New Teacher challenge

Η απάνθρωπη πλευρά των social media -Γονείς δείχνουν φωτογραφίες ΑμεΑ στα παιδιά τους για πλάκα και δημοσιεύουν τον φόβο τους

Γονείς δείχνουν για πλάκα στα παιδιά τους φωτογραφίες ΑμεΑ και ποστάρουν την αντίδρασή τους στο TikTok στο όνομα της κενής επιβεβαίωσης που προσφέρουν τα like.

Τα άτομα που συμμετέχουν στο New Teachers challenge είναι «ενήλικες» και γονείς. Προσποιούνται ότι συνομιλούν με βιντεοκλήση με τη νέα δασκάλα του παιδιού τους. Εκεί όμως που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να βρίσκεται το πρόσωπό της, βάζουν μια άλλη φωτογραφία, η οποία πιστεύουν ότι θα τρομάξει τα παιδιά τους.

Κάποιες φορές μπορεί να είναι απλά κάποιος που κάνει μια γκριμάτσα ή ένας τρομακτικός χαρακτήρας από μια ταινία, θα δείτε πολλές φωτογραφίες από συλλήψεις ή ανθρώπους με αποτυχημένες πλαστικές. Άλλες φορές, είναι η φωτογραφία ενός ατόμου με αναπηρία. Αν το παιδί σοκάρεται ή δείχνει να φοβάται ή βάζει τα κλάματα, τότε ο γονιός το μαγνητοσκοπεί και το ανεβάζει στο προφίλ του, ελπίζοντας σε αρκετά like και σχόλια -τα οποία θα ικανοποιήσουν τη ματαιοδοξία του και θα «γεμίσουν» προσωρινά με μια ουτοπική αυτοπεποίθηση την τρύπα της απύθμενης ανασφάλειας, ανωριμότητας και αναισθησίας τους.

Αλλά ας γυρίσουμε λίγο πίσω και στη λέξη «γονιός» που πολλοί μάλλον χρησιμοποιούν εντελώς αυθαίρετα και χωρίς να τους αξίζει, χωρίς να γνωρίζουν ποια είναι η πραγματική σημασία της. Γονιός είναι να μαθαίνεις τι σημαίνει σεβασμός προς όλους. Να μαθαίνεις στο παιδί σου πως δε μοιάζουν όλοι με αυτό που βλέπει στον καθρέφτη του. Η πραγματικότητα δεν είναι όσα ζει στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού του και οι άνθρωποι με αναπηρία δεν είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίζεις με τρόμο και φόβο.

Γονιός δεν είναι αυτός που εκθέτει το παιδί του και δημοσιοποιεί τον φόβο του στο TikTok -ή σε οποιοδήποτε άλλο μέσο. Δεν είναι αυτός που προσβάλλει με τόσο αηδιαστικό τρόπο έναν συνάνθρωπό του με αναπηρία, προκειμένου να σπάσει πλάκα με τους υπόλοιπους ανόητους που θα τον μιμηθούν και θα κάνουν το ίδιο με το δικό τους παιδί. Δεν είναι αυτός που θα γελάσει όταν δει το βίντεο, αντί να αηδιάσει. Άραγε η σκέψη του δεν πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, αναλογιζόμενος τι σημαίνει αυτό το ονομαζόμενο trend για το μέλλον του αλληλοσεβασμού και της αποδοχής;

Πραγματικά, μου φαίνεται αδιανόητο να ζούμε στο 2020 και να μιλάμε ακόμα για τα προφανή.

Η Λίζι Βελάσκεθ, η οποία πάσχει από το σύνδρομο Μαρφάν, που την εμποδίζει να πάρει βάρος και έχει προκαλέσει τύφλωση στο δεξί της μάτι της, έπεσε κάποια στιγμή πάνω σε ένα ανάλογο βίντεο και ήταν σίγουρη -όπως δήλωσε η ίδια- ότι θα έβλεπε και τη δική της φωτογραφία κάποια στιγμή.

Και πράγματι. Η γυναίκα που έγινε παράδειγμα θάρρους και σθένους, που έμαθε να αγνοεί όσους ήταν ικανοί μόνο να στάξουν δηλητήριο και να σχολιάζουν την εξωτερική της εμφάνιση εκείνο το βράδυ, όπως περιγράφει στο CNN έχασε τον ύπνο της. Και γιατί; Για κανέναν απολύτως λόγο. Μόνο και μόνο επειδή ένας ανόητος αποφάσισε ότι είναι ΟΚ να τρομάξει το παιδί του -που αυτό από μόνο του είναι αντιδεοντολογικό, πόσο μάλλον να χρησιμοποιήσεις και μια φωτογραφία ενός συνανθρώπου του.

Δημοσιεύοντας το ανάλογο βίντεο στο Instagram, η Βελάσκεθ ζήτησε από το TikTok να σταματήσει άμεσα αυτό το trend και παρακάλεσε τους γονείς να μη δίνουν στα παιδιά τους τέτοια παραδείγματα.

«Αν είσαι ενήλικας και μεγαλώνεις έναν μικρό άνθρωπο, σε παρακαλώ, μην του μαθαίνεις ότι είναι ΟΚ να φοβάται κάποιον που δεν του μοιάζει. Αυτό είναι ένα trend που πρέπει να σταματήσει. Γιατί είμαστε άνθρωποι, έχουμε συναισθήματα»

Η Μελίσα Μπλέικ, ακτιβίστρια και freelance συγγραφέας έγραψε στο Refinery29 ένα κείμενο που κατακεραυνώνει το συγκεκριμένο trend. «Δεν το βρίσκω αστείο, το βρίσκω αηδιαστικό. Οι ενήλικες που πιστεύουν ότι αυτό είναι πράγματι οκ -ή, χειρότερα, αστείο- θα έπρεπε το σκεφτούν καλύτερα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία γι’ αυτό που κάνουν. Αυτοί θα έπρεπε να διδάσκουν πόσο πόνο προκαλούν και πόσο κακό κάνουν αυτές οι πλάκες και όχι να γελούν όταν το παιδί τους υποχωρεί φοβισμένο στην όψη ενός ΑμεΑ. Ζούμε σε μια κοινωνία που οι άνθρωποι που είναι “διαφορετικοί” αντιμετωπίζονται ως άσχημοι και γκροτέσκοι. Και αυτά είναι μαθήματα που τα παιδιά μαθαίνουν από πολύ μικρά. Σκεφτείτε μόνο πόσοι κακοί της Disney έχουν ένα είδος δυσμορφίας»

Η ίδια γεννήθηκε με το σπάνιο σύνδρομο Freeman-Sheldon, το οποίο επηρεάζει την ανάπτυξη των οστών και των μυών. Κάποια στιγμή, μια φίλη της την ενημέρωσε ότι η φωτογραφία της χρησιμοποιήθηκε για μια από αυτές τις ελεεινές πλάκες.

«Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι που κάνουν αυτό το challenge ξεχνούν ότι υπάρχει ένας άνθρωπος πίσω από τη φωτογραφία που χρησιμοποιούν» αναφέρει η Μπλέικ στο CNN. «Για τους ίδιους είναι απλά ένας τρόπος για να γελάσουν. Αυτό που κάνετε δεν παραβιάζουν μόνο τα δικαιώματα του ανθρώπου στο βάρος του οποίου γελάτε, αλλά παραβιάζουν τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων με αναπηρία».

Ανάμεσα σε αυτά τα δήθεν, απάνθρωπα αστεία και το παραλήρημα του «Τσάκα» περί «φούστηδων» κι ένα Big Brother που περισσότερο υπογραμμίζει τις προκαταλήψεις, παρά προσπαθεί να τις διαγράψει, κανείς αναρωτιέται αν όντως έτσι περίμενε το 2020, τη σύγχρονη πραγματικότητα. Αν αυτός είναι ο υποτιθέμενος εκσυγχρονισμός που κάποιοι ελπίζαμε, τότε σίγουρα κάτι πάει λάθος. Ας το πάρουμε αλλιώς.