Το εντυπωσιακό κάστρο της Πύλου με την υπέροχη θέα που προστάτευε τον Όρμο του Ναυαρίνου
Το Κάστρο της Πύλου ή αλλιώς Νιόκαστρο, είναι οθωμανικό κάστρο το οποίο βρίσκεται στην άκρη της Πύλου και έχει θέα στη νότια πλευρά του κόλπου του Ναβαρίνου και στο Ιόνιο Πέλαγος.
Είναι το δεύτερο και νεότερο κάστρο του Ναυαρίνου, το οποίο βρίσκεται κοντά στην είσοδο του λιμανιού της Πύλου. Το Κάστρο της Πύλου είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα φρούρια στην Ελλάδα, ένα θαυμάσιο δείγμα στρατιωτικής αρχιτεκτονικής του δέκατου έκτου αιώνα. Χτίστηκε από τους Τούρκους το 1573, δύο χρόνια μετά την ήττα τους από τους χριστιανούς συμμάχους στο Lepanto, την τελευταία μεγάλη ναυμαχία στην οποία συμμετείχαν πλοία με κουπιά.
Για να χτίσουν το Νιόκαστρο οι Τούρκοι έφεραν ευρωπαίους μηχανικούς και αρχιτέκτονες. Τηρούσαν όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνταν για να προστατεύεται το κάστρο από την ξηρά και ακόμη περισσότερο από τη θάλασσα και να έχει στο κύκλωμά του μια ομάδα κατοικιών και μια ενισχυμένη ακρόπολη. Τα τείχη του κάστρου διευρύνθηκαν σε οκτώμισι μέτρα σε ύψος και τρία μέτρα σε πλάτος.
Αυτό το κάστρο ήταν μια ενίσχυση για τη νοτιοδυτική κορυφή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι Τούρκοι απέκτησαν έτσι ασφαλές καταφύγιο ενάντια σε έναν θαλάσσιο εχθρό.
Το Νιόκαστρο ως πολιτιστικός πολυχώρος
Στη σημερινή του μορφή αποτελείται από:
- την εξαγωνική ακρόπολη και το προτείχισμά της,
- δύο τετράπλευρους, περίκλειστους, προμαχώνες (τον δυτικό, καλούμενο «Έβδομο», που ελέγχει την είσοδο του όρμου, και τον βόρειο, του «Τζαφέρ Πασά» ή της «Σάντα Μάουρα» που δεσπόζει στο λιμάνι,
- τον οχυρωματικό περίβολο που ενώνει αυτά τα έργα,
- τέσσερεις κυλινδρικούς πύργους που τον ενισχύουν περιμετρικά.
Με την λειτουργία των μουσείων, τις εκθέσεις στους ανοιχτούς χώρους, τις πολιτιστικές δραστηριότητες από τον Δήμου Πύλου - Νέστορος, καθώς και την αξιοποίηση των κτιρίων και των λοιπών υποδομών του, σιγά-σιγά το Νιόκαστρο αναπτύσσεται σε έναν πολιτιστικό πολυχώρο, ιδιαίτερης σημασίας για την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής.