Φωτογραφία: shutterstock

Ζαμπονοτυρόπιτα σουφλέ -Απλή και πεντανόστιμη συνταγή

Το σουφλέ είναι ένα φαγητό που αγαπάμε να απολαμβάνουμε όλοι. Είναι λαχταριστό, ζεστό από τον φούρνο, με τυρένια, κρεμώδη υφή και πλούσια, γεμάτη γεύση.

Οι παραλλαγές του πιάτου είναι αμέτρητες, άλλες πιο λιτές, άλλες πιο σύνθετες ωστόσο ένα είναι σίγουρο -το σουφλέ είναι ένα φαγητό που δε βαριόμαστε ποτέ.

Εμείς ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρήκαμε μια πεντανόστιμη και πολύ εύκολη συνταγή του σεφ Γιώργου Τσούλη για ένα πολύ ιδιαίτερο σουφλέ με γεύση... ζαμπονοτυρόπιτας. Πρόκειται για ένα άκρως λαχταριστό και χορταστικό πιάτο, ιδανικό για κυρίως γεύμα σε ένα τραπέζι με φίλους ή οικογένεια και είναι σίγουρο πως θα γίνει ανάρπαστο.

Υλικά

    null
  • 4 medium αυγά
  • 500 ml γάλα
  • 250 γρ. γκούντα, τριμμένη
  • 50 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 350 γρ. ζαμπόν, κομμένο σε κυβάκια
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο θυμάρι
  • 8 φύλλα κρούστας
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
  • Σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα αυγά και το γάλα. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να αφρατέψει λίγο το μείγμα και αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε ένα άλλο μπολ, προσθέτουμε τη γκούντα, τη φέτα, το ζαμπόν και το θυμάρι. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
  • Αλείφουμε ένα ορθογώνιο ταψί διαμέτρου 33x25 εκ. Με ελαιόλαδο και απλώνουμε μέσα ένα φύλλο. Πασπαλίζουμε με λίγο λάδι και καλύπτουμε σταυρωτά με άλλο ένα φύλλο. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα επόμενα 4 φύλλα.
  • Περιχύνουμε τα φύλλα με το μείγμα με τα τυριά και καλύπτουμε με άλλα 2 φύλλα, λαδώνοντας τα και αυτά. Αν προεξέχουν τα φύλλα, τα τυλίγουμε πρώτα μέσα.
  • Χαράζουμε την πίτα και περιχύνουμε με το μείγμα με τα αυγά.
  • Αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά και στη συνέχεια ψήνουμε για 1 ώρα και 10 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει.
  • Αφαιρούμε την ζαμπονοτυρόπιτα σουφλέ από το φούρνο, την αφήνουμε λίγο να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Tips: 1. Προσέχουμε να μην χρησιμοποιήσουμε πολύ λάδι όταν πασπαλίζουμε, γιατί θα βγεί κατά το ψήσιμο. 2. Αν δούμε ότι παίρνει γρήγορα χρώμα, καλύπτουμε με ένα αλουμινόχαρτο.