Τυρόπιτα με κανταΐφι: Η συνταγή της Μαρίας Εκμεκτσίογλου είναι αριστούργημα
Αν η καραντίνα μάς έκανε καλό σε ένα πράγμα -πέρα φυσικά από το γεγονός ότι δεν μεταδόθηκε ο κορωνοϊός- αυτό είναι η ενασχόλησή μας με τη μαγειρική. Από τις πιο απλές μέχρι τις πιο απαιτητικές, φέραμε εις πέρας όλες τις συνταγές.
Δεν έχει σημασία αν είστε λάτρεις του αλμυρού ή του γλυκού. Σημασία έχει ότι μπορείτε να τα κάνετε πλέον και τα δύο με την ίδια αγάπη. Φαγητό σπιτικό που γεμίζει ζεστασιά την ψυχή. Την τιμητική του σε αυτή την καραντίνα είχε το ψωμί. Με κάθε τύπου αλεύρι, με ζύμωμα ή χωρίς, καταφέραμε να αδειάσουμε τα ράφια των Super-Market από μαγιά και καταλήξαμε να κάνουμε το δικό μας προζύμι. Αμέσως μετά ακολουθεί το banana bread και οι πίτες. Παραδοσιακές, με φύλλο ή ανοιχτές, κέρδισαν και αυτές μια θέση στο τραπέζι μας.
Εκτός από τις παραδοσιακές πειραματιστήκαμε και με λίγο διαφορετικές πίτες και η αλήθεια είναι ότι το πείραμα είχε τεράστια επιτυχία. Όπως για παράδειγμα, αυτή η πεντανόστιμη (και πανέμορφη) τυρόπιτα με κανταΐφι, τη συνταγή της οποίας πήραμε από το site της Πολίτισσας Μαρίας Εκμεκτσίογλου. Υπέρ-αφράτη, με το κανταίφι να θρυμματίζεται στο στόμα και να αναδεικνύει τη γεύση των τυριών. Αυτή λοιπόν την τυρόπιτα πρέπει να την φτιάξετε.
ΥΛΙΚΑ
8 αβγά
300γρ. φέτα
2 φλιτζάνια του καφέ τουλουμοτύρι
300 γρ. μυζήθρα
4 κλωνάρια άνηθο
3 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
1 κιλό κανταΐφι
4 ποτήρια γάλα
2 κουτ. γλυκού βούτυρο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Ελάχιστο μοσχοκάρυδο και μαύρο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύετε 2 αβγά, τη φέτα, το τουλουμοτύρι, τη μυζήθρα και τον ψιλοκομμένο άνηθο. Πασπαλίζετε με τη φρυγανιά ένα βουτυρωμένο ταψί. Τοποθετείτε το μισό κανταΐφι στο ταψί. Απλώνετε το μείγμα τυριών και το σκεπάζετε με το υπόλοιπο κανταΐφι.
Χτυπάτε σε άλλο σκεύος τα 6 αβγά. Προσθέτετε το γάλα, το βούτυρο, το ελαιόλαδο, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι και ανακατεύετε. Περιχύνετε με το μείγμα αυτό την επιφάνεια του κανταϊφιού.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 10 λεπτά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180ο και ψήνετε για άλλα 30 λεπτά.
Ανακαλύψτε κι άλλες συνταγές στη σελίδα της Μαρίας Εκμεκτσίογλου