Τηγανιτός μπακαλιάρος

Πεντανόστιμος τηγανιτός μπακαλιάρος με χρυσαφένια τραγανή όψη

Ο τηγανιτός μπακαλιάρος είναι ένα από τα αγαπημένα φαγητά του καλοκαιριού.

Ο μπακαλιάρος είναι ένα ψάρι όπου τρώγεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους: γίνεται νόστιμος σούπα, τον φτιάχνεις σε κροκέτες και φυσικά τηγανιτός.

Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να τρώμε τηγανιτό μπακαλιάρο τόσο την 25η Μαρτίου όσο και στις 6 Αυγούστου, του Σωτήρα. Όσοι πιστοί κάνουν νηστεία για το Πάσχα και τον 15Αυγούστο αντίστοιχα, αυτές τις δύο ημερομηνίες επιτρέπεται το ψάρι και έχει καθιερωθεί ο τηγανιτός μπακαλιάρος με σκορδαλιά.

Ο Τάσος Αντωνίου μας έδωσε την τέλεια συνταγή για μπακαλιάρο τηγανιτό, με χρυσαφένια, τραγανή κρούστα που δεν θα μπορείς να μείνει μόνο στο ένα κομμάτι.

Υλικά

  • 1 κιλό μπακαλιάρος παστός διαλέγουμε χοντρά κομμάτια
  • 1 φλιτζάνι ανθρακούχο νερό
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 αυγό
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

  • Αφαιρούμε από την προηγούμενη την πέτσα του μπακαλιάρου και κόβουμε το ψάρι σε κομμάτια. Τα βάζουμε σε μπολ γεμάτο με νερό, το οποίο θα αλλάζουμε κάθε 3-4 ώρες. Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία για 12-24 ώρες. Όσο πιο συχνά αλλάζουμε το νερό, τόσο πιο γρήγορα θα ξαλμυρίσει ο μπακαλιάρος. Αφού ξαλμυρίσει, τοποθετούμε τα κομμάτια σε σχάρα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν καλά και αφαιρούμε τυχόν κόκαλα.
  • Ετοιμάζουμε το κουρκούτι μας: χτυπάμε το αυγό με το ανθρακούχο νερό, το αλάτι και το πιπέρι. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα χυλό ελαφρώς πηχτό αλλά όχι αραιό. Τον αφήνουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά να σφίξει.
  • Σε τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε ελαιόλαδο. Με το σύρμα ανακατεύουμε άλλη μια φορά τον χυμό και βουτάμε μέσα ένα-ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Τα αφήνουμε λίγο να στραγγίσουν και τα ρίχνουμε στο καυτό ελαιόλαδο, να ροδίσουν γύρω γύρω, για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά.