Τσιπούρα με καστανό ρύζι και λαχανικά -Ένα πιάτο που φωνάζει θάλασσα, από τον Αλέξανδρο Παπανδρέου
Μπορεί η Ελλάδα να περιβάλλεται από θάλασσα και η Μεσόγειος να φημίζεται για τα νόστιμα ψαράκια της, όμως, αλήθεια τώρα, πόσο συχνά έχουμε ψάρι στο τραπέζι μας;
Στην καλύτερη περίπτωση 1 με 2 φορές την εβδομάδα. Και όχι γιατί δεν μας αρέσει. Το αντίθετο μάλιστα.
Το καυτό ζήτημα «ψάρι» συναντά δύο εμπόδια. Το ένα είναι η υπερβολικά αυξημένη τιμή του και το δεύτερο τα κοκαλάκια του. Ναι, το πελαγίσιο ψάρι είναι ακριβό και δεν είναι δεδομένο πάντα ότι είναι φρέσκο. Όσον αφορά τα λέπια μπορεί να καθαρίζονται από το ιχθυοπωλείο όχι όμως και τα κοκαλάκια.
Μια πολύ καλή λύση σε αυτά τα δύο καίρια ζητήματα είναι η έτοιμη τσιπούρα, καθαρισμένη και φιλεταρισμένη που μπορεί κανείς να βρει ανά πάσα στιγμή στο Super Market. Είναι οικονομική και καθαρή από κοκαλάκια, έτοιμη για ψήσιμο και απόλαυση. Τώρα το πώς θα επιλέξετε να την απολαύσετε είναι καθαρά δικό σας θέμα. Μια καλή επιλογή πάντως είναι αυτή η συνταγή του Αλέξανδρου Παπανδρέου. Φουλ υγιεινό και χορταστικό, αυτό το πιάτο θα εντυπωσιάσει κάθε καλεσμένο και κανείς δεν θα του αντισταθεί.
Τσιπούρα με καστανό ρύζι και λαχανικά
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος βρασίματος: 10 λεπτά
Για 2 άτομα
Υλικά
4 φιλέτα τσιπούρας
2 κουταλιές βούτυρο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
200 γραμμάρια καστανό ρύζι
600 γραμμάρια ζωμό λαχανικών
1 κολοκυθάκι
1 καρότο
1 αγγούρι
1 τομάτα ψιλοκομμένη
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
4 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
120 ml ελαιόλαδο
40 γραμμάρια χυμό λεμόνι
2 κουταλιές μέλι ανθέων
1 κουταλιά μουστάρδα πικάντικη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Τοποθετείτε μια κατσαρόλα με τον ζωμό λαχανικών σε δυνατή φωτιά και μόλις βράσει προσθέτετε το καστανό ρύζι parboiled.
Όση ώρα βράζει το καστανό ρύζι σε ένα μπολ τοποθετείτε το ελαιόλαδο μαζί με το χυμό λεμονιού, την μουστάρδα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά μέχρι να σχηματιστεί ένα dressing.
Με ένα μαντολίνο σε ένα ξύλο κοπής κόβετε σε λεπτές φέτες το καρότο, το κολοκύθι και το αγγούρι, τα τοποθετείτε στο μπολ με το dressing και ανακατεύετε καλά.
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε σε μικρά κυβάκια την τομάτα, ψιλοκόβετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα προσθέτετε και αυτά μέσα στο μπολ μαζί με μέλι ανθέων.
Σουρώνετε το καστανό ρύζι, το αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς, το προσθέτετε στο μπολ με τα λαχανικά και ανακατεύετε καλά.
Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το βούτυρο και το ελαιόλαδο.
Σοτάρετε τα φιλέτα τσιπούρας, τοποθετώντας τα πρώτα με την πέτσα προς τα κάτω, για 2-3 λεπτά, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Γυρνάτε τα φιλέτα τσιπούρας, συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλο 1 λεπτό και τα αποσύρετε από το τηγάνι.
Σερβίρετε σε ατομικά πιάτα την μεσογειακή σαλάτα με το καστανό ρύζι, από πάνω τα φιλέτα τσιπούρας και πασπαλίζετε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.