Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου δεν είναι η επίφαση της αλλαγής, αλλά η ίδια η αλλαγή

Οι χαμηλές πτήσεις της Ελλάδας αναφορικά με τη θέση των γυναικών είναι εδώ και πολλές δεκαετίες ο κανόνας. Ο αριθμοί καταδεικνύουν ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, όχι για να γίνουμε Δανία (αλίμονο), αλλά για να κατακτήσουμε τα αυτονόητα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε έρευνα που διεξήχθη στα τέλη του 2017 στον τομέα της εξουσίας, ο οποίος μετρά την ισότητα των φύλων στις θέσεις λήψης αποφάσεων σε όλους τους πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς, η Ελλάδα πέτυχε σκορ μόλις 21,7 σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 48,5. Δεν το λες και τιμητικό για τις σύγχρονες Ελληνίδες που συχνά καλούνται να παίξουν δεκάδες ρόλους καθημερινά.

Το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός αιφνιδίασε τη χώρα με ένα διάγγελμα, στο οποίο ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της Κυβέρνησης για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και ενώ υπήρχαν ψίθυροι για γυναίκα ΠτΔ, σχεδόν όλα τα ονόματα που έπεσαν στα δημοσιογραφικά τραπέζια είχαν μια αμφιλεγόμενη χροιά. Όχι όμως και αυτό της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου που ανακοίνωσε ο κύριος Μητσοτάκης.

Συμβολισμός ή ουσία;

Πολλοί μίλησαν για συμβολισμό. Άλλωστε το «Πρώτη φορά γυναίκα πρόεδρος», εμπεριέχει κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί. Κάτι πρωτόγνωρο, ένα νέο status quo, μια ολοκαίνουργια συνθήκη που γίνεται αποδεκτή με ενθουσιασμό. Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου όμως είναι κάτι παραπάνω από ένα σύμβολο και μια επίφαση αλλαγής. Είναι η ίδια η αλλαγή και μια υπόσχεση ότι αυτή η χώρα δομεί ένα πολύπλευρο και ουσιαστικό όραμα όπου όλοι μπορούν να συμπεριληφθούν.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου δεν είναι η απάντηση στην στερεοτυπική αντίληψη της εξουσίας, που θέλει κατά κανόνα άνδρες στη λήψη αποφάσεων. Είναι μια ηγετική φυσιογνωμία, ικανή να ανταπεξέλθει σε μια θέση γεμάτη συμβολισμούς. «Πιστεύω ότι με την πρόταση αυτή τιμάται, στο πρόσωπό μου, τόσο η Δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα» ανέφερε η ίδια σε δήλωσή της. Την ίδια τιμή αλλά και μια ιδιαίτερη, πρωτόγνωρη χαρά για όλα όσα πρόκειται να έρθουν σε αυτή τη μικρή χώρα, αισθάνεται σήμερα κάθε Ελληνίδα. Άλλωστε η αξία ενός ανθρώπου δεν έχει φύλο, ούτε χρώμα, ούτε ηλικία.

Κάποιοι θα σταθούν στις περιορισμένες αρμοδιότητες του ΠτΔ λέγοντας πως ο ρόλος του ατόμου στο αξίωμα είναι μάλλον διακοσμητικός παρά ουσιαστικός. Είναι στο χέρι και τη βούληση της κυρίας Σακελλαροπούλου να αλλάξει μια για πάντα αυτή την αντίληψη και να προσδώσει στο αξίωμα τη δυναμική που έχει ανάγκη.

Ποια είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Μια γυναίκα που πέρα από μια λαμπρή επαγγελματική πορεία, αφουγκράζεται όσα συμβαίνουν γύρω της. Με κοινωνικές και περιβαλλοντικές ευαισθησίες, αλλά και εξειδίκευση στο περιβαλλοντικό δίκαιο, η κυρία Σακελλαροπούλου αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο σε έναν πλανήτη με δυσοίωνο μέλλον. Με αγάπη για το θέατρο, τα μουσεία αλλά (επιτέλους) και τα ζώα, αποτελεί ενδεχομένως αυτά τα ευήκοα ώτα, στα οποία ελπίζει να απευθυνθεί κάθε σύγχρονος Έλληνας και Ελληνίδα.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Μέχρι σήμερα, η κυρία Σακελλαροπούλου υπηρετούσε στο Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, ενώ επί σειρά ετών ήταν στο Ε΄ Τμήμα, το λεγόμενο και «οικολογικό».

Έχει εξειδικευτεί στο περιβαλλοντικό δίκαιο και έχει μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο στο πανεπιστήμιο Paris II (Γαλλία), ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια, ημερίδες και εκδηλώσεις σχετικά με το δίκαιο του περιβάλλοντος, κλπ..

Με το βαθμό του συμβούλου Επικρατείας, ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις, ενώ από το 2005 διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών, Δίκαιο του Περιβάλλοντος.

Επίσης, διετέλεσε γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας και εισήλθε στο ΣτΕ ως εισηγητής τον Νοέμβριο του 1982 και αναδείχθηκε σε αντιπρόεδρο τον Οκτώβριο του 2015.