Αν είναι έτσι οι γριές, θέλω να είμαι γριά
Δεν ξέρω αν είναι χαρακτηριστικό της showbiz ή απλώς της ανεξέλεγκτης ανθρώπινης ματαιοδοξίας, αλλά μια ανάσα πριν μας αποχαιρετίσει το 2021 είναι το λιγότερο αναχρονιστικό να συναντάμε περιστατικά ηλικιακού ρατσισμού σε καθημερινή βάση (με μπόλικη δόση σεξισμού).
Είναι λίγο αστείο αν σκεφτείς ότι στο Χόλιγουντ οι κορυφαίες ηθοποιοί που σαρώνουν αυτή τη στιγμή είναι άνω των 40 και 50 και εμείς εδώ παραμένουμε προσκολλημένοι σε μια εποχή δήθεν γκλαμουριάς και αψεγάδιαστης εικόνας, που τη λέξη «γριά» την πετάμε σε όποια δεν προσαρμόζεται στη σεξιστική εικόνα που έχουν μερικοί για την 50άρα.
Αν δούμε μια 50άρα να φοράει ό,τι γουστάρει -σκισμένα τζιν, σούπερ μίνι, στάμπες ή All Star- η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό είναι «δεν ταιριάζει στην ηλικία της». Αν τη δούμε αγκαζέ με έναν νεότερο άντρα, θα πούμε «που πάει με τον γιο της». Αν τη δούμε να ανεβάζει φωτογραφίες στα social media θα βγάλουμε συμπέρασμα πως πρόκειται για καμιά «ξεμωραμένη, χωρίς παιδιά που δεν έχει άλλη δουλειά να κάνει».
Να, αυτή τη σκέψη του μικροαστού δεν μπορώ.
Η Ναταλία Γερμανού που βγήκε πρόσφατα στην εκπομπή της Καινούργιου και είπε ότι τη φωνάζουν γριά, είναι από τις λίγες που βγήκε να το πει δημόσια, αλλά δεν είναι η μόνη που το ακούει και το διαβάζει στα comments του Instagram. Τη φωνάζουν λέει παλιόγρια και δεινόσαυρο. Τη Ναταλία Γερμανού. Που έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής βιομηχανίας, που παραμένει relevant, 30 χρόνια μετά την πρώτη της εμφάνιση στην ελληνική τηλεόραση -ακόμα από τη θέση της πολεμικής ανταποκρίτριας πέρασε.
Να μου πεις, αν ήταν άλλη, θα ήταν οκ; Όχι, βέβαια.
Το θέμα είναι ότι ένας που έχει ένα προφίλ στο Instagram βρίσκει απόλυτα λογικό να σχολιάζει κάτω από τη φωτογραφία μια γυναίκας όσων ετών και αν είναι. Θεωρεί σωστό να τη χαρακτηρίζει με αναίδεια, θράσος και χωρίς καμία ντροπή και αξιοπρέπεια με ό,τι επίθετο του έρθει εκείνη την ώρα στο μυαλό -ανάλογα με την έμπνευση του κάθε τρολ που ανακάλυψε τα smartphones. Χωρίς να κοιτάει ο ίδιος τον εαυτό του στον καθρέφτη.
Φαντάζομαι ότι, όλοι αυτοί οι θεόσταλτοι κριτές -που πάλι καλά μας τους έστειλε η Ανώτερη Δύναμη για να μας δώσουν το φως ποιοι είναι πολύ μεγάλοι για να θεωρούνται relevant και πότε είναι η ημερομηνία λήξης μας (όχι τίποτα άλλο, να ξέρουμε, μην ξεφτιλιστούμε κιόλας) #not- θεωρούν τον εαυτό τους τέλειο ή τουλάχιστον ότι συνάδει με ένα στερεοτυπικό πρότυπο που κάποιος κάποτε (πολλά χρόνια πριν) αποφάσισε ότι είναι ΟΚ.
Στον αντίποδα βέβαια, οι άνδρες όταν γερνάνε θεωρούνται γοητευτικοί. Όταν γκριζάρουν ωριμάζουν. Δεν θα ακούσεις για τον Ντι Κάπριο κάποιο σχόλιο επειδή τα έχει με κάποια που την περνάει πάνω από 20 χρόνια -για την Μαντόνα όμως που ποζάρει γυμνή όλοι θα βρουν να πουν μια κακία που «τα έχει με τον γιο της».
Πω πω, κουράσατε πια οι φωτεινοί παντογνώστες. Ο άλλος βγήκε τις προάλλες και μας έλεγε τι να φορέσουμε. Άλλοι βγαίνουν και λένε ότι δεν έχουμε θέση στην τηλεόραση μετά τα 50.
Τι λες καλέ; Αλήθεια; Και ποιοι είστε εσείς, δηλαδή;
Ποιος σας έδωσε τον τίτλο του δικαστή; Ποιος σας είπε ότι χρειαζόμαστε και άλλους άγραφους κανόνες τους οποίους ούτε θέλουμε ούτε πρόκειται να ακολουθήσουμε ποτέ. Κρατήστε τα για εκεί που πρέπει -στην εποχή σας.