walking closet ντουλάπα οργάνωση

10 tips για να οργανώσουμε την ντουλάπα μας από την professional organizer Μαριλένα Πατέρα

Νοέμβριος, η εποχή που επιτάσσει αναδιοργάνωση του σπιτιού μας.

Καθαρίζουμε, στρώνουμε τα χαλιά και προσπαθούμε να τακτοποιήσουμε ζωή και ρούχα. Και κάπου εδώ μπαίνει το πολύπαθο κεφάλαιο ντουλάπα. Ένας χώρος που κρύβει τα μυστικά κάθε σπιτιού και που όλοι αποφεύγουμε διαρκώς να ασχοληθούμε και να βάλουμε σε τάξη. Τώρα, όμως, που έχουμε κατεβάσει τα χειμερινά μας ρούχα, μιας και η θερμοκρασία έχει ήδη πέσει αρκετά -και ανυπομονούμε να ξαναφορέσουμε τα αγαπημένα μας winter items-, ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε την, πιθανότατα, χαοτική ντουλάπα μας.

Εμείς, λοιπόν, ρωτήσαμε την Ελληνίδα Marie Kondo- aka την Μαριλένα Πατέρα, founder του project Walking Closet και The Tidy Guru- και εκείνη μας έδωσε τις δέκα κορυφαίες συμβουλές, για να οργανώσουμε την ντουλάπα μας, όπως ακριβώς θα έκανε και ένας professional organizer.

Βγάλ ’τα όλα έξω

Οι περισσότεροι, λόγω πίεσης χρόνου, κάνουμε την αλλαγή της σεζόν της ντουλάπας μας σταδιακά. Λίγο τα παντελόνια, λίγο τα μπουφάν, αργότερα τα πλεκτά για να πιάσει το πολύ κρύο. Το μυστικό είναι στο να αδειάσεις εντελώς την ντουλάπα σου. Να συγκεντρώσεις όλα σου τα ρούχα σε ένα σημείο, χειμερινά και καλοκαιρινά, από όλους τους χώρους του σπιτιού (ακόμα και αν έχεις άπλυτα, φρόντισε να τα έχεις έτοιμα την ημέρα που θα αποφασίσεις να κάνεις την αλλαγή). Είναι ο μόνος τρόπος να δεις τι πραγματικά έχεις και η καλύτερη ευκαιρία να κάνεις ένα πολύ καλό καθάρισμα στην ντουλάπα σου.

Καθάρισμα

Καθάρισε την ντουλάπα σου με μαλακό πανί, νερό και καθαριστικό για ξύλινες επιφάνειες. Για περισσότερη φρεσκάδα, αφού η ντουλάπα στεγνώσει μετά το καθάρισμα, αραίωσε λίγο από το μαλακτικό ρούχων σου σε νερό και πέρασε την ντουλάπα σου ένα χέρι.

Ξεκαθάρισμα

Το ξεκαθάρισμα είναι το βήμα κλειδί για να μην αισθανθείς ποτέ ξανά σαν να «μην έχεις τίποτα να βάλεις». Τώρα που έχεις όλα σου τα ρούχα μπροστά σου είναι ευκαιρία να θυμηθείς τι πραγματικά έχεις και να το αξιολογήσεις. Δημιούργησε 3 ντάνες ρούχων: αυτά που θα κρατήσεις και είναι της τρέχουσας εποχής, αυτά που θα κρατήσεις και θα αποθηκεύσεις για την επόμενη σεζόν και αυτά που θα αποχωριστείς. Ένα-ένα ρούχο πρέπει να αναρωτηθείς αν πραγματικά το χρειάζεσαι, αν είναι σε καλή κατάσταση, αν το νούμερο και η εφαρμογή του είναι τα σωστά και αν μέσα σε αυτό νιώθεις ότι μπορείς να κατακτήσεις τον κόσμο. Χαμογελάς, το ξέρω, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα! Γιατί ένα στενό παντελόνι ή ένα άβολο ντεκολτέ να σε κάνει να νιώθεις ότι δεν μπορείς; Αν κάτι από τα παραπάνω λοιπόν ισχύει, τότε ήρθε η ώρα να πεις αντίο. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα και θέλει υπομονή και δέσμευση, έτσι φρόντισε να βρίσκεσαι σε ένα χώρο που αερίζεται καλά, να έχεις καλό φωτισμό, η στάση του σώματος σου είναι σωστή και να ενυδατώνεσαι συχνά.

Κράτα σημειώσεις

Κατά τη διάρκεια του ξεκαθαρίσματος φρόντισε να έχεις δίπλα σου ένα τετράδιο για σημειώσεις. Γράψε τι μπορεί να χρειαστεί να αντικαταστήσεις μιας και αυτό που είχες έχει φθαρεί και πρέπει να ανακυκλωθεί, τι σου λείπει για να σετάρεις τη φούστα που αγόρασες πέρσι και δεν είχες με τι να τη φορέσεις ή τι διαπιστώνεις ότι λείπει από την ντουλάπα σου.

Κατηγοριοποίηση

Έχεις φτάσει στο σημείο που έχεις αποφασίσει τι θα κρατήσεις για αυτήν τη σεζόν, τι θα αποθηκεύσεις για την επόμενη και έχεις απομακρύνει από τον χώρο σου τα ρούχα που θα αποχωριστείς. Ξεκίνα με το να αποθηκεύεις τα ρούχα σε θήκες αποθήκευσης ανά κατηγορία, δηλαδή, όλες οι μπλούζες μαζί, όλα τα φορέματα μαζί κ.ο.κ. Αυτό θα σε διευκολύνει στην επόμενη αλλαγή. Φρόντισε τα ρούχα που θα αποθηκεύσεις να είναι πλυμένα και μην ξεχνάς τα χρησιμοποιείς αντισκορικά. Διάβασε στις οδηγίες χρήσης αν πρέπει κατά τη διάρκεια της σεζόν να τα ανανεώσεις. Αφού ολοκληρώσεις και έχεις στον χώρο σου μόνο τα ρούχα που πρέπει να τοποθετήσεις στις ντουλάπες, κατηγοριοποίησε και αυτά ανά είδος.

Χρωματικά ή όχι;

Για να μπορέσεις να διατηρήσεις την ντουλάπα σου οργανωμένη καθ’ όλη την διάρκεια της σεζόν θα πρέπει να ακολουθήσεις αυτό, που οι professional organizers αποκαλούμε σύστημα. Το πιο κοινώς αποδεκτό σύστημα και εύκολα κατανοητό από πολύ μικρή ηλικία είναι αυτό της χρωματικής ταξινόμησης. Είτε από το πιο ανοιχτόχρωμο στο πιο σκουρόχρωμο, είτε ακολουθώντας τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Ουσιαστικά τοποθετείς την κάθε κατηγορία στην ντουλάπα σου, πχ τα πλεκτά σου, και τα ταξινομείς χρωματικά. Έτσι όταν το κόκκινο πλεκτό πλυθεί θα γνωρίζεις απευθείας ότι πρέπει να το βάλεις πίσω μαζί με όλα τα κόκκινα πλεκτά.

It’s time to play Tetris

Το δυσκολότερο βήμα στην οργάνωση της ντουλάπας είναι να βρεις τον τρόπο να χωρέσεις τα πάντα στην ντουλάπα σου χωρίς αυτή να είναι δυσλειτουργική. Να έχεις δηλαδή πρόσβαση σε όλα τα ρούχα σου και, το σημαντικότερο, να τα βλέπεις όλα για να μπορείς να τα ευχαριστιέσαι. Έπαιζες Tetris στα παιδικά σου χρόνια; Κάπως έτσι και τώρα. Κράτα στο μυαλό σου 2 βασικά πράγματα: στα σημεία με την αμεσότερη πρόσβαση τοποθέτησε τα ρούχα που χρειάζεσαι πιο συχνά και δοκίμασε την κάθετη τοποθέτηση των ρούχων στα συρτάρια… lifesaving tip!

Η σημασία της κρεμάστρας

Κάποιος σου είπε ότι οι ξύλινες κρεμάστρες είναι οι καλύτερες και είμαι σίγουρη ότι τον πίστεψες… Δεν σου είπε ψέματα αλλά δεν σου είπε και όλη την αλήθεια! Ανάλογο με τον χώρο που έχεις διαθέσιμο πρέπει να σκεφτείς ποιες είναι οι κρεμάστρες αυτές που θα σε βοηθήσουν να τον αξιοποιήσεις στο έπακρο. Κρεμάστρα παντελονιού ή τσιμπίδα για τα παντελόνια σου; Ξύλινες κρεμάστρες για τα πουκάμισα σου ή βελούδινες; Τα t-shirts κρεμαστά ή όχι; Τελικά είναι οι συρμάτινες κρεμάστρες καλές για τα ρούχα ή όχι; Ό,τι κρεμάστρες και να αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις φρόντισε να είναι καλής ποιότητας, (ναι, υπάρχουν και συρμάτινες κρεμάστρες καλής ποιότητας) και να είναι ίδιες για το είδος που τις χρησιμοποιείς. Οι ομοιόμορφες κρεμάστρες δημιουργούν αρμονία και οι σωστές κρεμάστρες προφυλάσσουν τα ρούχα σου από φθορές. Μήπως τελικά αξίζει να επενδύσεις σε αυτές;

Φωτογραφία: Shutterstock

Το καλάθι του αποχωρισμού «It’s time to say goodbye»

Κάνε απαραίτητο αξεσουάρ για την ντουλάπα σου ένα καλάθι μέσα στο οποίο θα τοποθετείς ό,τι ανακαλύπτεις ότι θα ήθελες να αποχωριστείς για κάποιον από τους λόγους που προαναφέραμε κατά την διάρκεια της σεζόν. Κανένα ρούχο που δεν φοράς δεν έχει θέση στην ντουλάπα σου.

Καθαρό για τα άπλυτα, φορεμένο για την ντουλάπα

Το μεγαλύτερο δίλημμά: τι να κάνω τα ρούχα που έχω φορέσει μια φορά και δεν είναι βρόμικα για να πλυθούν; Τα ρούχα αυτά μπορείς να τα ψεκάσεις με ένα ήπιο αντισηπτικό σπρέι για ρούχα ή υφάσματα, να τα αφήσεις να αεριστούν καλά για όλη την νύχτα και στην συνέχεια να τα βάλεις πίσω στην ντουλάπα χωρίς φόβο. Μην ξεχνάς ότι πέρα από τον χρόνο που γλιτώνεις στην καθημερινότητα σου, μειώνοντας τον όγκο των πλυντηρίων που βάζεις, συμβάλεις και στην προστασία του πλανήτη μας -δεν καταναλώνεις ενέργεια, μειώνεις τους ρίπους και προστατεύεις το ρούχο ώστε να μη φθαρεί και χρειαστεί να πάρεις καινούργιο. Λιγότερα φθαρμένα ρούχα, λιγότερες αγορές.

Τώρα πια, λοιπόν, δεν έχετε λόγω να «φοβάστε» την ντουλάπα σας. Ανασηκώστε τα μανίκια, ακολουθήστε τις συμβουλές της Walking Closet και καλά συμμαζέματα!