Αλμυρή τάρτα μανιταριών με κατσικίσιο τυρί και λάδι τρούφας -Η απόλυτη χριστουγεννιάτικη τάρτα
Τα Χριστούγεννα φτάνουν σε λίγες ημέρες και εμείς ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για το γιορτινό τραπέζι. Και μπορεί φέτος τα πράγματα να είναι πολύ διαφορετικά, αυτό δεν σημαίνει όμως πώς δεν θα γιορτάσουμε με εκλεκτά εδέσματα.
Η χριστουγεννιάτικη τάρτα είναι ένα από τα πιάτα που λατρεύουμε να απολαμβάνουμε. Πρόκειται για μια αλμυρή τάρτα με λαχταριστά υλικά που ταιριάζει τέλεια σε ένα εορταστικό τραπέζι.
Η συνταγή του Γιάννη Λουκάκου για τάρτα με μανιτάρια σοτέ, κατσικίσιο τυρί και λάδι λευκής τρούφας είναι η απόλυτη τάρτα που πρέπει να δοκιμάσεις φέτος.
Σημείωσε τι θα χρειαστείς για να την φτιάξεις:
ΥΛΙΚΑ
Για τη γέμιση και το τελείωμα της τάρτας
300 γρ. αλμυρή ζύμη για τάρτα, προψημένη
400 γρ. πράσα, κομμένα σε λεπτές φέτες
30 γρ. ελαιόλαδο
150 γρ. μανιτάρια στρογγυλά, κομμένα σε τέταρτα
10 γρ σκόρδο, ψιλοκομμένο
10 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
80 γρ. κατσικίσιο τυρί
2 γρ. λάδι τρούφας
αλάτι
μαύρο πιπέρι, τριμμένο
Για την κρέμα
100 γρ. γάλα
150 γρ. κρέμα γάλακτος
120 γρ. κρόκους αυγών
60 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
αλάτι
πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την τάρτα
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα μανιτάρια έως ότου να πάρουν έντονο χρυσαφένιο χρώμα, χαμηλώνουμε την φωτιά, προσθέτουμε τα πράσα και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διαφανή, για 15 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να "μυρίσει".
Αποσύρουμε από το τηγάνι, προσθέτουμε το θυμάρι, το τυρί και το λάδι τρούφας και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα των μανιταριών και των πράσων στη βάση της προψημένης τάρτας και περιχύνουμε με το μείγμα της κρέμας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180⁰C μέχρι να σφίξει η κρέμα. Για να είμαστε σίγουροι, τρυπάμε με ένα μαχαίρι το κέντρο της τάρτας. Αν βγει καθαρό, η τάρτα είναι έτοιμη. Σε περίπτωση που η ζύμη αρχίζει να αρπάζει, καλύπτουμε τις άκρες με αλουμινόχαρτο.
Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και αφήνουμε να ξεκουραστεί τουλάχιστον για 20 λεπτά πριν την κόψουμε. Σερβίρουμε την τάρτα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Για την κρέμα
Σε μια κατσαρόλα, τοποθετούμε το γάλα και την κρέμα και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας απαλά με κουτάλα, μέχρι να φτάσει το μείγμα λίγο πριν το σημείο βρασμού.
Ρίχνουμε τα αβγά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθούν.
Με προσοχή, ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζεστό μείγμα της κρέμας μέσα στο μείγμα του αβγού, ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα, για να αποφύγουμε το ψήσιμο του αυγού.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την παρμεζάνα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Καλή όρεξη!
Η συνταγή είναι από το yiannislucacos.gr