Ελαφόνησος GNTM

Πώς το GNTM έκανε το πιο αδιανόητο Fail και πήγε με τζιπ στην προστατευόμενη παραλία του Σίμου

Στην προστατευμένη παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο αποφάσισε η παραγωγή του GNTM να δημιουργήσει ένα μοναδικό σκηνικό φωτογράφισης, προκειμένου να αναδείξει τους άριστους του χθεσινού επεισοδίου.

Η αλήθεια είναι ότι αν τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά ως προς το concept της φωτογράφισης, κανείς δεν θα αντιδρούσε. Αν για παράδειγμα οι παίκτες απαθανατίζονταν να προστατεύουν την Αμμόφιλα (Ammophila arenaria), την Αγκαθιά (Eryngium maritimum) ή τον απειλούμενο με εξαφάνιση «Κρίνο της Θάλασσας» της περιοχής θα μιλούσαμε για ένα αριστουργηματικό παράδειγμα προς μίμηση. Όμως, δυστυχώς, συνέβη ακριβώς το αντίθετο.

Τεράστια τζιπ και μηχανές όργωσαν τις αμμοθίνες (τις προστατευμένες με natura παραλίες της Ελαφονήσου) καταστρέφοντας -προφανώς- ό,τι υπήρχε κάτω από τα λάστιχά τους και διαταράσσοντας έναν πολύ ευαίσθητο βιότοπο. Για την αναπαράσταση του, αλά Mad Max, μετααποκαλυπτικού σκηνικού η παραγωγή επέλεξε να χρησιμοποιήσει 2 μοναδικές σε κάλλος παραλίες, που μετά από πολύχρονους αγώνες περιβαλλοντολόγων αλλά και ανθρώπων της περιοχής άρχισαν να προστατεύονται.

Με ποιο σκεπτικό; Ποιος, εν έτει 2020, αποφάσισε να εκμεταλλευτεί εμπορικά μια τέτοια περιοχή; Και ποιος τον άκουσε και είπε: «Ωραία ιδέα, πάμε με τις τζιπάρες να κάνουμε χαμό;».
Και κυρίως ποιος από όλους αυτούς οι οποίοι βρίσκονται μπροστά από τις κάμερες και κάνουν σημαία τη βιώσιμη μόδα και το slow fashion δέχτηκε να συμμετέχει σε όλο αυτό;

Η απάντηση στο reality ήρθε αρχικά από τους ίδιους τους τηλεθεατές οι οποίοι παρακολουθώντας την αγαπημένη τους εκπομπή, είδαν να συντελείται ένα μικρό έγκλημα. Στη συνέχεια πήρε τη σκυτάλη η Greenpeace για να ακολουθήσουν και άλλοι φορείς προστασίας του περιβάλλοντος με ανακοινώσεις και σχόλια.

Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, φτιάξε λεμονάδα. Όταν σου δίνει φωνή, αγαπητό GNTM χρησιμοποίησέ την για καλό σκοπό.
Μια εκπομπή που παρακολουθείται από το πιο νεανικό κοινό της Ελλάδας, θα πρέπει να οδηγεί, να εκπαιδεύει, να αφυπνίζει. Όχι να αποτυπώνει στον φακό ότι όλα μπορούν να θυσιαστούν στον βωμό του κέρδους.

Λίγα πράγματα για τον βιότοπο της Ελαφονήσου

Τα σημαντικότερα στοιχεία της Ελαφονήσου που την καθιστούν προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, είναι οι αμμοθίνες (αμμόλοφοι), οι θαμνώνες, τα ενδημικά είδη χλωρίδας που εμφανίζονται αποκλειστικά στις παραλίες αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ελαφονήσου, ενώ εξαιρετικό οικολογικό ενδιαφέρον αποτελεί η λιμνοθάλασσα της Στρογγύλης.

Χαρακτηριστικές στις παραλίες της Ελαφονήσου είναι «οι χαμηλές κινούμενες αμμοθίνες» οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά στη θάλασσα, με το ύψος τους να φτάνει έως τα τρία μέτρα, και εμφανίζονται τα φυτά της περιοχής Αμμόφιλα, Αγκαθιά αλλά και ο απειλούμενος με εξαφάνιση Κρίνος της Θάλασσας. Είναι και οι «λευκές» αμμοθίνες που φιλοξενούν την ίδια βλάστηση φτάνουν όμως μέχρι και τα δέκα μέτρα ύψος, ενώ στις «γκρίζες» αμμοθίνες κυριαρχεί το θαλασσόκεδρο, ένα από τα σπάνια θαμνώδη φυτά του Αιγαίου και της Μεσογείου.

Συνολικά, στην ευρύτερη περιοχή έχουν καταγραφεί 220 είδη φυτών από τα οποία τα 9 είναι εξαιρετικά σπάνια, και 65 είδη πανίδας από τα οποία τα 13 είναι προστατευόμενα και 8 από αυτά απειλούνται με πλήρη αφανισμό.