Ζουμερό σάμαλι πολίτικο με γιαούρτι και άρωμα μαστίχας-Το μυστικό για να βγει ανεπανάληπτο
Το πολίτικο σάμαλι είναι ένα από τα πιο λαχταριστά σιροπιαστά γλυκά που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι.
Το γλυκό αυτό έχει βαθιά ιστορία και το έχουν απολαύσει πλήθη ανθρώπων στην Ανατολή και όλη τη Μεσόγειο εδώ και αιώνες. Σήμερα είναι ένα από τα δημοφιλέστερα γλυκά ταψιού και ξεχωρίζει για τα πλούσια αρώματά του.
Η συνταγή είναι από την Χονδρογιαννη Έλενα και μέσα από τη δημοσίευσή της στο Instagram δίνει και ένα μυστικό για να βγει το γλυκό ζουμερό και ανεπανάληπτο.
Το μυστικό για να φτιάξετε το καλύτερο σάμαλι, είναι να αφήσετε το σιμιγδάλι να φουσκώσει για μια ώρα.
Ζουμερό σάμαλι πολίτικο με άρωμα μαστίχα και γιαούρτι -Το μυστικό για να βγει ανεπανάληπτο
Υλικά
- 350 γρ γιαούρτι με όλα τα λιπαρά
- 1 1/2 κουτ γλ μαγειρική σόδα
- 200γρ ζάχαρη
- 360 γρ σιμιγδάλι χοντρό
- 150 ml νερό
- 1/2 κουτ γλυκού μαστίχα Χίου
Για το σιρόπι
- 3 ποτήρια νερό
- 2 1/2 ποτήρια ζάχαρη
- 3 κουτ γλυκού ροδόνερο
- 1 φέτα λεμόνι
- Μερικά αμύγδαλα
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι με την σόδα και τα ανακατεύουμε, προσθέτουμε την μαστίχα Χίου αφού πριν την έχουμε τρίψει παρέα με λίγη ζάχαρη , ρίχνουμε την ζάχαρη ,το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
Τέλος ρίχνουμε με δόσεις το νερό δημιουργώντας ένα πηχτό χυλό. Βάζουμε σε ένα ταψί 26 εκατ και το αφήνουμε μια ώρα να φουσκώσει το σιμιγδάλι.
Με ένα μαχαίρι χαράζουμε απαλά την επιφάνεια του γλυκού σε κομμάτια οριζόντια και έπειτα πλαγιά ώστε να σχηματίσουμε ρόμβους. Βάζουμε ένα αμύγδαλο σε κάθε κομμάτι .
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 35 λεπτά περίπου.
Φτιάχνουμε το σιρόπι. Βάζουμε την ζάχαρη το νερό το χυμό λεμονιού και την φέτα λεμονιού να βράσουν 5 λεπτά και στο τέλος προσθέτουμε το ροδόνερο.
Αφού ψηθεί κόβουμε σε κομμάτια εκεί που το είχαμε χαράξει , το σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι και το αφήνουμε μερικές ώρες να παγώσει. Συνδυάζεται άψογα με παγωτό καϊμάκι.