Γέυσεις στο Yechef

Είστε έτοιμοι να φωνάξετε «Υechef» στον Hλία Σκουλά;

Από τους πλέον ταλαντούχους και ανήσυχους σεφ της γενιάς του, ο Ηλίας Σκουλάς πάντα μας εκπλήσσει με τις πρωτοποριακές ιδέες του και τις τολμηρές του εμπνεύσεις.

Αυτή τη φορά, επιστρέφει σε ένα είδος που αγαπάει πολύ, το street food και επηρεασμένος από τις κουζίνες του κόσμου και του δρόμου σερβίρει «γρήγορο φαγητό» που κάνει τη διαφορά.

Μετά από πολλά ταξίδια, λοιπόν, και γαστρονομικές περιπλανήσεις, έριξε άγκυρα στην Κολοκοτρώνη και μαζί με τον Γιάννη Ακτύπη των «Johnie Hot Dog» που ήδη βρίσκονται σε αρκετά σημεία της πόλης, έφτιαξαν ένα λιλιπούτειο μαγαζάκι-καντίνα που όπως οι ίδιοι λένε «έχει σχεδιαστεί ώστε να γίνει η απόλυτη πρόταση ποιοτικού -γρήγορου- φαγητού στο κέντρο της Αθήνας». 

Η ονομασία του νέου εγχειρήματος παραπέμπει άμεσα στην προσφώνηση που ο Ηλίας ακούει χρόνια τώρα στις κουζίνες όπου εργάζεται. «Ναι, σεφ»πρέπει να πούμε και να ετοιμαστούμε για έναν γαστρονομικό γύρο του κόσμου από το Τόκιο μέχρι την Αργεντινή.

   Concept/interior: Saint of Athens/ Architecture: Dive Architects/ Photography: Giagkos Papadopoulos

Καταρχάς, εδώ, όλα τα πιάτα σερβίρονται σε χάρτινα σκαφάκια, καθότι τα παιδιά είναι και οικολόγοι, οι πρώτες ύλες είναι εξαιρετικής ποιότητας, ενώ, τα πάντα από τις σος μέχρι τις τορτίγιες από μπλε καλαμπόκι είναι χειροποίητα. Ο Ηλίας έχει εμπιστευτεί τις συνταγές του και την κουζίνα σε δυο υπέροχες κυρίες, την Έφη Σταματιάδου και τη Μαριαλένα Φραντζή, οι οποίες καθημερινά και μέχρι τις 3:00 το πρωί δίνουν ρέστα.

Ο χώρος είναι μικρός και μοντέρνος -τον έχει επιμεληθεί το « Saint of Athens»- θυμίζει μια καντίνα σε μητρόπολη, ενώ, η επιγραφή από νέον μας προειδοποιεί παιχνιδιάρικα να «προσέχουμε  το στόμα μας»  («Watch your mouth»). Στους τοίχους, τώρα, οι τοιχογραφίες με τα σουτζουκάκια να κυνηγάνε burgers είναι χαρακτηριστικές της πληθωρικής προσωπικότητας του Ηλία.

Στον κατάλογο, συναντούμε το διάσημο «Harakiri Burger», ένα Tokyo-style burger με τεράστιο μπιφτέκι, χειροποίητο ψωμί από πατάτα, γιαπωνέζικη μαγιονέζα, σαλάτα από τραγανά φύκια και cheez whiz, μια κρεμά λαχταριστού κίτρινου τυριού που την φτιάχνουν μόνοι τους. Εξίσου μεγάλο σε μέγεθος και γεύση είναι και το «Chicken From Space» με μπούτι φιλέτο κοτόπουλο πολύ τραγανό, πικάντικη πορτοκαλιά sriracha mayo και αγγουράκια τουρσί.

   Concept/interior: Saint of Athens/ Architecture: Dive Architects/ Photography: Giagkos Papadopoulos

Μπορείτε, επίσης, να δοκιμάσετε ένα διαφορετικό hot Dog που το ονομάζουν «War Dog»- γιατί πραγματικά κερδίζει τη μάχη αβασάνιστα με όποιο κι αν συγκριθεί- αφού φτιάχνεται από λουκάνικο από ελληνικό χοιρινό με παραδοσιακή καρύκευση και δύο ειδών μουστάρδες. Τη συνταγή για το λουκάνικο ο Ηλίας την βρήκε στο γερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας- είχε διασωθεί στα αρχεία ενός μοναστηριού- και την έδωσε στην φάρμα Μητρόπουλου, η οποία τον προμηθεύει αποκλειστικά.

Από την Αργεντινή, θα δοκιμάσετε την Βondiola με χοιρινά μπριζολάκια κομμένα ταλιάτα, που θα σας έρθουν σε ψημένο ψωμάκι, chimichurri sauce και κρεμμύδι τουρσί, ένα αγαπημένο φαγητό των ντόπιων που συνηθίζουν να αγοράζουν στο γήπεδο, ενώ, δεν λείπουν και οι ανατολικές γεύσεις, όπως το «Τourkiko» με γύρο από αρνάκι γάλακτος και το τυλιχτό «Su Ju Ka Ki» με μικρασιάτικα σουτζουκάκια, πουρέ ψητής μελιτζάνας, λάχανο και καυτερή σπιτική σάλτσα εσμέ.

 Concept/interior: Saint of Athens/ Architecture: Dive Architects/ Photography: Giagkos Papadopoulos

Για τους λάτρεις της μεξικανικής κουζίνας, υπάρχουν τάκος με γύρο Al Pastor αλλά και τα διαφορετικά «Tijuana’s Chicken Tacos», που τα φτιάχνουν με μαριναρισμένο κοτόπουλο, σάλτσα mole από την Τιχουάνα, κρεμμύδι τουρσί, αβοκάντο, φρέσκο κόλιανδρο και lime σε τορτίγιες από μπλε κολομβιανό καλαμπόκι που ανοίγονται την ώρα της παραγγελίας.

  Concept/interior: Saint of Athens/ Architecture: Dive Architects/ Photography: Giagkos Papadopoulos

Η Ευρώπη εκπροσωπείται από τα αυτοκρατορικά βαβαρικά σνίτσελ με σάλτσα καφέ ντε Παρί, ο Καναδάς από  τις τραγανές πατάτες Poutine με σάλτσα λιωμένο τυριού και beef gravy, ενώ κάθε μέρα ο Ηλίας φτιάχνει κι ένα πιάτο εμπνευσμένο από τη γαλλική παράδοση.

Αν και ο ίδιος αγαπάει το κρέας, για τους vegetarian έχει δημιουργήσει ένα απολύτως χορτοφαγικό πιάτο, τα  «gyoza pasta dumplings», ήτοι γιαπωνέζικα ραβιόλια γεμισμένα με κολοκύθι, καρότο και αγκινάρα, σάλτσα από γάλα καρύδας και ταϊλανδέζικο yellow curry σε στρώση από sticky rice, ενώ, πρόσφατα προστέθηκε στο μενού και το «Οxygen», ένα φυτικό μπιφτέκι που ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

  Concept/interior: Saint of Athens/ Architecture: Dive Architects/ Photography: Giagkos Papadopoulos

Όλα αυτά μπορείτε να τα συνοδεύσετε με μια Paloma Margherita ή ένα Bloody Mary χωρίς ντομάτα, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα διοργανώνονται και γαστρονομικές βραδιές σε συνεργασία με διάσημους σεφ.

Κολοκοτρώνη 11,  Αθήνα, 693 229 4357