Zoυμπουρλού: Μια Κωνσταντινουπολίτισσα αρχόντισσα φτιάχνει παραδοσιακά γλυκά στου Ψυρρή
Στη Πλατεία Ηρώων στου Ψυρρή ένα μαγαζί εντελώς διαφορετικό από τα υπόλοιπα της περιοχής, μεγάλο κι ευρύχωρο, με αριστοκρατική φινέτσα και παριζιάνικο αέρα έχει κάνει τον τελευταίο καιρό την εμφάνισή του, αναστατώνοντας τους γλυκατζήδες. Ο λόγος για την «Ζουμπουρλού», που αυτοσυστήνεται ως «κομφεταρία – πιτασερί».
«Κομφεταρία», επειδή έτσι αποκαλούσαν οι γαλλομαθείς της Πόλης τα ζαχαροπλαστεία, ενώ το «πιτασερί» είναι λογοπαίγνιο για τις χειροποίητες πίτες που ψήνονται καθημερινά στο μαγαζί.
Βιεννέζικες καρέκλες, μαρμάρινα τραπεζάκια, ένας μεγάλος πολυέλαιος που κυριαρχεί στη σάλα και οι ντυμένοι με μπορντό χαλί τοίχοι αποπνέουν μια αύρα αρχοντιάς και αριστοκρατικής φινέτσας που θα συναντούσε κανείς τον παλιό καιρό στην Πόλη ή σε κάποιο πολυτελές ζαχαροπλαστείο του Παρισιού. Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές της «Ζουμπουρλούς» είναι πολύ οικονομικές- τα γλυκά για παράδειγμα κοστίζουν από τέσσερα έως επτά ευρώ-, γιατί οι υπεύθυνοι του όλου εγχειρήματος θέλουν να απευθυνθούν στο ευρύ κοινό, προσφέροντάς του μια μικρή προσιτή πολυτέλεια.
Μέλος του ομίλου του Καστελόριζου, η γλυκιά «Ζουμπουρλού» σερβίρει παραδοσιακά σιροπιαστά όπως τα φτιάχνουν στην Πόλη, αλλά και πιο μοντέρνες συνταγές που υπογράφει ο executive pastry chef, Τάσος Ζησόπουλος, που άφησε τα οικονομικά για τη μεγάλη του αγάπη, την μαγειρική.
Έκτοτε, έχει δουλέψει σε μεγάλα εστιατόρια και ξενοδοχεία, έχει εργαστεί στο Μιλάνο και το Παρίσι, ενώ, επίσης είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων και Αρχιζαχαροπλαστών Ελλάδος και της Λέσχης Αρχιμαγείρων και Αρχιζαχαροπλαστών Ελλάδος. Χρησιμοποιώντας εξαιρετικές πρώτες ύλες και δίνοντας μεγάλη σημασία στο σερβίρισμα -πραγματικά μερικές πάστες μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής- ο κύριος Ζησόπουλος θέλει να μας βάλει σε μεγάλο πειρασμό.
Η βιτρίνα με τα γλυκά θα σας τραβήξει το βλέμμα και η μυρωδιά θα σας σπάσει τη μύτη. Από τη μια πλευρά, θα βρείτε τις παραδοσιακές συνταγές, και από την άλλη πιο ευρωπαϊκές και ελαφρώς «πειραγμένες» γεύσεις.
Ραβανί ή καρυδόπιτα, το αριστοκρατικό Βυζαντινό ή το κολασμένο εκμέκ;
Μπακλαβάς με μυρωδάτο βούτυρο ή κιουνεφέ; Γαλακτομπούρεκο με τραγανό σπιτικό φύλλο ή ανατολίτικες μπουκιές με παγωτό για να τις μοιραστείτε στη μέση με την παρέα σας;
Όσοι αγαπάτε τα γλυκά του ταψιού έχετε άπειρες επιλογές.
Τώρα, αν προτιμάτε κάτι σοκολατένιο, δοκιμάστε τη σούπα από φράουλες και βατόμουρα με σφαίρα σοκολάτας γεμιστή με κρέμα και τάρτα Oreo με τραγανό μπισκότο, ganache Philadelphia και κρέμα Oreo σοκολάτας, το κροκάν, ήτοι μια πανδαισία σοκολάτας, κρέμας καφέ και πραλίνας φουντουκιού, ή το προφιτερόλ Bueno, που είναι αποκλειστική δημιουργία της «Ζουμπουρλούς» και φτιάχνεται με γαλλικό choux Craquelin και επικάλυψη λαχταριστής σος Bueno.
Θα βρείτε, επίσης, ένα τιραμισού με την αυθεντική ιταλική συνταγή, ένα τρομερό Βanoffee, που θα το «πιείτε κυριολεκτικά στο ποτήρι», γεμάτο λαχταριστή καραμέλα με λεπτοκομμένες μπανάνες και πλούσια κρέμα τυριού σε τραγανή βάση μπισκότου, ή μια εξωτική πραλίνα μπαβαρουάζ με τραγανό κραμπλ πραλίνας φουντουκιού, πλούσια κρέμα λεμονιού και ιδιαίτερη κρέμα μάνγκο.
Τέλος, ιδιαίτερη θέση στο μενού έχει ο γκιουζλεμές, που σερβίρεται σε γλυκές και αλμυρές εκδοχές.
Όλα αυτά μπορείτε να τα συνοδεύσετε με ελληνικό καφέ στη χόβολη, ροφήματα, σπιτικές λεμονάδες και βυσσινάδες, φυσικούς χυμούς, ή γρανίτες.
Αν αντέχετε λίγη ζάχαρη ακόμα, μπορείτε να παραγγείλετε κι ένα παραδοσιακό υποβρύχιο, ξέρετε, εκείνο το μαστιχωτό γλυκό στο νερό που αρέσει στις γιαγιάδες μας -που σερβίρεται μαζί με ελληνικό καφέ στη χόβολη.
Από τον κατάλογο, όμως, δεν λείπουν και οι αλμυρές επιλογές. Καταρχάς, καθημερινά ψήνουν χειροποίητες πίτες (κοτόπιτα, ντοματόπιτα, σπανακόπιτα, τυρόπιτα) και gosleme με γραβιέρα, παστουρμά, λαχματζούν, φέτα σπανάκι, κρέμα μπουγάτσας, νοστιμότατα λαχματζούν, ενώ στο μενού υπάρχει κι ένα υπέροχο καλάθι πρωινού δύο ατόμων.
Όσο όμως περνάει η ώρα και αρχίζει να βραδιάζει, η «Ζουμπουρλού» φοράει τα βραδινά της και σερβίρει signature κοκτέιλς με ελληνικό χρώμα, όπως το Chios Secret, με βότκα μαστίχα Χίου, μοσχολέμονο και φράουλα, το Ouzo Passionate, με βότκα, ούζο, χυμούς από εσπεριδοειδή, ρέβα, εξωτικά φρούτα του πάθους, τσιχλόφουσκα και μαλλί της γριάς, ή το Anamnesia, με λευκή τεκίλα, τσικουδιά, χυμό από κόκκινο γκρέιπ φρουτ, λάιμ, ανθός αλατιού, βανίλια και μυρωδάτο περγαμόντο.
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά: 08:00-02:00
Αισχύλου 4, Ψυρρή, 21 0331 4854