Υγιεινό λεμονοκέικ χωρίς αλεύρι

Εύκολο λεμονοκέικ χωρίς αλεύρι -Το γλυκό σνακ που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι

Τα κέικ είναι τα πιο εύκολα και γρήγορα σνακ που μπορεί κανείς να φτιάξει με το λεμονοκέικ να είναι μια από τις καλύτερες επιλογές.

Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές συνταγές με τις οποίες κανείς μπορεί να πειραματιστεί και να προσθέσει τις δικές του πινελιές. Στην προκειμένη περίπτωση, στη σημερινή συνταγή δεν χρειάζεται καμία προσθήκη έξτρα υλικού γιατί τα αρώματα και η γεύση του λεμονιού είναι αρκετή για να σε κάνει να το λατρέψεις.

Η συνταγή από το Xryso Skoufaki για κέικ λεμονιού είναι εύκολη και γρήγορη ενώ εκείνο που σίγουρα την κάνει ξεχωριστή είναι πως δεν έχει αλεύρι.

Υγιεινό λεμονοκέικ χωρίς αλεύρι -Το γλυκό σνακ που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι 200g ζάχαρη
  • 200 γραμμάρια αλατισμένο βουτύρου, μαλακό
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύσμα λεμόνι
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
  • 2 ½ φλιτζάνια 250 g αμυγδάλου καλά χτυπημένο στο μπλεντερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπεικιν παουντερ
  • ¼ κγ αλάτι κουταλάκι ου γλυκού

Για το γλάσο

  • 1 ¼ φλυτζάνια (163g) ζάχαρη άχνη
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
  • Ξύσμα λεμονιού

Οδηγίες

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C ή 160C στο αέρα. Στρώνουμε σε μια φόρμα 20 εκ χαρτί ψησίματος. Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μαζί μέχρι να γίνει μαλακιά κρέμα, στη συνέχεια προσθέτουμε τους κρόκους, ένα την φορά, και χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα και το χυμό και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν.

Ανακατεύουμε τη σκόνη αμυγδάλου, το μπεϊκιν και το αλάτι μαζί και στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα του βούτυρου με τα αυγά σε 3 δόσεις, αναμειγνύοντας ελαφρά μεταξύ κάθε προσθήκης.

Έπειτα χτυπάμε το ασπράδι αυγών καλά μέχρι να γίνουν μαρέγκα και προσθέτουμε το 1/3 της μαρέγκας στο μείγμα. Προσθέτουμε τα τελευταία 2/3 σε 2 δόσεις, αλλά απλά ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις, μέχρι να αναμειχθούν καλά(3-4 ανακατέματα) και να κρατήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα στο μείγμα.

Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά και με μια οδοντογλυφίδα τσεκάρουμε αν έχει ψηθεί το κέντρο του κέικ. Αφήνουμε να κρυώσει για μισή ώρα πριν βγάλουμε από την φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Για το γλάσο:

Ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη άχνη, στη συνέχεια ρίχνουμε πάνω από το κέικ και πασπαλίζουμε με ξύσμα λεμονιού.