Η συγκλονιστική ιστορία της Ελίζας: Η 6χρονη που δολοφονήθηκε από την μητέρα της και έγινε σύμβολο κατά της παιδικής κακοποίησης
Η τραγική ιστορία ενός κοριτσιού, της Ελίζας, έμελλε να συγκλονίσει τον κόσμο και να μετατρέψει ένα μικρό κορίτσι σε σύμβολο κατά της παιδικής κακοποίησης.
Η Elisa Izquierdo γεννήθηκε το 1989 στη Νέα Υόρκη, με καταγωγή από το Πουέρτο Ρίκο και την Κούβα. Όμως, δεν πρόλαβε να ζήσει για να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα.
Έζησε μέχρι το 1995, όπου το νήμα της ζωής της κόπηκε βίαια στα 6 της μόλις χρόνια.
Παιδί χωρισμένων γονιών, ζούσε στην αρχή με τον πατέρα της μια ανέμελη ζωή, όπως ταιριάζει σε ένα παιδί.
Ωστόσο, όταν ο πατέρας της έφυγε από την ζωή, την πλήρη επιμέλεια της Ελίζας πήρε η μητέρα της, Awilda Lopez. Μια γυναίκα άρρωστη και εξαρτημένη από τα ναρκωτικά.
Μάλιστα, η ίδια έκανε χρήση και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της με αποτέλεσμα η Ελίζα να γεννηθεί με εθισμό στην κοκαΐνη.
Από τότε, η ζωή της μικρής Ελίζας άλλαξε ριζικά. Σταμάτησε να πηγαίνει τακτικά στο σχολείο και έπαψε να γελά και να παίζει, όπως τα παιδιά της ηλικίας της.
Άρχισε να παρουσιάζει μώλωπες σε όλο της το κορμί. Ωστόσο, η Πρόνοια και οι άλλες κοινωνικές υπηρεσίες δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα καθώς ο δικαστής είχε παραχωρήσει την επιμέλεια του παιδιού στην μητέρα.
Η απόφαση αυτή του δικαστηρίου έμελλε να αποβεί μοιραία για το μικρό κορίτσι.
Η κακοποίηση του παιδιού άρχισε να κλιμακώνεται από την στιγμή που η Ελίζα μετακόμισε μόνιμα στο σπίτι της μητέρας της και του νέου της συντρόφου, Carlos Lopez.
Το κοριτσάκι έμοιαζε να είναι κοινωνικά και συναισθηματικά αποκομμένο, δεν επικοινωνούσε ενώ συχνά ουρούσε δημόσια. Μια μέρα εμφανίστηκε στο σχολείο με κομμένα μαλλιά ενώ υπήρξαν μαρτυρίες ότι την κλείδωσε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο.
Και πάλι όμως η κοινωνία απέτυχε να επέμβει καθώς η μητέρα-βασανιστής απομάκρυνε το παιδί από το σχολείο.
Η γειτονιά, η κοινωνία, το σχολείο, οι συγγενείς, όλοι γνώριζαν, χωρίς όμως κανείς να μπορεί να κάνει τίποτα.
Η κακοποίηση της 6χρονης Ελίζας, σωματικής, σεξουαλικής και ψυχολογικής, συνεχιζόταν τόσο από την μητέρα όσο και από τον επίσης χρήστη σύντροφό της.
Λίγες μέρες μετά την σύλληψη του Lopez, η μικρή Ελίζα βρέθηκε αναίσθητη, μέσα σε μια λίμνη αίματος.
Η «μητέρα» της την είχε σκοτώσει, χτυπώντας το κεφάλι της στο τσιμέντο ενώ ήταν ήδη νεκρή για δύο μέρες πριν ανακαλύψουν το άψυχο σώμα της.
Η νεκροψία αποκάλυψε την φρικαλεότητα που είχε τελεστεί από τα χέρια της ίδιας της της μητέρας.
Χτυπήματα, καψίματα, σπασμένα οστά, βιασμός κ.α. H Awilda καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη.
Η Ελίζα κηδεύτηκε στις 29 Νοεμβρίου 1995, σε ένα μικρό λευκό φέρετρο με πολύχρωμα λουλούδια και παιχνίδια.
Στον τάφο της έγραψαν: «World please, watch over our children»
Η υπόθεσή της χαρακτηρίστηκε από αρχές της Νέας Υόρκης, ως η «χειρότερη περίπτωση παιδικής κακοποίησης που είχαν δει ποτέ».
Η μικρή Ελίζα έγινε σύμβολο κατά της παιδικής κακοποίησης αλλά και συγκλονιστικό εξώφυλλο στο περιοδικό TIME με τίτλο «A shameful death».
Αυτό που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων ήταν η αποτυχία της κοινωνίας και των θεσμών να προστατέψουν τα παιδιά και να αντιμετωπίσουν φαινόμενα κακοποίησης και παραμέλησης ακόμη και από τους ίδιους τους τους γονείς.
Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης υπέγραψαν το μανιφέστο «Ποτέ ξανά», ενώ τον Φεβρουάριο του 1996 θεσπίζεται «Ο Νόμος της Ελίζας», που επανακαθορίζει τις ευθύνες του κράτους και των κοινωνικών υπηρεσιών για την προστασία του παιδιού, με αύξηση της λογοδοσίας όσων εμπλέκονται και μείωση της εμπιστευτικότητας σχετικά με τη δημοσιοποίηση περιπτώσεων αυτού του είδους.
Η φρικτή αυτή ιστορία ενέπνευσε την «ΕΛΙΖΑ», μια Ελληνική εταιρία κατά της κακοποίησης του παιδιού, που δημιουργήθηκε το 2008.
Η Μαρίνα Καρέλα και ο σύζυγός της, πρίγκιπας Μιχαήλ της Ελλάδας (που είχε γνωρίσει την μικρή Ελίζα και είχε προσπαθήσει να την βοηθήσει) ήταν οι εμπνευστές αυτής της ΜΚΟ με σκοπό να τιμήσουν την μνήμη του κοριτσιού που έφυγε τόσο άδικα και νωρίς από την ζωή.
Διαβάστε επίσης: Σελίνα -Η λατίνα τραγουδίστρια που έλαμψε στα 90s και δολοφονήθηκε στα 23 της από την μάνατζέρ της