Τσικνοπέμπτη 2020: 10 κρεατοφαγικά στέκια στην Αθήνα ιδανικά για τη μέρα
Απόκριες χωρίς την Τσικνοπέμπτη, δεν είναι Απόκριες. Η δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου γνωστή και ως Kρεατινή, -αφού αυτή την περίοδο σύμφωνα με το έθιμο επιτρέπονται οι «αμαρτίες» πριν από τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής-, έχει τις ρίζες της στα βάθη των αιώνων και δεν προέρχεται όπως πολλοί πιστεύουν από τα πρωτοχριστιανικά χρόνια, αλλά από την αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα τις βακχικές τελετές προς τιμή του Διονύσου.
Βέβαια η ημέρα της Πέμπτης επιλέχθηκε, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, διότι η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι σημαντικές ημέρες νηστείας. Τα έθιμα ανά την επικράτεια της Ελλάδας είναι πολλά και διαφορετικά. Όμως, η βάση όλων είναι το ψήσιμο κρεάτων συνοδεία μουσικής που ακολουθείται από ένα μεγάλο γλέντι. Κλασικός προορισμός της μέρας -φροντίστε, όμως, σίγουρα να έχετε κράτηση- η Βάρη που χρόνια τώρα θεωρείται ο ναός της κρεατοφαγίας.
Εκεί θα βρείτε τα γνωστά «Βλάχικα», (Λεωφόρος Βάρης 35, Βάρη, 210 8956141), που σε cult ατμόσφαιρα προσφέρουν τα ωραιότερα κρέατα της πόλης, αλλά και τον «Τσολιά» (Λεωφ. Βάρης 45, Βάρη, 21 0895 2446), που αποτελεί μία από τις πιο γνωστές ταβέρνες όχι μόνο της Αθήνας, αλλά και της Ελλάδας, μιας και την έχουν τιμήσει μεταξύ άλλων ο Αριστοτέλης Ωνάσης, η Μπριζίτ Μπαρντό, ο Ομάρ Σαρίφ, αλλά και η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Αν έχει καλό καιρό, προτιμήστε να καθίσετε στον υπαίθριο χώρο, με τους βραχόκηπους και τα τρεχούμενα νερά, που θυμίζουν πλατεία ορεινού χωριού.
Λίγο πιο πάνω, στο δρόμο προς Κορωπί, θα βρείτε το «Τεφαρίκι» (Λεωφόρος Βάρης Κορωπίου 193, Κορωπί, 21 0662 8694). Κλασική ταβέρνα που ξεκίνησε από απλή καντίνα, συνδυάζοντας την παράδοση με μοντέρνες πινελιές, φημίζεται για τις σπαλομπριζόλες της, που προμηθεύεται από τον Αγγελή όπως και όλα τα υπόλοιπα κρέατα, ενώ, τα υπόλοιπα προϊόντα που χρησιμοποιούν στη κουζίνα είναι ελληνικά και μόνο. Εδώ δεν σερβίρουν τζατζίκι, φέτα και χωριάτικη -θα το δείτε αναγραμμένο και στον μαυροπίνακα- όμως, το μενού περιλαμβάνει απίστευτα μαγειρευτά, όπως θα τα έκανε η μαμά μας.
Σημείο αναφοράς τόσο για το καλό του κρέας όσο και για την εξαιρετική φιλοξενία, το «Basegrill Athens» (Λ. Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι, 210 57 57 455) από το 2005 , όταν τα αδέρφια Βασίλης και Σπύρος Λιάκος πήραν την απόφαση να ανοίξουν ένα μαγαζί που θα ήθελαν καταρχάς οι ίδιοι να τρώνε, έχει αναγάγει την κρεατοφαγία σε επιστήμη. Εδώ, λοιπόν, όλα τα κρέατα κόβονται και ψήνονται όπως πρέπει, -γιατί το κάθε κομμάτι, όπως λένε οι ιδιοκτήτες, χρειάζεται τον τρόπο του. Δοκιμάστε λουκάνικο από μαύρο χοίρο, ή ένα ταρτάρ που φτιάχνεται από αγελάδες της ελληνικής στεππικής φυλής της Κατερίνης και συνοδεύστε το γεύμα σας με κρασί που παράγουν οι ίδιοι από τους δικούς τους αμπελώνες σε συνεργασία με το Οινοποιείο Οικογένειας Γκιρλέμη.
Φυσικά, όταν μιλάμε για κρέας, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην Αργεντινή, μια χώρα που φημίζεται για τις εκτροφές, τις κοπές και το καλό ψήσιμο. Εκεί, ο Νίκος Μυλωνάς, έμαθε τα μυστικά της σχάρας, έφερε στην Ελλάδα το «επαναστατικό» ψήσιμο του κρέατος ala Argentina και το δίδαξε στους γιους του, οι οποίοι συνεχίζουν την παράδοση στο «Argentina» ( Μπιτάκου 3, Καλέντζι, Μαραθώνας, 2294066476).
Δοκιμάστε τη διάσημη ζουμερή μπριζόλα-σήμα κατατεθέν τους, η οποία προέρχεται από ανώτατης ποιότητας φρέσκα μοσχάρια γάλακτος και ψήνεται σε απόσταση από τα κάρβουνα, μαζί με πατάτες papas fritas. Να ξέρετε πως είναι τεράστια, οπότε μπορείτε να τη μοιραστείτε τουλάχιστον με δύο ακόμα άτομα.
Για καλό κοκορέτσι και κοντοσούβλι, η επιλογή είναι μια: ο «Ευριπίδης» (Λεωφ. Καποδιστρίου 76, Νέα Ιωνία, 21 0682 8207) που από το 1955, σερβίρει παραδοσιακές συνταγές από την Καρδίτσα, που είναι και η γενέτειρα του ιδιοκτήτη. Αν, δε, είστε vegeterian κι η παρέα έχει αποφασίσει να σας τραβήξει σε σουβλατζίδικο, δεν θα απογοητευτείτε, καθώς μπορείτε να επιλέξετε ένα τυλιχτό με γαρίδες ή καλαμαράκια. Μην παραλείψετε στο τέλος να δοκιμάσετε το πολίτικο εκμέκ με κρέμα καϊμάκι.
«Ψαγμένο» και μοντέρνο το «KGrill» ( Ελ. Βενιζέλου 330, Καλλιθέα, 2109431765), τιμά τη γνήσια ελληνική παράδοση στο κρέας και αποτελεί τον αγαπημένο προορισμό των κρεατοφάγων. Σε έναν χώρο που θυμίζει στάβλο, θα δοκιμάσετε εκλεκτά κρέατα, χειροποίητα βουβαλίσια μπιφτέκια, πολίτικα κεμπάμπ γιαουρτλού αλλά και χορτοφαγικά καλαμάκια σουβλάκια, που ψήνονται με μεράκι για να αποκτήσουν το μοναδικό άρωμα του κάρβουνου.
Αν πάλι αγαπάτε τις ευρωπαϊκές κουζίνες, κυρίως των Βόρειων χωρών, τότε, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε την μπυραρία «München-My way» (Διονύσου 47, Μαρούσι, 21 0803 3424) του κύριου Έρικ, που αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Ελλάδα και να μας μυήσει στις βαυαρικές σπεσιαλιτέ. Εδώ θα βρείτε λουκάνικα σε κάθε πιθανή εκδοχή -εξαιρετικά τα λευκά βραστά λουκάνικα με σος γλυκιάς μουστάρδας που σερβίρονται με Pretzel- ζεστές σούπες γκούλας- αλλά και αυθεντικές γερμανικές συνταγές για όσους αγαπούν το καλό κρέας. Όλα αυτά, βέβαια, συνοδεύονται με δυσεύρετες μπύρες και βαυαρέζικη διάθεση.
Για τους λάτρεις του κέντρου, η Τσικνοπέμπτη συνδέεται αποκλειστικά με ένα όνομα, τον «Τέλη» (Ευριπίδου 86, Πλ. Κουμουνδούρου, 2103242775), που έχει γράψει τη δική του ιστορία, σερβίροντας τα ζουμερά μπριζολάκια του ακόμα και στον Τσαρλς Ντιούκς, τον αστροναύτη της τελευταίας επανδρωμένης αποστολής στη Σελήνη, Apollo 16. Εδώ η θράκα ανάβει από τις επτά το πρωί, γιατί έτσι κάνει ο σωστός ψήστης, ενώ, τα κρέατα έρχονται από την Ήπειρο, κυρίως από την περιοχή της Άρτας. Δοκιμάστε, επίσης, το πικάντικο Μπουγιουρντί ή καριολίκι, που θεωρείται από τις σπεσιαλιτέ του μαγαζιού.
Έτερος μερακλής του κέντρου ο «Λευτέρης ο Πολίτης» (Σατωβριάνδου 20, Ομόνοια, 210 5225676) από 1951, σερβίρει ίσως το καλύτερο σουβλάκι με μπιφτέκι στην πόλη, από μοσχαρίσιο κιμά με έξτρα πάπρικα, κρεμμυδάκι και ντομάτα.Θα σας ενθουσιάσει, όπως και όλους όσους στέκονται στην ουρά για να το απολαύσουν, μιας και η πίτα του μαλακώνει στον ζωμό του μπιφτεκιού, που ψήνεται σε μαντέμι. Αν αγαπάτε τα καυτερά, δοκιμάστε, επίσης, το σουτζούκι, που το φτιάχνουν μόνο χειμώνα: κύμινο, μπαχάρι, κόκκινο καυτερό πιπέρι και κάποια ακόμα συστατικά που το αφεντικό δεν μοιράζεται με κανέναν θα σας ανάψουν μεγάλες φωτιές.