Τυρόπιτα Πάτμου

Πατινιώτικη: Η τυρόπιτα Πάτμου που φτιάχνεται με διαφορετικά είδη τυριών είναι γεμάτη αρώματα

Η τυρόπιτα είναι η απόλυτη παραδοσιακή πίτα, με την οποία μεγαλώσαμε. Το μαμαδίστικο σνακ που τρώγεται όλες τις ώρες.

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας η παραδοσιακή τυρόπιτα παίρνει διαφορετικές μορφές και ονομασίες. Φύλλο, τυριά, διαφορετικά υλικά, όλα λαχταριστά και μυρωδάτα.

Τα νησιά κρατούν τα σκήπτρα της παραδοσιακής πίτας. Μια από τις πιο πληθωρικές, γεμάτη γεύση και αρώματα, είναι η τυρόπιτα Πάτμου.

Έχει το σχήμα τάρτας και περιέχει τρία είδη τυριών, φέτα, πατινιώτικη μυζήθρα και φρέσκο πατινιώτικο τυρί.

Στην ουσία πρόκειται για πολλές μικρές τάρτες τυριού, ατομικές, με γενναία, χορταστική ποσότητα.

Βρήκαμε την απίθανη, παραδοσιακή συνταγή και σας την παρουσιάζουμε.

Σημειώστε τα υλικά που θα χρειαστείτε για να την φτιάξετε:

ΥΛΙΚΑ

Για το φύλλο

1 ½ κ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. βούτυρο
½ ποτήρι ελαιόλαδο
1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη
300 γρ. χλιαρό γάλα
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.σ. ανθόνερο
Λίγη κανέλα

Για τη γέμιση

800 γρ. πατινιώτικη μυζήθρα
800 γρ. πατινιώτικο φρέσκο τυρί
16 αυγά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζυμώνουμε τα υλικά της ζύμης μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιογενές ζυμάρι, το αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί και στη συνέχεια το ανοίγουμε σε φύλλο πάχους μισού πόντου.

Κόβουμε δίσκους που το τοποθετούμε σε ειδικές στρογγυλές φόρμες (ταρτιέρες).

Στην συνέχεια ετοιμάζουμε τον μπατούδο, τη γέμιση, ανακατεύοντας τα τυριά, τα αυγά, το ανθόνερο και την κανέλα.

Γεμίζουμε τη ζύμη των βάσεων και ψήνουμε στους 200C μέχρι να ροδίσουν.

Έτοιμη η τυρόπιτα Πάτμου.

Καλή όρεξη!

Τη συνταγή διαβάσαμε στο greekgastronomyguide.gr