τυρόπιτα

Ζουμερή τυρόπιτα στο τηγάνι με 2 τυριά -Απόλαυση στο πι και φι

Η τυρόπιτα είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων γιατί εκτός από χορταστική και πεντανόστιμη, είναι και το ιδανικό σνακ για όλες τις ώρες.

Από το πρωί με τον καφέ, μέχρι για κολατσιό στη δουλειά ή το βράδυ σαν σνακ, η αγαπημένη τυρόπιτα είναι ό,τι πρέπει για να ικανοποιήσει κανείς τις αλμυρές λιγούρες.

Μία καλή μέρα ξεκινάει με ένα νόστιμο πρωϊνό και μία λαχταριστή τυρόπιτα που μπορείς να φτιάξεις στο πι και φι είναι η ιδανική επιλογή. Στην ιστοσελίδα cuzinagias.gr βρήκαμε μία πανεύκολη συνταγή για λαχταριστή τυρόπιτα που φτιάχνεις στο τηγάνι. Τραγανή, ζουμερή και πεντανόστιμη, δε θα μείνει ούτε ψίχουλο!

Yλικά

  • 2 χωριάτικα φύλλα
  • 6 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 4 κουταλιές γάλα ή νερό
  • 150 γρ. τυρί φέτα ή 1 κούπα μυζήθρα
  • 70 γρ. τυρί κρέμα (τύπου Philadelphia) δηλ. 1 κουταλιά γεμάτη ή γιαούρτι στραγγιστό
  • προαιρετικά 1 αβγό

Εκτέλεση

  • Ξεπαγώνουμε 1 πακέτο χωριάτικα φύλλα τουλάχιστον 2 ώρες νωρίτερα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα 2 φύλλα και να αφήσετε τα υπόλοιπα στο ψυγείο στη συντήρηση για 4-5 μέρες και ψήνεται όποτε θέλετε.
  • Κομματιάζουμε το τυρί και ανακατεύουμε με την κρέμα τυριού, εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε μυζήθρα με 1 αβγό. ‘Η ακόμη αντί για κρέμα τυριού να βάλετε 1 κουταλιά γιαούρτι για να μην είναι πολύ αλμυρή η γέμιση. Η γέμιση επίσης μπορεί να είναι οποιαδήποτε αρκεί να είναι ψημένη
  • (Δεν ανάβουμε ακόμη το μάτι της κουζίνας και σημειωτέον ότι η πίτα ΔΕΝ τηγανίζεται αλλά ΨΗΝΕΤΑΙ στο τηγάνι). Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε 1-2 κουταλιές από το λάδι μας και το αλείφουμε παντού με πινέλο σε όλη την επιφάνεια του και τα τοιχώματα.
  • Τοποθετούμε το 1ο φύλλο χαλαρά αφήνοντας να εξέχουν οι άκρες και βάζουμε 1-2 κουταλιές λάδι. Απλώνουμε προσεκτικά τη γέμιση παντού πάνω στο φύλλο. Βάζουμε από πάνω το 2ο φύλλο πάλι χαλαρά και το λαδώνουμε με 2 κουταλιές λάδι και κλείνουμε με τις άκρες που εξέχουν, τις οποίες βρέχουμε με μια κουταλιά λάδι. Βρέχουμε την πίτα γύρω γύρω με το γάλα ή το νερό κυρίως γύρω-γύρω που είναι διπλωμένα τα φύλλα.
  • Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας στην αρχή στο 1ο λεπτό σε δυνατή φωτιά και μετά κατεβάζουμε σε μέτρια (με σκάλα δυνατή το 9 κατεβάζουμε στο 7 ίσως και στο 6 ανάλογα τη κουζίνα και σ’ αυτές που έχουν 3 σκάλες κατεβάζουμε στο 2)
  • Κουνάμε πότε πότε το τηγάνι όπως κάνουμε με την ομελέτα ελέγχοντας από κάτω αν ψήθηκε. Μετά από 5-6 λεπτά που έχει πάρει χρυσόξανθο χρώμα βάζουμε μια πιατέλα και γυρνάμε ανάποδα την πίτα και την ξαναβάζουμε στο τηγάνι από την άψητη πλευρά να ακουμπά. Αν είναι στεγνή πριν τη γυρίσουμε προσθέτουμε 1 κουταλιά λάδι στα σημεία που μας φαίνεται στεγνή-συνήθως δε χρειάζεται βγάζει στην επιφάνεια αρκετό και τη βάζουμε να ψηθεί και από την άλλη).
  • Κουνάμε γύρω-γύρω το τηγάνι και μετά από 5΄ αφού ελέγξουμε ότι έχει ψηθεί τη βγάζουμε και τη σερβίρουμε.