονα οριζόντιες γραμμές με αυτοπεποίθηση ενδυναμώνονται από το χαμηλό ύψος και φαίνονται να δημιουργούν ένα διάλογο με τον ορίζοντα, επεκτείνοντας ακόμη περισσότερο την άκρη στην οποία συναντιούνται οι μπλε περιοχές του ουρανού και της θάλασσας.
«Η εμπειρία του να τριγυρνάς μέσα στο σπίτι θυμίζει βόλτα μέσα σε έναν λαβύρινθο, όπως είναι τα χωριά των Κυκλάδων, όπου απρόσμενες θέες και υβριδικές μορφολογίες σε εκπλήσσουν συνεχόμενα», σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό στούντιο. Το σπίτι αφορά την κίνηση, και είναι προσεκτικά ενορχηστρωμένο έτσι ώστε να επιτρέπει σε πολυάριθμους χρήστες (οικοδεσπότες, ιδιοκτήτες, επισκέπτες, προσωπικό), να κατοικούν στο σπίτι ταυτοχρόνως, με κατάλληλα επίπεδα διαχωρισμού.
«Από το εξωτερικό, το Ridge House μοιάζει να εμπνέεται από την τόλμη και τις γωνίες των 1960 και 1970, μία μπρουταλιστική αρχιτεκτονική που οι περισσότεροι θεωρούν Ελληνικό μοντερνισμό. Το σπίτι φέρνει στο μυαλό την εμβληματική κατοικία του Ζενέτου στο Καβούρι, που σχεδιάστηκε για να εκτοπίζει τους καλεσμένους στο περιβάλλον. Αλλά σε αυτό το πολύ τραχύ νησιώτικο τοπίο, το Ridge House αφορά πολύ περισσότερο μία σειρά από χώρους που καλύπτονται, προσαρμόζοντας την οικία στο μέγεθος του ανθρώπινου σώματος» δηλώνουν οι αρχιτέκτονες.