Ανοιξιάτικη απόδραση στο Γύθειο: Η λακωνική πόλη με τον νησιώτικο αέρα
Ο καιρός ζέστανε, η ημέρα μεγαλώνει και ολοένα ερχόμαστε πιο κοντά στο καλοκαίρι. Η άνοιξη είναι εδώ, κάνοντας αισθητή την παρουσία της και τα πάντα είναι πιο ανθισμένα και φωτεινά.
Αυτή η εποχή του χρόνου αποτελεί ιδανική ευκαιρία για εξορμήσεις. Η φύση οργιάζει σε γωνιές της χώρας, βουνά κα κάμποι χρωματίζονται με κάθε λογής αποχρώσεις, ενώ τα μαγαζιά –καφέ και εστιατόρια, σηκώνουν τέντες και βγάζουν τραπεζάκια έξω.
Οι ημέρες της Άνοιξης, λοιπόν, ενδείκνυται για εκδρομές. Αφήνοντας πίσω την Αθήνα, κατηφορίστε προς την Πελοπόννησο και το αρχοντικό Γύθειο. Σύμφωνα με την παράδοση όταν ο Θεός Απόλλωνας φιλονίκησε με τον Ηρακλή για τον μαγικό τρίποδα του μαντείου των Δελφών και στο τέλος συμφιλιώθηκαν, ο τόπος ονομάσθηκε «Γύη Θεών», δηλαδή Γύθειο.
Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λακωνίας μετά την Σπάρτη. Χτισμένη στους πρόποδες του όρους «Ακούμαρος», βρέχεται από τον Λακωνικό Κόλπο.
Νεοκλασσικά, χρωματιστά σπίτια με κεραμοσκεπές απλώνονται αμφιθεατρικά, ατενίζοντας τη θάλασσα. Φτάνοντας στο γραφικό λιμάνι, ο αέρας μυρίζει αλμύρα και τα καΐκια μοιάζουν να χορεύουν έναν δικό τους σκοπό. Προχωρήστε και απολαύστε το σύνθετο σκηνικό, από τη μία ένας νησιώτικος αέρας και από την άλλη μια αρχοντική πόλη της Πελοποννήσου.

Βολτάροντας στο Γύθειο, θαυμάστε το Δημαρχείο που κτίστηκε το 1891 και έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο διότι αποτελεί δείγμα νεοκλασσικής αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα, αλλά και το Παρθεναγωγείο που κτίστηκε το 1896 και σήμερα στεγάζει το Κέντρο Πολιτισμού Ανατολικής Μάνης.

Προχωρώντας προς τη νότια πλευρά της πόλης, θα βρεθείτε στο νησάκι Κρανάη ή Μαραθονήσι. Το νησάκι, πλέον, συνδέεται με την ακτή και διαθέτει αξιοθέατα για να περιηγηθείτε. Ένα από αυτά είναι ο πύργος του Τζεννετάκη Γρηγοράκη, ο οποίος λειτουργεί ως Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο Μάνης. Στη συνέχεια, μπορείτε να βρεθείτε στο παρεκκλήσι του Αγίου Πέτρου και να θαυμάσετε τον οκταγωνικό φάρο του 1873 με 22 μέτρα ύψος.
Πού να φάτε στο Γύθειο
Σε ένα διάλειμμα από τις βόλτες, επιλέξτε να γευτείτε την ξακουστή μανιάτικη τραβηχτή. Οι Μανιάτισσες, έχοντας ένα σωρό δουλειές και λίγα υλικά εξαιτίας του άνυδρου τόπου, έφτιαχναν τραβηχτές για να ταίσουν την οικογένειά τους. Οι διάσημες αυτές πίτες έθρεψαν γενιές και γενιές και σήμερα αποτελούν πρωταγωνιστή της μανιάτικης κουζίνας.

Στο Γύθειο, θα φάτε νόστιμη και τραγανή τραβηχτή στο ομώνυμο μαγαζί «Η Τραβηχτή». Όσοι ξέρουν, πάντα, κάνουν μια στάση για μια τραβηχτή με γραβιέρα και χοιρινό σουβλάκι. Ό, τι καλύτερο για όλες τις ώρες της ημέρας, καθώς μπορεί να συνοδευτεί με αυγό για πρωινό ή με μέλι ή πραλίνα, αν είστε του γλυκού.
Εάν, πάλι, επιθυμείτε μαγειρευτό φαγητό και ψητά, σε ένα στενό θα βρείτε τον Δυόσμο. Μπορεί να μην έχει θέα θάλασσα, αλλά έχει νόστιμες και χορταστικές μερίδες. Δοκιμάστε την τραβηχτή με τη μαρμελάδα ντομάτας και το κοκκινιστό μοσχαράκι.
Η Τραβηχτή: Βασιλέως Γεωργίου & Ορέστου
Δυόσμος: Ιωάννου Γρηγοράκη 20