Δανάη Μπάρκα

Τα σωστά πρότυπα δεν είναι αυτά που χωρούν μόνο στο small -Χωρούν παντού

Κάποιοι έχουν μια μπερδεμένη εικόνα για τα σωστά πρότυπα και αυτός είναι ο λόγος που ακόμα μιλάμε για bullying και κακοποίηση το 2022.

Όσοι δεν χωρούν στο small δεν αποτελούν σωστά πρότυπα για κάποιους, ήταν οι ίδιοι που ήθελαν τη γυναίκα τέρμα αποτριχωμένη, μένοντας σε μια παλιακή αντίληψη περί θηλυκότητας και κάλλους. Σωστά πρότυπα, λοιπόν, σύμφωνα με τους ίδιους, μάλλον είναι αποκλειστικά εκείνα που βλέπαμε κάποτε στα ιλουστρασιόν περιοδικά του '90. Είναι αυτά με ποσοστό λίπους 5%, που γυαλίζουν από την αποτρίχωση και βγάζουν με καμάρι τη σωματάρα τους στην παραλία, τυφλώνοντας τους υπόλοιπους μίζερους που προσπαθούμε να απλώσουμε την πετσετούλα μας κρυμμένους στη γωνία, ντροπιασμένους που τολμήσαμε να βρεθούμε στον ίδιο χώρο μαζί τους.

Είναι όλοι αυτοί που μας έκαναν κάποτε να το σκεφτόμαστε δεύτερη φορά αν θα βγάλουμε ή όχι την μπλούζα μας στο πρώτο μας μπάνιο -αν πετυχαίναμε τους cool του σχολείου βγάζαμε την μπέμπελη και δεν το διανοούμασταν καν. Ή πιο μετά κάτι μας έσπρωχνε να σβήνουμε το φως όταν βγάζαμε τα ρούχα μας με παρέα.

Είναι αυτοί που κάποτε μας φώναζαν «χοντρέ», «αδερφάρα», «σπυριάρη». Αυτοί που, μεγαλώνοντας, ισχυρίζονται ότι «δε με ενοχλούν οι gay αρκεί να μην προκαλούν» ή συγχέουν την ταυτότητα φύλου με την παιδεραστία και την αιμομιξία («Τι θα γίνει αν ένας 70χρονος συνευρεθεί με 13χρονη και αυτοπροσδιοριστεί ως 15χρονος;» έχουν αναρωτηθεί στο παρελθόν). Είναι αυτοί που δεν αντέχουν στη θέα μιας αξύριστης γυναικείας μασχάλης -λες και τους ζήτησε κανείς να τη φιλήσουν- ενώ από έναν άντρα δεν έχει καμία απαίτηση για grooming γιατί «άντρας είναι, μην τα μπερδεύουμε όλα».

Έχουμε κουραστεί να εξηγούμε τα αυτονόητα, αλλά να που δυστυχώς, ακόμα και από ανθρώπους που ασχολούνται με τα κοινά, ακούμε τα αδιανόητα. Το τι δείχνει η ζυγαριά σου, το με ποιον κάνεις σεξ ή είσαι ερωτευμένος, το αν έχεις παιδιά ή όχι, το πόσο χρονών είσαι, το αν βάφεσαι ή όχι, το αν ξυρίζεσαι ή όχι, το φύλο σου δε σε κάνουν σωστό πρότυπο ή όχι.

Σωστό πρότυπο είναι αυτός που δεν λογαριάζει ανούσια στοιχεία σου, όπως τις τρίχες στη μασχάλη σου και το μέγεθος του τζιν σου, και σε σέβεται για τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά σου. Που μάχεται για να έχεις κι εσύ τα ίδια δικαιώματα με τον οποιονδήποτε. Που σου χαμογελά και θέλει να μάθει αν είσαι καλά και αν χρειάζεσαι κάτι. Που θα σου πει «κλείσε, έρχομαι» όταν θα τον πάρεις τηλέφωνο και θα σε ακούσει «κάπως». Που δε θα σε ρωτήσει πότε θα κάνεις παιδιά, που δε θα σε κρίνει γι’ αυτό που τρως ή φοράς. Που θα σου πει όσα πρέπει να διορθώσεις για να μην κάνεις κακό στους γύρω σου και στον εαυτό σου. Που δεν θα σε συμβουλεύσει να μη φορέσεις ή να μην κάνεις κάτι επειδή δε συμβαδίζει με το SAAB (sex assignment at birth) σου.

Αυτοί που ερωτεύονται με το σώμα που έχουν, που σε κάνουν να νιώθεις ποθητός με το σώμα που έχεις, που σου λένε «πόσο τυχερ@ είμαι» όταν σε κοιτούν με πάθος ή με το βλέμμα ενός στοργικού φίλου. Που σε βοηθούν, όχι επειδή νιώθουν άσχημα ή υποχρεωμένοι, αλλά επειδή τους βγαίνει τόσο αβίαστα, χωρίς καν να το σκεφτούν. Και, όταν τους λες ευχαριστώ, σε βρίζουν, επειδή δε χρειάζεται.

Αυτούς θέλουμε, οι υπόλοιποι κάντε μας τη χάρη και ελάτε λίγο στο 2022. Όπως έχουμε ξαναπεί, είναι ωραία εδώ -ή τουλάχιστον μπορεί να είναι.