Παιδί με tablet. Φωτογραφία: Shutterstock
Παιδί με tablet. Φωτογραφία: Shutterstock
MOTHERHOOD STORIES

Ποια είναι τα όρια στην έκθεση των παιδιών στην τεχνολογία; -Η Κατερίνα Μαντά δίνει τη δική της απάντηση


Διαβάζοντας πρόσφατα για μία νέα έρευνα που αποκαλύπτει ότι  η υπερβολική έκθεση σε οθόνες οποιασδήποτε μορφής από την παιδική ηλικία  αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσει σε μεταγενέστερη φάση της ζωής του τουλάχιστον μία από 12 θανατηφόρες μορφές καρκίνου, για να είμαι ειλικρινής, αγχώθηκα. 

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση που δημοσίευσε το Παγκόσμιο Ίδρυμα Έρευνας, οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν αποδείξει περίτρανα ότι η πολύωρη ενασχόληση παιδιών με υπολογιστές, smartphone, tablet και η υπερβολική παρακολούθηση τηλεόρασης, συμβάλλουν στην παιδική παχυσαρκία. 

Τα  συγκεκριμένα παιδιά καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες απ' όσες καίνε, ενώ συχνά δείχνουν προτίμηση για junk food το οποίο και απολαμβάνουν μπροστά στην οθόνη, χάνοντας τον έλεγχο της ποσότητας που τρώνε.

Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι προ ημερών πήγα σε μία έκθεση τεχνολογίας κι ανακάλυψα τις δυνατότητες και την επιρροή που έχουν οι υπολογιστές στη ζωή μας, αναρωτήθηκα, για άλλη μία φορά, ποια είναι η ισορροπία που πρέπει να κρατάμε για τα παιδιά μας στο σπίτι. Τι εννοώ; Δεν είμαι της άποψης ότι δίνουμε ένα tablet ή κινητό στο παιδί για να το απασχολήσουμε. Θα αφήσω τον Παύλο να ακούσει μουσική στο YouTube και να παρακολουθήσει video clips, θα τον αφήσω να δει τηλεόραση το σαββατοκύριακο, αλλά με μέτρο. Θα προτιμήσω να τον αφήσω να παίξει με τις ώρες με τα playmobil ή τα Lego του, αλλά γενικά την επαφή με την τεχνολογία θα την αποφύγω όσο είναι δυνατό.

Βέβαια παρατηρώ ότι οι νέες γενιές είναι διαφορετικά μαθημένες. Βλέπω πόσο άνετα και γρήγορα προσαρμόζονται στις νέες τεχνολογίες, σαν να είναι μέσα στο DNA τους.
Όταν μάλιστα υπάρχουν άλλες μελέτες που υποστηρίζουν ότι τα παιδιά που χρησιμοποιούν smartphones, tablets και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές στον ελεύθερο χρόνο τους για λιγότερο από δύο ώρες ημερησίως είχαν καλύτερη απόδοση σε γνωστικά τεστ αξιολόγησης σκέψης, μνήμης και γλώσσας, τότε η ανάγκη για "απομάκρυνση" είναι ακόμα πιο επιτακτική. Θα τονίσω εδώ ότι η παρακολούθηση κάποιων παιδικών ταινιών ή σειρών μπορούν να βοηθήσουν, ορισμένες φορές  στην διεύρυνση των οριζόντων των παιδιών, καθώς αφορούν καταστάσεις που είναι πολύ μακριά από την δική μας καθημερινότητα.
Άρα τι κάνουμε; Επιτρέπουμε στα παιδιά να ασχολούνται με υπολογιστές με μέτρο, θέτοντας τα όρια μας, τα οποία πρέπει να τηρούνται, αλλά σαφέστατα προτιμούμε να τα απασχολούμε με δραστηριότητες που έχουν σχέση με αθλητισμό, καλλιτεχνικά και οπωσδήποτε που διευρύνουν τους ορίζοντες τους.

Κατερινα Μαντά - Αρχισυντάκτρια theK-magazine / www.k-mag.gr