Όταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη και η Μαίρη Αρώνη υποδύθηκαν τη βασίλισσα Αμαλία
Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και η Μαίρη Αρώνη έχουν υποδυθεί την ίδια ιστορική προσωπικότητα, τη βασίλισσα Αμαλία.
Δύο σπουδαίες ηθοποιοί του ελληνικού κινηματογράφου, η Αλίκη Βουγιουκλάκη και η Μαίρη Αρώνη έχουν υποδυθεί τη βασίλισσα Αμαλία. Η πρώτη στα 70s και η δεύτερη στα τέλη των 50s.
Στον επίσημο λογαριασμό της Αλίκης Βουγιουκλάκη στο Instagram, τον οποίο διαχειρίζεται ο γιος της, Γιάννης Παπαμιχαήλ, είδαμε μια σπάνια φωτογραφία της θρυλικής ξανθιάς του ελληνικού κινηματογράφου, ντυμένη βασίλισσα Αμαλία, για τις ανάγκες του ομώνυμου έργου του Γιώργου Ρούσσου. Η παράσταση θα μεταφερθεί στην τηλεόραση τέσσερα χρόνια αργότερα.
Στη λεζάντα διαβάζουμε: «Η Αλίκη ντυμένη ως "Βασίλισσα Αμαλία", ένα ιστορικό πρόσωπο το οποίο θα υποδυθεί με μεγάλη επιτυχία την περίοδο 1971-72 στο ομώνυμο έργο του Γιώργου Ρούσσου εγκαινιάζοντας το θέατρο "Αλίκη" και τέσσερα χρόνια αργότερα σε τηλεοπτική υπερπαραγωγή στην κρατική τηλεόραση».
Από την άλλη, ο δημοσιογράφος και συλλέκτης Άρης Λουπάσης δημοσίευσε στο προφίλ του στο Instagram μια σπάνια φωτογραφία της Μαίρης Αρώνη ως την πρώτη βασίλισσα των Ελλήνων, σε μια παράσταση στο «Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο», βασισμένη στο ίδιο έργο.
Ο ίδιος αναφέρει: «Στις 19 Ιουνίου του 1958 το «Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο» του Μάνου Κατράκη ανεβάζει στον υπαίθριο χώρο του Πεδίον του Άρεως το ιστορικό έργο του συγγραφέα Γιώργου Ρούσσου "Βασίλισσα Αμαλία" με πρωταγωνιστές τον ίδιο και την μεγάλη Κυρία του θεάτρου Μαίρη Αρώνη. Η συνύπαρξη τους στην σκηνή (φώτο) απλά μαγική, ερμηνεύοντας συγκλονιστικά τον αγωνιστή της ελληνικής επανάστασης του 1821 Δημήτρη Καλλέργη και την Βασίλισσα της Ελλάδας Αμαλία σε σκηνοθεσία του σημαντικού θεατράνθρωπου Πέλου Κατσέλη και επιμέλεια των εκπληκτικών κοστουμιών και σκηνικών από τον διακεκριμένο ζωγράφο Σπύρο Βασιλείου. Το κοινό κατακλύζει κάθε βράδυ όλο το καλοκαίρι τον θεατρικό χώρο που αποτελεί μια όαση δροσιάς στο κέντρο της Αθήνας για να απολαύσει την μεγαλειώδη παράσταση με ένα δυνατό κάστ εκλεκτών ηθοποιών. Ο Μάνος Κατράκης ιδρύει το "Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο" το 1955 αποτελώντας την πιο δημιουργική περίοδο της καλλιτεχνικής ζωής του με στόχο την στήριξη και την ανάδειξη του ποιοτικού νεοελληνικού έργου με θεματολογία από την παράδοση και την νεοελληνική ιστορία καθώς και του σύγχρονου ξένου δραματολογίου. Με την "Βασίλισσα Αμαλία" η Μαίρη Αρώνη επιστρέφει στο ελεύθερο θέατρο μετά από τετράχρονη παραμονή στο Εθνικό όπου ερμηνεύει με τρόπο ποιητικό ηρωίδες μεγάλων συγγραφέων του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου.
Η μέχρι τότε κιν/φική συμμετοχή της είναι το 1954 στο "Σταυροδρόμι του πεπρωμένου", μια ταινία χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία της οποίας τα αρνητικά θα χαθούν στην πορεία των χρόνων και δεν θα προβληθεί ποτέ ξανά. Η μεγάλη κιν/φική καθιέρωση έρχεται το 1963 μετά από πρόταση του σκηνοθέτη Ορέστη Λάσκου για το "Μικροί και μεγάλοι εν δράσει" και άλλες τρεις μόνο ταινίες στην συνέχεια που είναι αρκετές για να την κάνουν να ξεχωρίσει μέχρι και σήμερα στην καρδιά του ελληνικού κοινού. Ο Μάνος Κατράκης και η Μαίρη Αρώνη υπήρξαν δύο ξεχωριστές καλλιτεχνικές προσωπικότητες που κατάφεραν με το έργο και την τεράστια υποκριτική τους δεινότητα να αποτελέσουν σύμβολα μιας ολόκληρης θεατρικής γενιάς. Χρόνια Πολλά Ελλάδα μας!».