Τάσος Ξιαρχό

Ό,τι γουστάρουμε θα φοράμε -Το bullying του 2021 «ξεπλένεται» με polls

Δεν έχουν καταλάβει μερικοί ότι θα φοράμε ό,τι γουστάρουμε και δεν θέλουμε κανέναν κριτή στην ντουλάπα μας και το πιάτο μας. Δεν έχουν καταλάβει μερικοί ότι οι πολλοί followers δε σε κάνουν καλύτερο και δε σου δίνουν το δικαίωμα να εκφράζεις την αποψάρα σου χωρίς συνέπειες.

Ακούστηκε η λέξη αυθορμητισμός. Από πότε το bullying καμουφλάρεται στον μανδύα του αυθορμητισμού;

«Εντάξει, τον ξέρεις τώρα, είναι αυθόρμητος, δεν τα εννοεί». Σαν να λέμε «Εντάξει άντρας, θα πει και μια κουβέντα παραπάνω» ή «Δεν έχω πρόβλημα με τους gay, αρκεί να μην προκαλούν». Σόρι, αλλά εγώ αυτό ακούω.

Το να γυρνάς με θράσος την κάμερα του κινητού σου σε έναν άλλον άνθρωπο και να τον τραβάς βίντεο χωρίς την άδειά του είναι παραβίαση ιδιωτικότητας. Το να τον κοροϊδεύεις τόσο αισχρά ενώπιον χιλιάδων που σε ακολουθούν και να αποφασίζεις ότι κανείς δεν μπορεί να φοράει ρίγες λόγω σωματότυπου είναι ξεκάθαρο bullying.

Και όταν κρύβεσαι κρυφογελώντας περήφανα για τον άθλο σου, επειδή ο άνθρωπος που κορόιδεψες το πήρε χαμπάρι, το μόνο που επιβεβαιώνεις είναι ότι με ασπίδα την οθόνη του κινητού, πολλοί βρίσκουν έδαφος να σπείρουν το δικό τους δηλητήριο ελεύθερα. Όταν όμως κάποιος θέλει να τους αντιμετωπίσει στην πραγματική ζωή, οι ίδιοι κρύβονται. Και αυτό λέει πολλά.

Κάποιοι όταν είναι μικροί ακούνε στιλιστικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε ανάλογα με το νούμερα που δείχνει η ζυγαριά, άλλοι έμαθαν να μην κοροϊδεύουν, να μην κρίνουν, αλλά να σέβονται και να κοιτούν τη δική τους καμπούρα.

Δεν μπορείς να δικαιολογήσεις τη λάθος σου πράξη, λέγοντας «ναι, αλλά δεν είμαι ο μόνος. Όποιος πει ότι δεν το έχει κάνει λέει ψέματα» -και να τρέχεις παράλληλα και poll (μην ξεχνάμε και το engagement). Είναι δυνατόν; Είναι δυνατόν να πετάς έτσι απλά ένα «σόρι», ανειλικρινές και εντελώς για τους τύπους, λέγοντας ότι έπεσαν να σε φάνε; Καλά έκαναν!

Όταν έχεις ανοιχτό το προφίλ σου, είσαι δημόσιο πρόσωπο, βγάζεις λεφτά από τους ανθρώπους που σε ακολουθούν, περιμένει από σένα η κοινή γνώμη να σέβεσαι όποιον τρώει δίπλα σου και όχι να κυκλοφορείς με ύφος «σας κατουράω όλους», επειδή απλά μπορείς να σηκωθείς να φύγεις από ένα εστιατόριο χωρίς να πληρώσεις και επειδή ίσως να σε αναγνωρίζουν στον δρόμο.

Δεν είσαι καλύτερος από κανέναν, κανείς δεν είναι καλύτερος από κανέναν.

Κουράστηκα πια. Μια ανάσα από το 2022 ακούμε ακόμα περιστατικά bullying που έχουν σχέση με τα κιλά -τη σεξουαλικότητα, το φύλο, την εθνικότητα. Είναι δυνατόν; Είναι δυνατόν να θεωρούνται αστείες τέτοιες πλάκες; Είναι δυνατόν ακόμα να γελούν μερικοί εις βάρος όσων δεν ανταποκρίνονται στα δικά τους τυφλά, απαρχαιωμένα, σεξιστικά στερεότυπα ομορφιάς;

Θυμάσαι που σε φώναζαν «λούγκρα»; Θυμάμαι όταν φώναζαν εμένα. Σου άρεσε; Θυμάσαι πώς ένιωθες; Γιατί εγώ θυμάμαι. Αν εσύ κατάφερες να υψώσεις το ανάστημά σου, να υπερασπιστείς τη σεξουαλικότητά σου και να βρεις το δίκιο σου, μαγκιά σου. Αλλά τώρα βρέθηκες στην αντίθετη πλευρά. Και μάλλον δεν ήταν η πρώτη ούτε η μοναδική φορά. Πολλοί, όπως ακούστηκε, δεν έπεσαν από τα σύννεφα με τη συμπεριφορά του.

Όταν ήσουν μικρός δε σου είπαν οι γονείς σου ότι τατουάζ στο πρόσωπο έκαναν μέλη συμμοριών; Τους αγνόησες και πολύ καλά έκανες γιατί τα τατουάζ είναι απλώς μια καλλιτεχνική έκφραση και άτομα που τα έχουν σε εμφανές σημείο άδικα αποκλείονται από συγκεκριμένες θέσεις εργασίας.

Πρέπει τέτοια περιστατικά να μην ξεχνιούνται. Πρέπει να έχουν συνέπειες. Πρέπει να ακούγονται και να μάθουν όλοι ότι η θρασύδειλη κοροϊδία δεν έχει θέση στη σύγχρονη κοινωνία.

Να μάθουν ότι ρίγα μπορεί να φορέσει όποιος γουστάρει ανεξαρτήτου κιλών, ότι γόβες μπορούν να φοράνε όποιοι γουστάρουν ανεξαρτήτου φύλου, ότι τατουάζ μπορούμε να κάνουμε σε όποιο σημείο του σώματός μας θέλουμε χωρίς να μας κρίνει κανείς, ότι μπορούμε να αγαπάμε όποιον θέλουμε ελεύθερα και ότι ο σεβασμός είναι ο τροχός που μπορεί να μας πάει μπροστά.

Μην κοιτάς το κινητό, κοίτα γύρω σου.