Όταν η βρετανική αστυνομία απαγόρευσε την κυκλοφορία στις γυναίκες λόγω του «Αντεροβγάλτη του Γιορκσάιρ»
Ο «Αντεροβγάλτης του Γιορκσάιρ» τρομοκρατούσε τις γυναίκες στην Αγγλία κατά τις δεκαετίες το ‘70 και του ‘80.
Όλα ξεκίνησαν στο Λιντς το 1977, όταν ένας άνδρας άρχισε να σκοτώνει με αποτρόπαιο τρόπο πόρνες σε κακόφημες περιοχές της πόλης και των περιχώρων. Η αστυνομία δημιούργησε ένα προφίλ του καταζητούμενου δράστη και του έδωσαν το όνομα «Αντεροβγάλτης» λόγω της ομοιότητας με τον βικτωριανό κατά συρροή δολοφόνο του 19ου αιώνα. Ωστόσο, το μεγάλο λάθος έγινε όταν η αστυνομία της εποχής θεώρησε ότι ο δολοφόνος σκοτώνει μόνο πόρνες και ότι οι υπόλοιπες γυναίκες δεν χρειάζεται να ανησυχούν.
Αντίθετα, οι «ελαφρών ηθών» γυναίκες που συχνάζουν στις περιοχές με τα κόκκινα φώτα, ντύνονται προκλητικά και κάνουν έκλυτο βίο ήταν αυτές που έμπαιναν στο στόχαστρο του Αντεροβγάλτη. Η σεξιστική θεωρία των αποτρόπαιων εγκλημάτων του καταζητούμενου κατέρρευσε όταν εκείνος άρχισε να σκοτώνει γυναίκες που δεν είχαν καμία σχέση με την πορνεία.
H 16χρονη Jayne MacDonald ήταν η «επιπλοκή» που έκανε όλες τις γυναίκες του Γιορκσάιρ και του Μάντσεστερ πιθανά θύματα του Αντεροβγάλτη.
Η απάντηση της αστυνομίας ήταν να απαγορεύσει την κυκλοφορία στις γυναίκες το βράδυ, μόλις έπεφτε το σκοτάδι αλλά και να μην κυκλοφορούν μόνες τους στους δρόμους. Τότε ξέσπασαν αντιδράσεις με γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις να βγαίνουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της απαγόρευσης αλλά και της βίας κατά των γυναικών.
Το κίνημα ονομάστηκε «Reclaim the Night», καθώς σκοπός τους ήταν να μπορούν να βγαίνουν ελεύθερα το βράδυ και να κυκλοφορούν όπως εκείνες επιθυμούν, χωρίς τη συνοδεία ανδρών. Σύνθημά τους ήταν το «No Curfew on Women - Curfew on Men».
Ακόμη, καλούσαν την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της και να πιάσει επιτέλους τον Αντεροβγάλτη που συνέχιζε ανενόχλητος τις δολοφονίες γυναικών (και όχι μόνο των εύκολων θυμάτων, των πόρνων).
Τα τραγικά λάθη της αστυνομίας που βασίζονταν στη θεωρία ότι ο Αντεροβγάλτης σκοτώνει μόνο πόρνες, κόστισαν πολλά θύματα αλλά και πολύτιμο χρόνο μέχρι να συλληφθεί τυχαία. Τελικά ο Peter Sutcliffe συνελήφθη το 1981 και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τις δολοφονίες 13 γυναικών το διάστημα 1975-1980.
Ο διαβόητος serial killer πέθανε τον Νοέμβριο του 2020 από κορωνοϊό. Το ντοκιμαντέρ του Netflix «The ripper» επανέφερε στην επικαιρότητα την ιστορία του αλλά και τα λάθη της αστυνομίας που στηρίζονταν σε σεξιστικά στερεότυπα και πολλές φορές συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.
Η βία και τα εγκλήματα κατά των γυναικών συνεχίζουν να υφίστανται και σε πολλές περιπτώσεις να παραβλέπονται.