Ο Bad Bunny με ροζ φόρεμα για τον Jacquemus βγάζει γλώσσα στα απαρχαιωμένα στερεότυπα
Η νέα καμπάνια του οίκου Jacquemus αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην κατάργηση ανούσιων ταμπελών που θέλει τα ρούχα να έχουν φύλο. Τελικά είναι απλώς ένα κομμάτι ύφασμα (κάποιες φορές, βέβαια, πολύ ακριβό).
Ο Jacquemus μπορεί να μη μετρά μια μακρόχρονη πορεία στον χώρο της μόδας, συγκριτικά με άλλους συνάδελφούς του, αλλά το σίγουρο είναι ότι έχει καταφέρει να παγιωθεί στον παγκόσμιο fashion χάρτη ως πρωτοπόρος και σχεδιαστής που δεν πατά σε κλισέ, αλλά έχει προσωπικότητα και βλέπει μπροστά.
Στις καμπάνιες του έχουμε δει τη γιαγιά του, στις πασαρέλες του έχουμε δει γυναίκες που εκπροσωπούν διάφορα πρότυπα ομορφιάς και στις συλλογές του έχουμε δει ρούχα που υμνούν ένα απολαυστικό μινιμαλισμό, που καταφέρνει να παραμένει συναρπαστικός, χωρίς να γίνεται ποτέ βαρετός. Το ότι είναι και κούκλος δεν έχει σημασία (αλλά είναι).
Ο Jacquemus, λοιπόν, αποφάσισε να συμβάλει στην προσπάθεια του 2022 να ξεπεράσει τα στερεότυπα του φύλου και της μόδας και να αποδυναμώσει την εικόνα του μάτσου αρρενωπού άντρα που πατά σε μια απαρχαιωμένη εικόνα, την οποία του έχει επιβάλει με το έτσι θέλω η κοινωνία. Για τη νέα του καμπάνια ζήτησε από τον διάσημο ράπερ Bad Bunny να ποζάρει φορώντας κομμάτια που 20 (για να μην πούμε 10) χρόνια πριν, δε θα βλέπαμε ποτέ σε κάποιον άνδρα.
Γνωστός για τον αγώνα του υπέρ των δικαιωμάτων της LGBTQI+ κοινότητας, ο Bad Bunny συγκεντρώνει εκατομμύρια fans σε όλον τον κόσμο. Στα βίντεό του έχουμε δει ομόφυλα ζευγάρια και τρανς γυναίκες, ηγήθηκε διαμαρτυρίες σχετικά με την άδικη μεταχείριση γκέι και τρανς ατόμων από την κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο και στα social media τάχθηκε κατά των προτύπων ομορφιάς που θέλουν τις γυναίκες με ένα ξυράφι στο χέρι. Επίσης, κατηγόρησε ένα nail salon που αρνήθηκε να τον εξυπηρετήσει επειδή είναι άντρας, ενώ άσκησε έντονη κριτική στον τραγουδιστή ρεγκετόν Don Omar για τα ομοφοβικά του σχόλια.
Στη φωτογράφιση λοιπόν για τη νέα καμπάνια του brand, ο Bad Bunny αποδεικνύει ότι η αρρενωπότητα έχει περάσει σε μια καινούργια εποχή και δε μεταφράζεται πια (μόνο) με κομπολόι, μουστάκι και διπλοσταυρωκουμποτό σακάκι.
Ο ίδιος ποζάρει με άνεση στον φακό με ένα σούπερ σικάτο ροζ φόρεμα και πέδιλα με τακούνι. Φλεξάροντας τους δικέφαλους, θολώνει τα όρια μεταξύ θηλυκού και αρσενικού, με τους fashion lovers και τους fans του ανά τον κόσμο να δηλώνουν ενθουσιασμένοι.
Η φωτογράφιση έρχεται λίγο καιρό μετά την Ελληνίδα τρανς μαθήτρια που δέχτηκε τις προσβολές του καθηγητή της, ο οποίος θεώρησε ότι δεν έπρεπε να φορά φούστα στο σχολείο. Η ταυτότητα φύλου και η σεξουλικότητα είναι δύο θέματα για τα οποία μικροί και μεγάλοι ακόμα δέχονται σφοδρό bullying -πολλοί ακόμα μάλιστα χάνουν τη ζωή τους γι' αυτό.
Το ότι εγώ μπορεί να θέλω να φοράω φούστες (όχι ακόμα, όμως, έχει κρύο) και γόβες ή μπορεί να θέλω να βάφω τα νύχια μου και να βάζω κραγιόν δεν πρέπει να αφορά κανέναν παρά μόνο εμένα. Το ότι μια γυναίκα δε θέλει να ξυρίζει τα πόδια και τις μασχάλες της δεν την κάνει λιγότερο γυναίκα.
Όσο υπάρχει αυτή η ταμπέλα του «γυναικείου» και «ανδρικού», όσο τα non-binary άτομα δεν βρίσκουν τους συμμάχους που πρέπει, όσο μας δίνονται -από την κούνια μας ακόμα- τα χαρακτηριστικά που «πρέπει» να έχουμε σύμφωνα με το φύλο μας, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τη δική μας αντιπρόταση, άτομα των οποίων το γούστο ξεφεύγει από το κοινωνικά αποδεκτό δε θα νιώθουν ελεύθεροι να ζήσουν όπως αγαπούν.
Γι’ αυτό και η καμπάνια του Jacquemus με τον Bad Bunny είναι καλοδεχούμενη. Επειδή, πέρα από τη φωτογράφιση που είναι σέξι με τον τρόπο της, μας δείχνει ένα μέλλον χωρίς ταμπέλες. Και ανυπομονούμε να το ζήσουμε.